«Ο Μητσοτάκης έχει την πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές»!

Ξεκάθαρα μηνύματα από τον τέως ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο για το τεράστιο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Η ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει φέρει την πολιτική ζωή του τόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν σίγουρο ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις ανθρώπων που έχουν τιμήσει με τον πολιτικό τους βίο την παράταξη της Ν.Δ. Η ηχηρή παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου είναι, ουσιαστικά, η πρώτη πολύ ηχηρή αντίδραση στην απίστευτη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών που επιχειρείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την παρακολούθηση πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων και βουλευτών.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας η δήλωση Παυλόπουλου περί της πολιτικής ευθύνης, η οποία δεν μετατίθεται και ανήκει εξ ολοκλήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι ο κ. Παυλόπουλος είναι διακεκριμένος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, πρώην βουλευτής και υπουργός επί κυβερνήσεων της Ν.Δ., και επί χρόνια συνεργάτης του αείμνηστου ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επί της ουσίας ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και στις γελοιότητες που διακινούνται από το Μαξίμου περί «νόμιμων παρακολουθήσεων».

Παρέμβαση

Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας στο Κομμένο της Αρτας, παρενέβη δημοσίως στο μέγα θέμα των υποκλοπών και ανέφερε τα εξής: «Επέλεξα να ολοκληρώσω την ομιλία μου υπενθυμίζοντας τη διαχρονική αξία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και το στοιχειώδες χρέος μας να την υπερασπιζόμαστε, όλοι ανεξαιρέτως, εμπράκτως και αδιαλείπτως. Διότι το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι θεσμοί της είναι “εύθραυστα” αγαθά και απαιτείται διαρκής εγρήγορση για την αποτελεσματική θωράκισή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση καίριας σημασίας αναδεικνύεται, και σήμερα, η ρήση του Ηρακλείτου: “Μάχεσθαι χρὴ τὸν δῆμον ὑπὲρτοῦ νόμου ὅκωσπερ τείχεος”. Κατά τούτο, συνιστά επίσης στοιχειώδες χρέος μας να διασφαλίζουμε την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος στο σύνολό τους, και κυρίως των διατάξεών του εκείνων οι οποίες εγγυώνται την ακώλυτη άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Βιώνοντας, λοιπόν, σήμερα στον τόπο μας τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της παραβίασης ορισμένων από τα ως άνω δικαιώματα, κατ’ εξοχήν δε της παραβίασης του κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του Συντάγματος δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών εις βάρος πολιτών αλλ’ ακόμη και θεσμικών παραγόντων της πολιτικής και πολιτειακής μας ζωής, αισθάνομαι την υποχρέωση να επισημάνω και τα εξής: Η πολιτική ευθύνη εκείνων οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Αρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους. Με απλές λέξεις οι πολιτικοί “ταγοί” για να δικαιώσουν την προαναφερόμενη δημοκρατική τους νομιμοποίηση δεν μπορεί ν’ αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά οφείλουν ν’ αναδεικνύονται, με θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου “πολιτικού κόστους”, ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των θεσμών της». Αραγε, μετά τον Προκόπη Παυλόπουλο θα βρουν το θάρρος και άλλα ιστορικά ή εν ενεργεία στελέχη της Ν.Δ. να καταδικάσουν όσα συμβαίνουν; Ιδωμεν

«Η Γερμανία να καταβάλει στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο»

«Η Δικαιοσύνη της Ιστορίας, προκειμένου το μήνυμα “ Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά” να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν τη “συγγνώμη” τους αποδίδοντας στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει». Αυτό ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από το Κομμένο, για το δίκαιο της Ελλάδας, στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Με αισθήματα ιερής συγκίνησης βρίσκομαι σήμερα μαζί σας -και ως επίτιμος συνδημότης σας- για δεύτερη φορά, μετά την επίσκεψή μου υπό την ιδιότητά μου τότε ως Προέδρου της Δημοκρατίας, την 16η Αυγούστου 2017, προκειμένου να τιμήσουμε, από κοινού, την ιερή μνήμη των 317 μαρτύρων ηρώων του Κομμένου, της 16ης Αυγούστου 1943» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιστορικής μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Ελληνες- εντάσσουμε και τις αξιώσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας…

Αποκατάσταση

Αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει, στο ακέραιο, τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της, οφείλει αμέσως να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο το οποίο επιβάλλει τόσο η ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο κοινός μας ευρωπαϊκός πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός».

Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για τους κοριούς

Στενεύουν τα περιθώρια διαφυγής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη της άμεσης εμπλοκής του στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το οποίο κλονίζει ανεπανόρθωτα το κύρος του και αμαυρώνει τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Αναπόφευκτα ο δημόσιος προβληματισμός αφορά και τον χρόνο των εκλογών, καθώς αυτές τις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, απομονωμένος στις τουριστικές του εξορμήσεις, φαίνεται να σταθμίζει τις δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου «να γυρίσει το παιχνίδι» και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι ενδεικτική η χθεσινή αποστροφή του πρώην γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος μετά τον εκπρόσωπο Τύπου Δ. Μάντζο υπογράμμισε: «Ολες οι δυνάμεις πρέπει να εστιάσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η αποκάλυψη της αλήθειας θα οδηγήσει προφανέστατα τη χώρα σε εκλογές». Κεντρικό πρόσωπο στη ζοφερή υπόθεση, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος έχει κληθεί και στην Κύπρο για να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε στη Μεγαλόνησο για το ίδιο σκάνδαλο, το οποίο ξεκίνησε από τη Λευκωσία και επεκτάθηκε με πρωταγωνιστές τους ίδιους πράκτορες στην Αθήνα.

Αίτημα

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Ιratxe Garcia Perez ζήτησε να συζητηθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Μάλιστα, η αρμόδια Εξεταστική επιτροπή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ερευνά τις παρακολουθήσεις μέσω του Predator, κάλεσε σε ακρόαση στις 30 Αυγούστου τον Θ. Κουκάκη. Αλλά και ο Στ. Κούλογλου, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητεί από την εξεταστική επιτροπή Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πραγματοποιήσει επειγόντως ερευνητική αποστολή στην Αθήνα.

Φαιδρότητες από τον Τσιάρα για να «ξεπλύνει» τον Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει όλη η αλήθεια στο φως για τις παρακολουθήσεις, αλλά… σε βάθος χρόνου, δήλωσε χθες ο Κώστας Τσιάρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι το Μαξίμου προσανατολίζεται στη διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου προκειμένου να διαχυθούν οι προσωπικές πρωθυπουργικές ευθύνες. Σε μια επίδειξη δουλοπρέπειας και γελοιότητας ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε άτεχνα να υψώσει ασπίδα προστασίας γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΕΥΠ. Μόνο που η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων μάλλον εκθέτει ακόμα περισσότερο τον πρωθυπουργό. Και, φυσικά, δεν λύνει καμία απορία για τους λόγους των παρακολουθήσεων…

«Η κυβέρνηση όχι μόνο ζήτησε σύσταση Εξεταστικής και επανασύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά είπε ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία με κάθε τρόπο. Ενδεχομένως υπάρχουν κάποια ζητήματα θεσμικά τα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του στους πολίτες τα ανέδειξε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχει θεσμικό ζήτημα που άφορα τον τρόπο που γίνονται οι νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ; Προφανώς υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να απαξιώνεται μια ολόκληρη υπηρεσία που προσφέρει πολλά στην Πολιτεία» υποστήριξε ο υπουργός.

Κολακείες

Συνεχίζοντας τον κατήφορο της κολακείας, ο Κ. Τσιάρας ανακάλυψε ότι «για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός βλέπει ότι υπάρχει ένα ζήτημα και θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο». «Οτιδήποτε υπάρχει πρέπει να βρεθεί στο φως, το είπαμε εμείς αυτό από την πρώτη στιγμή. Εγώ είπα ότι είναι θέμα δημοκρατίας η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είπα ότι είναι ζήτημα που πρέπει να δούμε με σοβαρότητα και με όλες τις λεπτομέρειες» ανέφερε.

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι πριν από το 2018 υπήρχαν δύο εισαγγελείς που ήλεγχαν κάθε αντίστοιχο ζήτημα και αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το άλλαξε.

«Δεν είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που παρακολουθείται»

Εκτός του ερευνητικού πεδίου της Δικαιοσύνης βρίσκεται η δράση του παράνομου λογισμικού Predator μέσω του οποίου παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Αθανάσιου Κουκάκη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος βγαίνοντας χθες από την τετράωρη συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχα μια συζήτηση ουσιαστική με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εστίασε ακριβώς στην πρώτη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ και δεν υπεισήλθε όμως, όπως θα ήθελα, στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησής μου από το λογισμικό Predator» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι παρακολουθούνται κι άλλοι δημοσιογράφοι. «Σε σχέση με τους δημοσιογράφους θα ήταν λάθος να υποθέσετε ότι είμαι ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες που διαθέτει ένας πολίτης που υποψιάζεται ότι παρακολουθείται, κατήγγειλε το Μαξίμου, λέγοντας: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία που πέρασε στις 31 Μαρτίου 2021 ουσιαστικά απαγόρευσε στον κάθε Ελληνα πολίτη να μπορεί να πληροφορηθεί από την αρμόδια Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών το γεγονός ότι έχει παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και έτσι ακριβώς απαγόρευσε σε εσάς, σε εμένα αλλά ακόμα και σε πολιτικούς του αντιπάλους όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης να πληροφορηθούν το γεγονός ότι αποτελούσαν αντικείμενο παρακολούθησης».

«Πόλεμος» μεταξύ Τσίπρα και Οικονόμου

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χθες το απόγευμα με ανάρτησή του στο facebook. «Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα. Ψέματα για τους “καταραμένους του Εβρου”, που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του. Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντεπίθεση

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέλεξε να αναφερθεί μόνον στα σχετικά με τον Εβρο, κατηγορώντας τον ότι χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες, όπως αναφέρει, «προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα». Η προσπάθεια όμως του κυβερνητικού εκπροσώπου να αποφύγει το ζήτημα των υποκλοπών δεν εμπόδισε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα να επανέλθει στο ζήτημα, κάνοντας λόγο για ζήτημα συνταγματικής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και προσθέτοντας ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Ο βουλευτής Ηλείας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης, που δεν αναδεικνύουν το ζήτημα.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα