Ο Μητσοτάκης «πούλησε» τις γερμανικές επανορθώσεις

Μισόλογα ενώπιον του Σολτς. Δεν έθεσε θέμα διαπραγμάτευσης, όπως έκανε η Πολωνία

Κανένας Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει απεμπολήσει μέχρι τώρα το εθνικό αίτημα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου! Το έκανε όμως την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμονή της εθνικής εορτής του ΟΧΙ, και ενώπιον του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, αφού η απάντηση που έδωσε στο σχετικό ερώτημα λαμβάνει και διαστάσεις εθνικής προδοσίας.

Κι αυτό γιατί, παρότι είπε πως είναι ανοιχτό το θέμα αυτό για την Ελλάδα, η δήλωσή του αυτή είναι σαν να δόθηκε από υποχρέωση γιατί τη στιγμή που ο Γερμανός δημοσιογράφος Μαρκ Φίσερ του έδωσε… πάσα, με μια ιδανική για την περίπτωση ερώτηση, θυμίζοντας την περίπτωση της Πολωνίας, εκείνος όχι μόνο δεν αξιοποίησε την πάσα, αλλά πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. «Είπατε μόλις ότι είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση που να είναι θετική και για τις δύο πλευρές. Καταλαβαίνουμε σωστά από αυτό ότι αναμένετε, όπως και η Πολωνία, διαπραγματεύσεις από τη Γερμανία για τις επανορθώσεις;» ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, το ανέφερα και στην πρωτολογία μου.

Ειδικά το ζήτημα του κατοχικού δανείου έχει ιδιαιτερότητες. Προσβλέπουμε πάντα σε μια συζήτηση και σε μια επίλυση του ζητήματος αυτού, αναγνωρίζοντας προφανώς τη δυσκολία και τις νομικές εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Η συζήτηση αυτή για εμάς παραμένει επίκαιρη. Όμως το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια λύση στο ζήτημα αυτό δεν θεωρώ ότι σκιάζει συνολικά το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και τις μεγάλες προοπτικές που έχουμε να συνεργαστούμε σε μια σειρά από τομείς».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, λοιπόν, όχι μόνο δεν έθεσε θέμα διαπραγμάτευσης, όπως έκανε η Πολωνία και κέρδισε, αλλά είπε ουσιαστικά ότι το εθνικό αίτημα δεν πρόκειται να προκαλέσει σκιές στις σχέσεις των δύο χωρών, ακόμα κι αν δεν λυθεί ποτέ… Φυσικά, αυτή η θέση του πρωθυπουργού μόνο τον παριστάμενο Ολαφ Σολτς χαροποίησε, αφού με τον πιο επίσημο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έθεσε θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά αναγνώρισε ως «μεγάλο εμπόδιο τις νομικές εκκρεμότητες από το παρελθόν».

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δηλώσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Σολτς ότι ο κ. Ερντογάν βαδίζει σε ένα αδιέξοδο και δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, ενώ ακόμη μία φορά μίλησε για θαλάσσιες ζώνες: «Η διαφορά μας δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» (σ.σ.: η μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας).

Ο κ. Σολτς είπε ότι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και κράτησε ίσες αποστάσεις, λέγοντας ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα