Αστείες δικαιολογίες για την εισβολή του τουρκικού «Yunus»

Επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το ερευνητικό που αλώνιζε επί 7,5 ώρες. «Δεν αντιδράσαμε», λένε ΥΠΕΞ και Οικονόμου, «επειδή δεν έκανε έρευνες»

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, εκτός από την αδυναμία πρόβλεψης των κινήσεων της Αγκυρας, ακολουθεί (αποδεδειγμένα) και την τακτική της απόκρυψης τουρκικών προκλήσεων από την ελληνική κοινή γνώμη. Η απόκρυψη από τον ελληνικό λαό ότι τις προηγούμενες ημέρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Yunus» έκανε βόλτες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», είναι το τελευταίο κρούσμα.

Και γίνεται ακόμη χειρότερη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, ύστερα από ερώτηση της «δημοκρατίας», στο υπουργείο Εξωτερικών και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν διαψεύσθηκε το γεγονός ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν θα μάθαινε το συμβάν αν δεν το αποκάλυπτε η εφημερίδα. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, όσον αφορά το ερευνητικό σκάφος «Yunus», αυτό δεν προχώρησε σε σεισμογραφικές έρευνες και, κατά συνέπεια, για αυτόν τον λόγο δεν εκδόθηκε διάβημα στην Τουρκία. «Το ελληνικό ΥΠΕΞ θα προχωρήσει σήμερα (χθες) σε διάβημα για τη ΝΑVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι, βάσει της οποίας βγήκε το “Yunus” (ανοιχτά της Μυτιλήνης)».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι δεν προκύπτει ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έκανε σεισμικές έρευνες. Πάντως, η ίδια δικαιολογία είχε χρησιμοποιηθεί και το καλοκαίρι του 2020, όταν το «Oruc Reis» για περισσότερο από δύο μήνες αλώνιζε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η «δημοκρατία» έγραψε χθες: «Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες της “δημοκρατίας”, το περασμένο Σάββατο 1 Οκτωβρίου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Yunus” παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα επί πέντε ολόκληρες ώρες βόρεια της Χίου και δυτικά της Λέσβου.

Πρόκειται για μια πρόκληση επί του πεδίου, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να κουκουλώσει, αφού το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που καθημερινά διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη ότι τηρούν αποφασιστική στάση έναντι της Τουρκίας, απέκρυψαν το γεγονός, και μέχρι χθες δεν είχαν προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα και σε ενημέρωση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ.

Βάσει της ναυτιλιακής οδηγίας NAVTEX, που εκδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, το “Yunus” θα πραγματοποιούσε έρευνες μέχρι και χθες, Τετάρτη, κοντά στη Λέσβο, αλλά εγκατέλειψε την περιοχή το Σάββατο για άγνωστο λόγο».

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες της «δημοκρατίας», που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, οι ώρες που έπλεε το ερευνητικό σκάφος εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τελικά είναι παραπάνω από 5. Το «Yunus» έπλεε ανοιχτά της Μυτιλήνης για 7,5 ώρες, και συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί έως τις 13.30.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει την τουρκική πρόκληση δύο 24ωρα μετά την εθνική ήττα που υπέστη η Ελλάδα από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αν δεν είχε αποκαλυφθεί η νέα πρόκληση της Αγκυρας, θα είχε επιδοθεί το διάβημα για τη NAVTEX, με την οποία το «Yunus» έπλευσε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Έτσι εννοούν οι κύριοι Μητσοτάκης και Δένδιας την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Γιατί έχει πέσει «σιωπητήριο» και δεν έχει αντιδράσει ούτε η αντιπολίτευση;

Οι προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των υπόλοιπων αξιωματούχων και υπουργών της Τουρκίας είναι καθημερινές και, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ενημερώνουν για αυτές τους συμμάχους από όλα τα φόρα στα οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί. Για το συγκεκριμένο θέμα της ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας θα ενημέρωναν ποτέ τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αν δεν το είχε κάνει γνωστό η «δημοκρατία»;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα