Ναυμαχία… στο Ναβαρίνο για Αντώνη Σαμαρά

Η πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού δημιουργεί διπλωματικούς πονοκεφάλους στο Μαξίμου

Άγνωστο είναι τι θα συμβεί φέτος με τους εορτασμούς της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο, στις 20 Οκτωβρίου, καθώς (ως γνωστόν) «όπου «λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει» και προκαλείται χάος.

Ο αναρμόδιος «κόκορας» που λάλησε ήταν ο καταγόμενος από την Πύλο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Βρήκε ευκαιρία να αναπτύξει πρωτοβουλίες χωρίς να ρωτήσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών τι θα συμβεί με τους εκπροσώπους των ξένων χωρών στους εορτασμούς εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί την πόλη κάτι σαν τσιφλίκι του και θέλει να μετατρέψει τους φετινούς εορτασμούς σε βήμα παρέμβασής του με δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Κάτι σαν το -σωστό κατά τα άλλα- που είπε προ διετίας ότι «διάλογο με πειρατές δεν κάνεις» και μετά το ξέχασε, αρκούμενος στα συνήθη πέντε λεπτά δημοσιότητας.

Ο «κόκορας Σαμαράς», λοιπόν, υποδέχτηκε στις 20 του περασμένου Αυγούστου, στην πλατεία της Πύλου, τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη και -κάπου μεταξύ «φραπόγαλου» και «υποβρυχίου»- ζήτησε από τον επισκέπτη του να παρευρεθεί στους εορτασμούς. Ο κ. Τσούνης, που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα και είναι άπειρος (διορισμένος «εκ προσωπικοτήτων»), φέρεται ότι συμφώνησε – ή έτσι τουλάχιστον άφησε να διαρρεύσει ο κ. Σαμαράς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αν και πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Σαμαράς δεν σκέφτηκε να προειδοποιήσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ ότι στις εκδηλώσεις πάντα παρίστανται είτε ο πρεσβευτής της Ρωσίας είτε οι ακόλουθοι Αμυνας και Ναυτικού της ρωσικής πρεσβείας, αφού ο στόλος και της δικής τους χώρας ναυμάχησε στο Ναβαρίνο με τον τουρκικό το 1827.

Όμως, αντίθετα με τον κ. Τσούνη, οι πρεσβευτές Βρετανίας και Γαλλίας (δηλαδή των δύο άλλων χωρών που βρέθηκαν απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) αποδείχθηκαν πιο υποψιασμένοι και έμπειροι. Γι’ αυτό και έστειλαν (ευγενικά, βέβαια) το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «εμείς δίπλα στους Ρώσους με μεγάλη στολή δεν θα σταθούμε, σπάζοντας την απομόνωση του Πούτιν». Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έχει ανακαλύψει -πού το σκέφτηκε άραγε- ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία» και δεν θα ήθελε να υπάρξουν αφορμές για να κατηγορηθεί από τη Δύση.

Στο μεταξύ, κάτι άκουσαν και στην αμερικανική πρεσβεία για τη στάση Βρετανών και Γάλλων και μάλλον ο κ. Τσούνης θα αναθεωρήσει την υπόσχεση που έδωσε (ή που είπε ο κ. Σαμαράς ότι του έδωσε). Και, τελικά, αντί ο πρώην πρωθυπουργός να φέρει ξένους επισήμους στην Πύλο και να βρει την ευκαιρία να υποδυθεί τον τουρκοφάγο, μάλλον φθάνουμε στο αντίθετο αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι οι πρεσβείες των τριών Στόλων του Ναβαρίνου να στείλουν κάποιον χαμηλόβαθμο διπλωμάτη ή έναν στρατιωτικό άνευ στολής προς εκπροσώπησή τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα