Εκ των υστέρων αυτοκριτική Τσιόδρα: «Αποτύχαμε παταγωδώς»

Πριν από 10 μέρες έκανε κριτική για την πανδημία, μιλώντας για «παγκόσμια αποτυχία». Προχθές, Σάββατο, έφερε την αποτυχία αμιγώς στα ελληνικά μέτρα. Ανέφερε σε επιστημονική ημερίδα ότι «αποτύχαμε παταγωδώς, διότι σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για πανωλεθρία «στην επικοινωνία κινδύνου». Οπως είπε, «στην επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου. Κάτι που αποτύχαμε. Παταγωδώς. (…) Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στον γιατρό».

Ο Τσιόδρας ποτέ δεν μιλά ξεκάθαρα. Κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Ακούγοντάς τον, ουδείς μπορεί να καταλάβει με σαφήνεια σε ποιον χρεώνει την αποτυχία. Στον εαυτό του όχι, πάντως, αφού ξεκαθάρισε… αυτοθαυμαζόμενος ότι «δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν όλοι οι άλλοι». Τέτοιος ανεξήγητος κομπασμός δεν αρμόζει σε έναν επιστήμονα που καλλιεργεί, με μαστοριά, το προφίλ του ήπιου και ταπεινού.

Ο Τσιόδρας δεν μας διαφώτισε σχετικά με το πού χρεώνει την αποτυχία. Στην κυβέρνηση, που ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ με τη λίστα Πέτσα δίχως να περάσει το μήνυμά της στον κόσμο; Στην επιτροπή ειδικών, της οποίας προεδρεύει; Σε όσους επιστήμονες βγήκαν στο προσκήνιο όταν αυτός τραβήχτηκε στην άκρη; Στην πολυφωνία των επιστημόνων γενικά, όπως ήθελε να καταλάβει ο Θάνος Πλεύρης επειδή έτσι τον βόλευε;

Ο Τσιόδρας από την αρχή επεδίωξε, όπως φάνηκε και από την αυτοαναφορική δήλωσή του, να γίνει το κεντρικό πρόσωπο του κυβερνητικού χειρισμού της πανδημίας. «Δακρύζει», όμως, με μεγάλη καθυστέρηση για την παταγώδη αποτυχία. Υστερα από 33.313 νεκρούς, τα «συγγνώμη, λάθος» και η μετατόπιση ευθυνών δεν καταπίνονται εύκολα από την κοινή γνώμη.

Ο κ. Τσιόδρας ξεχνά βασικές αιτίες της αποτυχίας:

1. Πώς η κοινή γνώμη να έχει εμπιστοσύνη στους ειδικούς, όταν τα μέλη της επιτροπής έλαβαν την κυβερνητική ασπίδα του ακαταδίωκτου, άρα του ακαταλόγιστου, για κάθε πιθανή ευθύνη των αποφάσεών τους; Η ηθική της ιατρικής είναι βασισμένη πάνω στην ευθύνη του γιατρού απέναντι στον ασθενή, όχι της προκαταβολικής αμνηστίας για ό,τι πει, κάνει ή δεν κάνει ο γιατρός.

2. Τι θέση έχει πάρει ο αρχίατρος της πανδημίας στην κυνική χειραγώγηση της επιτροπής από την κυβέρνηση; Πότε αντέδρασε για τις ωμές παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των ειδικών από ανθρώπους της κυβέρνησης, όπως ο Γεραπετρίτης, που έδιναν οδηγίες για το τι πρέπει να αποφασίσουν οι ειδικοί; Η σιωπή του Τσιόδρα τότε ήταν επιστήμη ή ιδεοληψία;

3. Γιατί ποτέ δεν εξήγησε για ποιον λόγο αποσύρθηκε από το προσκήνιο; Θεωρεί ότι δεν πρέπει να δώσει λογαριασμό στους πολίτες που αρχικά τον είχαν εμπιστευθεί; Τον έδιωξε η κυβέρνηση; Αποσύρθηκε μόνος του επειδή διαφωνούσε; Γιατί ποτέ δεν πήρε ξεκάθαρη στάση;

4. Γιατί αποσύρθηκε από το δεύτερο μέρος της μελέτης που είχε αρχικά ξεκινήσει με τον Λύτρα και γιατί δεν προστάτευσε τον εαυτό του όταν τον αποδομούσε η κυβέρνηση με άθλιο τρόπο για το πρώτο μέρος περί ΜΕΘ, το οποίο συνυπέγραφε; Τι έκανε για την επίθεση που δέχθηκε η επιστήμη του από την ιδεοληψία της κυβέρνησης;

5. Τον Απρίλιο του 2020 έλεγε ότι οι μάσκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό, κάτι που ήταν λάθος επιστημονικά. Τον Οκτώβριο του 2021, ο Τσιόδρας ήταν ο πρώτος που μίλησε για «πανδημία ανεμβολίαστων». Διόλου τυχαία, αμέσως μετά ο Μητσοτάκης έκανε σημαία και κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης αυτό το αντιεπιστημονικό εφεύρημα. Πόση αύξηση στη μετάδοση και τι κόστος σε κρούσματα, αλλά και στην επιστημονική αξιοπιστία της επιτροπής είχαν αυτά τα μηνύματα Τσιόδρα;

6. Τον Νοέμβριο του 2020, καθισμένος δίπλα στον πρωθυπουργό, ο Τσιόδρας δήλωνε ότι το εμβόλιο «θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της διασποράς αυτού του ιού». Η ίδια η Pfizer παραδέχθηκε πρόσφατα ότι το εμβόλιο ουδέποτε δοκιμάστηκε για το αν συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς. Με τι επιστημονικές αποδείξεις ο αρχίατρος της πανδημίας ισχυριζόταν τότε κάτι τέτοιο; Διότι αυτή η άποψη ήταν που οδήγησε από το 2021 στο «άτρωτο», ιδεοληπτικό και θεοποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, με συνέπεια την αναίρεση περιοριστικών μέτρων από την επιτροπή σε κλειστά μέρη υψηλού αριθμού συναθροίσεων. Τα αποτελέσματα του περασμένου χειμώνα με το ρεκόρ θανάτων είναι γνωστά.

Ο κ. Τσιόδρας είχε ενεργό ρόλο στο φιάσκο της πολιτικοποίησης της επιστήμης και των ιδεοληψιών που μας οδήγησε μέχρι εδώ. Η κυβέρνηση έκανε κοπτοραπτική στην επιστήμη και ο κ. Τσιόδρας το επέτρεψε. Ηταν κι αυτός μέρος της αποτυχίας. Δέχτηκε να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της κυβέρνησης. Θα περίμενε κανείς ότι θα αναλάμβανε ένα μέρος από τα λάθη και τις αστοχίες. Όμως, όχι.

Οι μέρες της ιδεοληψίας περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» τελείωσαν. Τα δισεκατομμύρια άλλαξαν χέρια μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακευτικών. Οι καριέρες διασφαλίστηκαν. Κι οι νεκροί -33.313 στην Ελλάδα, πρωταθλήτρια στον αφανισμό- δεν μπορούν να μιλήσουν. Αν ήλπιζε κανείς ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε κάποιες αλήθειες για την πανδημία, ένα είναι σίγουρο: ότι δεν θα τις ακούσουμε ούτε από τον κύριο Τσιόδρα ούτε από την κυβέρνηση με την οποία ταυτίστηκε.

Βασίλης Γαλούπης

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα