Στο οπλοστάσιο της Π.Α. τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 Viper

Τα δύο πρώτα, από τα συνολικά 83, αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper παρέλαβε χθες το πρωί η Πολεμική Αεροπορία στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, ανοίγοντας την «ψαλίδα» της δυναμικής που υπάρχει στους αιθέρες της ανατολικής Μεσογείου.

Της παραλαβής προηγήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση των δύο μαχητικών το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου, η οποία είχε χαρακτηριστεί απολύτως επιτυχημένη.

Τα αναβαθμισμένα μαχητικά με ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και ζεύξη δεδομένων Link 16, σε συνδυασμό με τα 24 γαλλικά Rafale F3R, που είναι επίσης εξοπλισμένα με Link 16 και με τα αναβαθμισμένα 38 F-16 Block 50 συγκροτούν μία δύναμη 145 μαχητικών. Ολα αυτά τα μαχητικά θα μπορούν να επιχειρούν διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας με ταχύτητα και ασφάλεια πληροφορίες για την τακτική κατάσταση, να συνεργάζονται με τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας Patriot και τα αεροσκάφη εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου EMB-145H AEW&C Erieye αλλά και οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξοπλισμένη με ζεύξη δεδομένων Link 16 (όπως οι υπό ναυπήγηση γαλλικής προέλευσης φρεγάτες τύπου FDI-HN). Γεγονός που, όπως κατανοεί ο καθείς, αποτελεί πολλαπλασιαστή δύναμης για το καθένα από αυτά τα συστήματα ξεχωριστά.

Με βάση τις έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, ο προγραμματισμός προβλέπει την παράδοση συνολικά έξι μαχητικών F-16 Block 72 Viper εντός του τρέχοντος έτους, ενώ τον περασμένο Ιούνιο βρίσκονταν συνολικά 11 μαχητικά του τύπου σε διάφορα στάδια των εργασιών αναβάθμισης.

Η παράδοση αποτελεί επίσης και επιτυχία για την ΕΑΒ, η οποία, παρά τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει σε προσωπικό παραγωγής, πέτυχε την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του προγράμματος, οι παραδόσεις του οποίου ολοκληρώνονται το 2027.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, o Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα