Κουρελόχαρτο η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη!

Ήττα στον ΟΗΕ. Απέτυχε να διαγράψει άρθρο που απαγορεύει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Μεγάλη ήττα για την Τουρκία στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνιστά η αποτυχία της στον ΟΗΕ να ακυρώσει το άρθρο 6 της Πολιτικής Συμφωνίας για τη Λιβύη και να νομιμοποιήσει τη δική της παράνομη συμφωνία με την προσωρινή κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά για την αξιοποίηση των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του λιβυκού μέσου ενημέρωσης Al Marsad στο twitter, «η Τουρκία απέτυχε να διαγράψει το άρθρο 6 της Πολιτικής Συμφωνίας που απαγορεύει στην κυβέρνηση της Τρίπολης να συνάπτει νέες διεθνείς συμφωνίες, και αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις φιλοδοξίες της Αγκυρας να αναπτύξει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα».

Σύμφωνα με την Αφρικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλίογλου ζήτησε να διαγραφεί ένα άρθρο από κείμενο που βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση σχετικά με την Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Το άρθρο δεν επιτρέπει στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις, όπως αυτή με την Τουρκία για έρευνα υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα.

Η Τουρκία ζήτησε τη διαγραφή του άρθρου τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητούσε την ανανέωση της εντολής της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ (UNSMIL) στη Λιβύη για ακόμα έναν χρόνο. Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα την περασμένη Παρασκευή και η θητεία της UNSMIL παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισαν διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες τόνιζαν πως «η ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα».

Υπογράμμισαν, ακόμα, ότι «ιδιαίτερα συγκρατείται ότι στο κείμενο της απόφασης γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του “memorandum” για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία».

Η Τουρκία θέλει τη διαγραφή του άρθρου 6 διότι ακυρώνει τη δυνατότητα της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή που υπέγραψε ο προσωρινός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά με την Αγκυρα για αξιοποίηση των λιβυκών υδρογονανθράκων. Την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη (LPDF), στην οποία περιλαμβάνεται το άρθρο 6, είχε μάλιστα επικαλεστεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν τοποθετήθηκε γι’ αυτό το επίμαχο θέμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα