Τζο Μπάιντεν: Ξεχνά ακόμα και πού πέθανε ο γιος του!

Νέα βαρύτατη γκάφα… γηρατειών από τον Τζο Μπάιντεν, που προβληματίζει ολοένα περισσότερο για την πνευματική του διαύγεια

Με ένα του νεύμα μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις. Με ένα του σχόλιο μπορεί να προκαλέσει κραχ στις χρηματαγορές. Με μια του υπογραφή μπορεί να ξεκινήσει παγκόσμιο πυρηνικό όλεθρο. Αυτό είναι το εκτόπισμα ενός πλανητάρχη. Και κάθε Αμερικανός πρόεδρος που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο έχει τη δύναμη να ορίσει, μέσα σε μια στιγμή, τις μοίρες λαών και κρατών για δεκαετίες.

Εμείς και οι υπόλοιπες χώρες που ανήκουν στη Δύση μοιάζουμε με τους επιβάτες ενός λεωφορείου στο τιμόνι του οποίου κάθεται ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ. Και μόνο η σκέψη ότι ο οδηγός μπορεί να τα ’χει… χαμένα προκαλεί τρόμο.

Οι γκάφες δεν είναι ασυνήθιστες στους Αμερικανούς προέδρους. Τις έχουμε δει ακόμα κι από πολύ νεότερους, όπως ο Ομπάμα, που πριν από 10 χρόνια προκάλεσε διπλωματική κρίση με την Πολωνία όταν χαρακτήρισε «πολωνικά» κι όχι «ναζιστικά» τα στρατόπεδα θανάτου.

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι, είναι τέτοιος ο όγκος υποχρεώσεων και τόσο τερατώδης η πίεση στις πλάτες των προέδρων των ΗΠΑ, που είναι ανθρώπινο κάποιες στιγμές ο εγκέφαλός τους να «παγώνει». Πόσο πιθανό, όμως, είναι ένας πατέρας να ξεχνά πού και πώς πέθανε ο γιος του;

Το χθεσινό βίντεο από την ομιλία του πλανητάρχη σε στρατόπεδο του Κολοράντο έχει ταρακουνήσει τον Λευκό Οίκο, που τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ απέφευγε να τοποθετηθεί. Ο Μπάιντεν ακούγεται να λέει στο ακροατήριό του, αναφερόμενος στο πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των στρατιωτών, ότι ο γιος του Μπο «έχασε τη ζωή του στο Ιράκ».

Δύσκολα ένας γονιός με στοιχειώδη διαύγεια -ακόμα και 80χρονος, κουρασμένος και στρεσαρισμένος- θα λάθευε για το πού πέθανε ο γιος του. Δεν είναι μια λεπτομέρεια, είναι μια βαθιά τραγωδία που τυπώνεται για πάντα με πυρακτωμένο σίδερο στο μυαλό κάθε γονιού.

Ο γιος του Μπάιντεν πράγματι βρέθηκε στο Ιράκ το 2008-2009, ως μέλος επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας. Όμως, πέθανε έξι χρόνια αργότερα, το 2015, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, «χτυπημένος» από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Σε παλαιότερες δηλώσεις ο πατέρας του είχε αποκαλύψει ότι ο Μπο έπασχε από ένα σπάνιο αυτοάνοσο της σπονδυλικής στήλης. Κατά τον Τζο Μπάιντεν, δεν ήταν συμπτωματικό ότι η διάγνωση του γιου του έγινε το 2001, μετά την επιστροφή του από αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο έχει παραδεχτεί πως δεν μπορεί να αποδείξει τη συσχέτιση των στρατιωτικών αποστολών του Μπο με τα μετέπειτα σοβαρά προβλήματα υγείας του. Οπως και να έχει, ο Μπο Μπάιντεν έφυγε από τη ζωή το 2015 σε νοσοκομείο των ΗΠΑ από όγκο εγκεφάλου. Οχι στο Ιράκ, όπου βρέθηκε το 2008-2009, ούτε σε ιρακινό πεδίο μάχης.

Κάθε γονιός που χάνει το παιδί του τσακίζεται ψυχολογικά και σωματικά. Για τον Μπάιντεν ήταν το δεύτερο βαρύ χτύπημα της μοίρας. Το 1972 είχε θρηνήσει και την κόρη του Ναόμι, που σε ηλικία ενός έτους σκοτώθηκε σε τροχαίο μαζί με την πρώτη σύζυγό του Νίλια, μητέρα και των Μπο, Χάντερ.

Ο σημερινός πλανητάρχης, όμως, έβρισκε πάντα τα ψυχικά αποθέματα και την ενέργεια για να συνεχίζει την πολιτική του καριέρα. Το 2020, στα 78 του, κατάφερε ύστερα από έναν μαραθώνιο δύσκολων μαχών να καθίσει στο οβάλ γραφείο, θέση που κυνηγούσε επί τρεις δεκαετίες.

Όμως, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες στο πιο ισχυρό πόστο του κόσμου άρχισαν οι γκρίνιες σχετικά με το αν μπορεί να φέρει εις πέρας τα προεδρικά του καθήκοντα. Αρχικά, τα βέλη εκτοξεύονταν από τα συντηρητικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολούθησαν και παραδοσιακά έντυπα των Δημοκρατικών, όπως οι «New York Times», που εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν, τελικά, ο Μπάιντεν είναι σωστό να κατέβει ξανά για πρόεδρος στα 76 του.

Ο γηραιότερος άνδρας που ορκίστηκε ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ «χάνει» και το λαϊκό του έρεισμα. Ήδη σε δημοσκόπηση του «Politico» πριν από 10 μήνες, το 48% απάντησε ότι ο Μπάιντεν δεν είναι πνευματικά ικανός. Σε προ μηνός δημοσκόπηση, έξι στους 10 πολίτες των ΗΠΑ τον θεωρούν «πολύ αδύναμο».

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Μπάιντεν, στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, έψαχνε να βρει μεταξύ των παρευρισκομένων μια βουλευτή των Ρεπουμπλικανών που, όμως, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. «Τζάκι, είσαι εδώ; Πού είναι η Τζάκι;» ρωτούσε, με το βίντεο να γίνεται viral. Τον περασμένο Ιανουάριο ξέχασε ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό κι έβριζε δημοσιογράφο. Τον Μάρτιο άναψε φωτιές διεθνώς, υπονοώντας πραξικόπημα κατά του Πούτιν ή εξόντωσή του.

Σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαρκώς κλιμακούμενης κρίσης Δύσης – Ρωσίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και η Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύρεται από τον Μπάιντεν σε εμπλοκή με αποστολές όπλων. Το Κρεμλίνο έχει απειλήσει ακόμα και με χρήση πυρηνικών.

Μόλις προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για Αρμαγεδδώνα: «Ο Πούτιν δεν μπορεί να συνεχίσει ατιμώρητα να μιλά για τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου. Ο λανθασμένος υπολογισμός μπορεί να συμβεί». Το ερώτημα είναι αν ο άνθρωπος που κρατά τους κωδικούς του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ έχει την πλήρη ικανότητα να διαχειριστεί την πιο κρίσιμη κατάσταση μεταπολεμικά.

Βασίλης Γαλούπης

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα