Μηνύματα Τσίπρα για ΔΕΗ, τράπεζες, Δικαιοσύνη και ΠτΔ!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλειοδότησε σε προεκλογικές υποσχέσεις και έσταζε μέλι για Βενιζέλο το διήμερο στη ΔΕΘ

Η πρόταση για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, με ανάκτηση τουλάχιστον του 51% από το Δημόσιο, ξεχώρισε από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Αυτό, όπως εξήγησε στη χθεσινή συνέντευξη, θα επιτευχθεί μέσω μιας νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου η επιχείρηση να επιστρέψει στον ιδρυτικό της σκοπό, ως εταιρία κοινής ωφέλειας με κοινωνικά τιμολόγια, όπως έκανε στη Γαλλία ο Μακρόν, αλλά και άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή υποσχέθηκε πως, εάν επιστρέψει στην εξουσία, θα αποσοβήσει το σενάριο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και θα μετατρέψει την Εθνική Τράπεζα σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν -όπως τόνισε- οι εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών.

Ενδιαμέσως, σε μια παρέμβαση που διαπνεόταν από την ανάγκη για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στη χώρα, χαρακτήρισε «χυδαία» την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν στη δίκη Παπαγγελόπουλου» που αρχίζει. Επέμεινε, μάλιστα, στην ανάγκη θεσμικών αλλαγών στη Δικαιοσύνη, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή υπό καθεστώς πολιτικών πιέσεων.

Κατά τα λοιπά, η διήμερη παρουσία του στη μακεδονική πρωτεύουσα έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να απαλλαγεί από τον γνώριμο εαυτό του. Επαναφέροντας στο προσκήνιο το λησμονημένο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο ουδέποτε τήρησε, ο Α. Τσίπρας πλειοδότησε σε προεκλογικές υποσχέσεις, ανεξήγητου κόστους, υποσχόμενος όσα μπορούσε περισσότερα στις κοινωνικές τάξεις, που έπληξε θανάσιμα η ανελέητη μνημονιακή πολιτική του.

Η αλήθεια είναι ότι ζήτησε μια αναιμική συγγνώμη για τα ερείπια που άφησε πίσω της η δική του διαχείριση, αλλά φρόντισε αμέσως να την ακυρώσει, με την ανυπόφορη δικαιολογία «δεν φταίγαμε εμείς, μας τα επέβαλαν άλλοι», η οποία εξακολουθεί να εξοργίζει τον λαό.

Στόχος του ήταν να ξαναχτίσει τις γέφυρες με τη μεσαία τάξη -«την αδικήσαμε φορολογικά και ασφαλιστικά» αναγνώρισε, τους μισθωτούς, στους οποίους υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζομένους με μπλοκάκια, με κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συνταξιούχους, με αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Χαμηλοί τόνοι

Ο Α. Τσίπρας σχεδίασε να εμφανιστεί ως εν αναμονή πρωθυπουργός, χωρίς όμως να ανεβάσει το θερμόμετρο. Απέφυγε, ως εκ τούτου, να αναφερθεί έστω μία φορά στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον χαρακτήρισε «έναν από τους υπαιτίους της χρεοκοπίας» ή «εκπρόσωπο της “αγίας οικογένειας’’». Στο πλαίσιο αυτό, απέκλεισε κάθε δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας μαζί του, εκτός από την περίπτωση μείζονος εθνικής κρίσης. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, όμως, ήταν όταν ρωτήθηκε χθες για το ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει τη σχετική ευχέρεια, έστω και ως δεύτερο κόμμα. «Ή ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ή νέες εκλογές» ήταν ουσιαστικά η απάντηση του Α. Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί μονόδρομο την εκλογική πρωτιά. «Στόχος μας είναι να βγούμε αυτοδύναμοι από την πρώτη Κυριακή» είπε, μεταθέτοντας πιεστικά το δίλημμα στο ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ και των μικρότερων κομμάτων.

«Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας. Οποιος χάσει τις εκλογές χάνει το τρένο των εξελίξεων. Η μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα γίνει μόνο εάν ο λαός το επιλέξει, με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά η ηθική νομιμοποίηση της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε, μάλιστα, προφανώς για να το ακούει και πάλι η Χ. Τρικούπη, ότι, εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν και τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πιέσεις στην πλευρά των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων του «δεν θα είναι απλές». Εκβιάζει με αυτόν τον τρόπο τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει στρατηγική πρώτου γύρου, και διαμηνύει ότι δεν βιάζεται και τον πιέζει να ανοίξει πρόωρα τα χαρτιά του, σημειώνοντας, με ξεκάθαρο υπαινιγμό, ότι «στον δεύτερο γύρο», οπότε το ΠΑΣΟΚ θα πιεστεί αναπόφευκτα, «δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία».

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στην ηχηρή αφωνία της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Εγώ δεν έχω να θέσω κάτι στην κυρία Κατερίνη Σακελλαροπούλου, τα θέτει η ίδια η ζωή. Αυτό που περιμένω είναι μια σαφής δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα με την άρση του απορρήτου. Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης»είπε. Στο ίδιο πλαίσιο ισχυρίστηκε ότι δεν έδωσε εντολή για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα. «Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ, αν υπάρχει στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη, να με ενημερώσει» είπε… Αναφορικά με τον φράχτη στον Εβρο, σχολίασε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκείται επί της αρχής, αλλά επί της αποτελεσματικότητας. Με διακριτικό τρόπο στο τέλος απέρριψε την προοπτική συνεργασίας με τον Ε. Βενιζέλο, για τον οποίο όμως έσταξε… μέλι.

Η ερώτηση της δημοκρατίας

Η ερώτηση της «δημοκρατίας» προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο σκέλη, αρχικά για τα εσωκομματικά και τη δομή του σχήματός του και ακολούθως για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία κανένας άλλος δημοσιογράφος δεν ρώτησε.

Η ερώτηση που θέσαμε στον Αλέξη Τσίπρα ήταν:

Κύριε πρόεδρε, τρία και πλέον χρόνια μετά τις εκλογές ζητάτε την ψήφο των πολιτών, αλλά βλέπουμε ότι πορεύεστε με τα ίδια πρόσωπα και μάλιστα αρκετά εξ αυτών βρίσκονται ως τομεάρχες στους ίδιους τομείς που υπηρέτησαν ως υπουργοί. Τελικά, τι έχει αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι έχετε διδαχτεί από τα λάθη που σας οδήγησαν στην ήττα του 2019; Yποστηρίζεται από κάποιους ότι οι ισορροπίες στο κόμμα σας είναι τόσο λεπτές, που τα χέρια σας είναι δεμένα για τομές και αλλαγές προσώπων. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό. και επίσης κάτι ακόμη: Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών οι Σκοπιανοί εφάρμοσαν μόνο το 20% όσων υπέγραψαν, ενώ και ο εναέριος χώρος τους θα ελέγχεται πλέον από το ΝΑΤΟ και όχι από την Ελλάδα. Τελικά, ποιο ήταν το κέρδος της πατρίδας μας από αυτή την απόφασή σας;

Και οι απαντήσεις:

Για τις αλλαγές στο κόμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η διαδικασία του μετασχηματισμού, της ανασυγκρότησης είναι πολύ βαθιά, λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «είναι ένα άλλο νέο κόμμα, οι εσωκομματικές αλλαγές που έγιναν μετά τις εκλογές είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει σε κάποιο κόμμα και εκπροσώπηση 50%-50% στα δύο φύλα. Θα δείτε πολύ σημαντικές προσθήκες νέων προσώπων στα ψηφοδέλτιά μας», όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πρόσωπα «που θα εκπλήξουν» στο κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, προτρέποντας, μάλιστα, τους κυβερνητικούς του εταίρους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει και θα το δείτε αυτό το επόμενο διάστημα».

Για το θέμα των Πρεσπών είναι αμετανόητος, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και παρέπεμψε σε άλλες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα (που δεν έγιναν), ενώ απάντησε ως εξής:

«Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική της ονομασία “Μακεδονία”. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα, όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση. Υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο απόλυτο».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα