Αποστολή οβιδοβόλων στην Ουκρανία συζητά η κυβέρνηση

Το θέμα εξετάστηκε και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του υπ. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ

Σοβαρό ενδεχόμενο χορήγησης οβιδοβόλων 155mm στην Ουκρανία συζητεί η κυβέρνηση με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες με την ευκαιρία της σύγκλησης (χθες και προχθές) της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Το θέμα εξετάστηκε και κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», το θέμα παροχής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία (μεταξύ αυτών και τα συστήματα 155mm) συζητήθηκε αρχικά κατά τις επισκέψεις του κ. Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου τον περασμένο Ιούλιο στην Ουάσινγκτον. Η ελληνική πλευρά αισιοδοξούσε πως οι -ως τότε- αποφάσεις για αποστολές υλικού (πύραυλοι Stinger, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα BPM) θα ήταν επαρκείς στο πλαίσιο των συμμαχικών διαβουλεύσεων. Στους περίπου τρεις μήνες που μεσολάβησαν από τις ελληνοαμερικανικές συζητήσεις, η κυβέρνηση προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, αλλά η νέα φάση όξυνσης του πολέμου στην Ουκρανία δεν αφήνει πια πολλά περιθώρια άρνησης ή καθυστερήσεων στην Αθήνα.

Άλλωστε, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταγράψει μία άρνηση εκ μέρους της Ελλάδας που αφορούσε την παραχώρηση αντιπλοϊκών πυραύλων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη παραβιάσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει στη Βουλή ο κ. Παναγιωτόπουλος στις 13 Απριλίου 2022 για τη μη αποστολή επιπλέον -αναγκαίου για την ελληνική άμυνα- υλικού στην Ουκρανία. Ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει επί λέξει: «Ο,τι στείλαμε από αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, διότι δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής, ήρθε από τα αποθέματά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδυναμώσουμε οποιοδήποτε σύστημα άμυνας, ιδίως στα νησιά, για να το πάρουμε από εκεί και να το στείλουμε στην Ουκρανία. Δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους για να το στείλουμε στην Ουκρανία»…

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου, η κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάιο να αποστείλει θωρακισμένα BPM στην Ουκρανία, δίδοντας την υπόσχεση ότι η μεταφορά τους δεν θα αρχίσει πριν αντικατασταθούν από τα πιο σύγχρονα γερμανικά Marder, στο πλαίσιο συμφωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ωστόσο, τα BPM έχουν ήδη μεταφερθεί από τα νησιά στη βόρεια Ελλάδα και επίκειται η άμεση αποστολή τους στην Ουκρανία, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ούτε ημερομηνία παραλαβής των Marder. Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη χρησιμότητα και τη σημασία απόσυρσης των BPM με έμμεσες αναφορές στην παλαιότητά τους, αλλά η ενδεχόμενη αποστολή πυροβόλων 155mm δεν χωρά ωραιοποιήσεις. Θα αποτελέσει ακόμα σημαντικότερο πλήγμα για την εθνική άμυνα σε εποχή κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε χθεσινή ανακοίνωσή του για τις συνομιλίες Παναγιωτόπουλου – Στόλτενμπεργκ σημείωσε απλώς ότι «συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ουκρανία και την ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας. Υπογράμμισε ότι υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας, και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα