Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους

Το Δημόσιο για το 2023 θα πρέπει να βγάλει από τον κουμπαρά του 5,85 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα δάνεια των Μνημονίων

Aκόμα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του χρέους το 2023, καθώς θα πρέπει να διαθέσει το ερχόμενο έτος 5,85 δισ. ευρώ, από 4,85 δισ. το 2022. Με τα spreads των ελληνικών ομολόγων να διατηρούνται σταθερά πάνω από τις 270 μονάδες βάσης και την απόδοση των 10ετών ομολόγων να υπερβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες το 4,6%, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το 2023 θα προχωρήσει σε «συμμαζεμένες» εκδόσεις ομολόγων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους, μέχρι σήμερα τα μόνο δάνεια που πληρώνονταν από τις θυσίες και τους φόρους του ελληνικού λαού ήταν τα διμερή δάνεια προς τα κράτη-μέλη που είχαν συναφθεί στο πρώτο Μνημόνιο, εκείνα του ΔΝΤ που αποπληρώθηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά και αυτά που δεν είχαν ενταχθεί στο περιβόητο PSI του 2012. Στην πράξη, τα μεγάλα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Μνημονίων δεν έχουν αρχίσει να πληρώνονται, κάτι που αναμένεται να γίνει από το 2023.

Εντοκα γραμμάτια: Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται στα 11,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για βραχυπρόθεσμο δανεισμό διάρκειας 3, 6 ή 12 μηνών.

■ ANFA’s: Πρόκειται για τα ομόλογα που διακρατούνται από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Για φέτος το ποσό ανέρχεται στα 768.000.000 ευρώ και εκτείνονται έως το 2037, με το συνολικό ποσό να αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως έχει συμφωνηθεί η επιστροφή των συγκεκριμένων ποσών στο Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

■ SMP’s: Αντίστοιχο πρόγραμμα αφορά και τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνολικού ύψους 2,34 δισ. ευρώ, τα οποία επιστρέφονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

■ Ομόλογα εκτός PSI: Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το 2012 έγινε με το περιβόητο PSI τον Μάρτιο του 2012 και είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν «κούρεμα» κατά 53,5% πολλών μικροομολογιούχων, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο PSI όμως δεν εντάχθηκαν όλα τα ομόλογα, καθώς αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν τόσο ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών τίτλων όσο και η ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε το πρόγραμμα ANFA. Σήμερα έχει απομείνει η αποπληρωμή δύο ετών και συγκεκριμένα για το 2028 (200.000.000 ευρώ) και το 2034 (314.000.000 ευρώ).

■ Ομόλογα: Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά τακτικά σε εξόδους στις διεθνείς αγορές προκειμένου να δανειστεί νέα κεφάλαια. Στις περισσότερες εκδόσεις στην πράξη αποπληρώνει παλαιότερα ομόλογα που λήγουν και τα αντικαθιστά με τα καινούργια. Σήμερα είναι σε ισχύ ομόλογα συνολικού ύψους 81,9 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αγοράσει κυρίως ξένοι επενδυτές και εκτείνονται έως το 2057. Αυτή την ώρα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων τίτλοι διάρκειας 3, 5, 7, 10, 15 και 30 ετών.

■ ΤτΕ: Το 2023 θα πρέπει να αποπληρωθούν δάνεια ύψους 449.000.000 ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

■ ΕΤΕπ: Το Ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Ανάπτυξης (ΤΑΣΕ) ύψους 7,83 δισ. ευρώ και εκτείνονται έως το 2041.

■ SURE: Το πρόγραμμα SURE υπήρξε ένα έκτακτο μέτρο στήριξης της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσό που απομένει να αποπληρωθεί από την Ελλάδα προς την Ευρώπη ανέρχεται σε 5,26 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από το 2025 και άλλες τέσσερις δόσεις έως το 2050.

■ Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη κάποια από τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσώρας έχουν προγραμματιστεί μικρές αποπληρωμές από το 2032 έως το 2052. Τα ποσά θα αυξηθούν όσο αυξάνονται και οι εκταμιεύσεις των δανείων.

■ Δάνεια EFSF: Πρόκειται για τα περισσότερα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τον έκτακτο μηχανισμό σταθερότητας (EFSF) που δημιουργήθηκε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ο χρονικός ορίζοντας αυτών των δανείων, που αγγίζουν τα 130,9 δισ. ευρώ, εκτείνεται μέχρι το έτος 2070! Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2023 ξεκινά η αποπληρωμή των δανείων προς τον EFSF, με το Ελληνικό Δημόσιο να βγάζει κάθε χρόνο από τα ταμεία του 1,738 δισ. ευρώ έως το 2027 και στη συνέχεια από το 2028 έως το 2037 το ποσό να αυξάνεται σε ετήσια βάση στα 1,83 δισ. ευρώ.

■ Δάνεια ESM: Μετεξέλιξη του EFSF αποτέλεσε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM, από τον οποίο η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια ύψους 59,8 δισ. ευρώ. Η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων ξεκινά το 2034 και ολοκληρώνεται -υπό τα σημερινά δεδομένα- το 2060.

■ Διακρατικά δάνεια: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πριν από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ δανείων που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ (τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 48,7 δισ.) σε διμερή δάνεια (GLF), με τις λήξεις να εκτείνονται έως το 2041.

■ Repos: Πρόκειται για συμφωνίες επαναγοράς ενός χρεογράφου. Τα repos σήμερα αγγίζουν τα 39,19 δισ. ευρώ και αφορούν συμφωνίες μεταξύ του κράτους και φορέων ή χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων σε συγκεκριμένες τιμές με συμφωνία επαναγοράς σε μελλοντική στιγμή. Αυτό το χρονικό διάστημα εκτείνεται από μία μέρα έως και αρκετές εβδομάδες. Παρότι έχει εγγραφεί ως χρέος μόνο το 2022, μετακυλίεται από έτος σε έτος.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα