Υποκλοπές: Θύελλα από την παραδοχή του Δεμίρη!

Ομολογία στη Βουλή του νέου διοικητή της ΕΥΠ ότι παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι

Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εγείρεται από την έμμεση παραδοχή του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη ότι παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι από την υπηρεσία, η οποία τελεί αυτή τη στιγμή υπό τον απόλυτο έλεγχο του πρωθυπουργού, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

Σε μια θυελλώδη συζήτηση στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που αποτελεί σαφώς προάγγελο του τι θα επακολουθήσει στην κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που μόλις ξεκινά, ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, προβάλλοντας το επιχείρημα πως κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί.

Σε άλλες χώρες στις οποίες ο νόμος έχει προβλέψει για την ύπαρξη των ασφαλιστικών δικλίδων που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια των αντίστοιχων υπηρεσιών -όπως, λόγου χάρη, στις ΗΠΑ, όπου το FBI ενημερώνει τακτικά τους εκλεγμένους από τον λαό για τις κινήσεις του-, αυτή η δήλωση μπορεί να μην ακουγόταν τόσο εξόχως προβληματική.

Στην Ελλάδα του 2022, ωστόσο, με την ΕΥΠ, με απόλυτη ευθύνη του Μαξίμου, να μη λογοδοτεί σε απολύτως κανέναν, πλην του πρωθυπουργού, η δήλωση του Θεμιστοκλή Δεμίρη δημιουργεί τεράστιο θέμα στην κυβέρνηση, καθώς δεν αποτελεί παρά ομολογία ότι μπορεί να παρακολουθούνται άπαντες, και μάλιστα χωρίς έλεγχο, χωρίς αιτιολογία και προπαντός χωρίς λογοδοσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίες ωστόσο επ’ ουδενί διαψεύδονται από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης κατά την τετράωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πλην δηλαδή των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη. Οταν ρωτήθηκε σχετικώς από βουλευτές, φέρεται ότι απάντησε πως «έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες. A priori δεν εξαιρείται κανείς…».

Μάλιστα, παρά τον σάλο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις βουλευτών που τον κατηγόρησαν πως ομολόγησε ότι παρακολουθούνταν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, εκείνος δεν το διέψευσε. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναγκάζονταν να παραδεχθούν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες πως η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο νέος διοικητής ήταν άκρως προβληματική, ενώ ζήτημα δημιούργησε -σχολίαζαν οι «γαλάζιοι»- και η απόφασή του να μην επανέλθει προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις.

Ο δε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στη χθεσινή συνεδρίαση, δήλωνε έξαλλος από το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να τηρηθεί το απόρρητο.

Αυτό που σχολιάζεται πάντως εντόνως στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια είναι πως ο Θεμιστοκλής Δεμίρης δεν προχώρησε τυχαία στην επίμαχη δήλωση, καθώς επιθυμεί να έχει τα… νώτα του φυλαγμένα σε περίπτωση που έρθουν και νέες αποκαλύψεις και για άλλα πρόσωπα. Κατά τα λοιπά, ο διορισμός του στο τιμόνι της ΕΥΠ εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., καθώς καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας πως δεν αποτελεί διακομματική επιλογή και επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση όφειλε να είχε επιδιώξει τη μέγιστη πολιτική συναίνεση σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Τα κόμματα, δηλαδή, δεν εστίασαν τόσο στο πρόσωπο του κ. Δεμίρη, ούτε στο βιογραφικό του, αλλά έβαλαν κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία, όπως ανέφεραν, κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει το σκάνδαλο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα