Εξεταστική: Ο Κοντολέων «έκαψε» τον Γεραπετρίτη!

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κατέθεσε χθες πως εκτός του παραιτηθέντος Δημητριάδη ενημέρωνε τακτικά και τον υπ. Επικρατείας

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την κατάθεση του μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος στην Εξεταστική, ο οποίος τον έβαλε ξεκάθαρα στο κάδρο των ευθυνών, καταθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως εκτός από τον Γρηγόρη Δημητριάδη ενημέρωνε τακτικά και τον υπουργό Επικρατείας, τον οποίο μάλιστα τόνισε πως έχει συναντήσει πολλές φορές. Μετά τον ισχυρισμό αυτό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος παραμένει στην κυβέρνηση και δεν παραιτήθηκε παρά το σκάνδαλο μεγατόνων, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το τι ήξερε ή δεν ήξερε για τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Σημειωτέον πως από την Κουμουνδούρου ζητούν την κεφαλή του Γιώργου Γεραπετρίτη επί πίνακι, χαρακτηρίζοντας την παραπομπή του μονόδρομο. Την ίδια ώρα, μετά την πολυαναμενόμενη κατάθεση του Παναγιώτη Κοντολέοντος, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολλαπλώς εκτεθειμένος, καθώς, αν και ο μάρτυρας κατέβαλε λυσσαλέες προσπάθειες προκειμένου να μείνει ο πρωθυπουργός στο απυρόβλητο, στην πραγματικότητα τον άφησε πλήρως ακάλυπτο, παρουσιάζοντάς τον, λίγο πολύ, ως… ανεύθυνο άρχοντα. Κι όμως, παρά τη διαρκή επίκληση του απορρήτου, η κατάθεσή του υπήρξε πράγματι αποκαλυπτική, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον ρώτησε ποτέ για τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμη και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε! Πρόκειται για μια δήλωση που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, καθώς αναρωτιέται κανείς ευλόγως από πού ακριβώς έμαθε ο πρωθυπουργός για τους «εθνικούς» λόγους που επέβαλαν την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν όχι από τον καθ’ ύλην αρμόδιο επικεφαλής της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με άλλη πηγή πληροφόρησης, μάλιστα, ο Παναγιώτης Κοντολέων κατέθεσε πως δεν ήταν εκείνος που ενημέρωσε τους Μητσοτάκη – Δημητριάδη – Γεραπετρίτη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δηλώνοντας ταυτοχρόνως άγνοια για το ποια υπήρξε η πηγή της πληροφόρησής του. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έκαναν λόγο για «κράτος ΕΥΠ», διερωτώμενες πώς είναι δυνατόν να μη ρώτησε ο πρωθυπουργός τον τότε διοικητή της ΕΥΠ για τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμη και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο σημείο της εξαντλητικής κατάθεσής του, ο Παναγιώτης Κοντολέων ισχυρίστηκε πως αποφάσισε από μόνος του να παραιτηθεί, αρνούμενος επί της ουσίας πως… τον παραίτησαν. Οπως είπε, παραιτήθηκε επειδή ο Γρηγόρης Δημητριάδης τού είπε πως έχει δημιουργηθεί μεγάλο πολιτικό πρόβλημα λόγω της καταγγελίας Ανδρουλάκη και αισθάνθηκε ένοχος έναντι αυτών που τον επέλεξαν, όπως κατέθεσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του Μαξίμου, ωστόσο, έχει υποστηριχθεί πως ο κ. Κοντολέων οδηγήθηκε σε παραίτηση… Σημειωτέον πως ο μάρτυρας στην πολύωρη κατάθεσή του στην Εξεταστική «άδειασε» και τον ανιψιό του πρωθυπουργού, καθώς φέρεται ότι υποστήριξε πως για τα σοβαρά ζητήματα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό και πως συνομιλούσε σχεδόν καθημερινά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη για τα θέματα ρουτίνας. Σε κάθε περίπτωση, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση του μάρτυρα, ο οποίος εμφανίστηκε αμετανόητος. Κι αυτό διότι, ερωτηθείς από βουλευτές αν θα προχωρούσε ξανά στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, απάντησε «ναι». Κατά τα λοιπά, υποστήριξε πως οι επισυνδέσεις υπήρξαν νόμιμες, καθώς και ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε για εθνικούς λόγους και δεν είχαν σχέση με την προσωπική του ζωή.

Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πάντως, εστιάζουν κυρίως στην κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ επί Τσίπρα, Γιάννη Ρουμπάτη, και σε όσα είπε εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Πιτσιόρλα.

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση του «γαλάζιου» εισηγητή Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως «άνθρακες ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντος. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου, υποστήριξε πως «η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέοντα αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος», καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας όχι στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος, «αλλά στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και πολιτικών συμφερόντων που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για την πολιτική τους κατίσχυση».

Όσο για την Ευαγγελία Λιακούλη, από το ΠΑΣΟΚ, στάθηκε σε δύο ζητήματα: Αφενός στην αποκάλυψή του ότι δεν ενημέρωσε ο ίδιος τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου, και αφετέρου στη διαβεβαίωσή του πως υπάρχει αποτύπωμα στην καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του εντύπου αρχείου της υπόθεσης Ανδρουλάκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα