Οταν η Εύα αγάπησε το Κατάρ!

«Ξέπλυνε» το Κατάρ διασύροντας τη χώρα

Με τόσες χιλιάδες ευρώ που παίρνει κάθε μήνα ως ευρωβουλευτής, θα όφειλε τουλάχιστον να μελετά περισσότερο τις εκθέσεις του ILO

ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ 
Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ. Εργάστηκε ως παρουσιάστρια ειδήσεων στο Mega και το 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 2007 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 2014, αρχικά με την «Ελιά» του Βενιζέλου και στη συνέχεια με το ΚΙΝ.ΑΛ., βρίσκεται στην Ευρωβουλή, όπου είναι αντιπρόεδρος. Το 2018 αναδείχθηκε «ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή».

Αυτό το κόμμα θέλει ο Ανδρουλάκης και την κρατάει παρά τις συνεχείς «γκάφες» της; Το ΠΑΣΟΚ των «εμίρηδων και των κακομοίρηδων»;

Εχει αποδειχθεί ότι το Μουντιάλ του Κατάρ είναι διεφθαρμένο, με εξαγορά των ψηφοφόρων της FIFA. Είναι γνωστό ότι το προτεκτοράτο ανήκει ολοκληρωτικά σε μια φυλή, αυτή των Αλ Θανί, που το κυβερνούν από το 1825, εμπορευόμενοι τις πετρελαιοπηγές σαν να είναι οικογενειακή ιδιοκτησία τους. Είναι διαπιστωμένο ότι για να φτιαχτούν τα γήπεδα χάθηκαν πάνω από 6.500 ζωές εργατών. Ολοι τα γνωρίζουν αυτά. Ολοι; Εκτός από την Καϊλή…

Κανείς δεν ξέρει τι ώθησε την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ να βγάλει αυτό το εξοργιστικό λογύδριο στην Ευρωβουλή υπέρ του Κατάρ. Μάλιστα, εκπροσωπώντας ένα -τύποις- «σοσιαλιστικό» κόμμα.

Το περίεργο, όμως, δεν είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτικός επεδίωξε σκόπιμα να «θάψει» την αλήθεια για το Κατάρ από το βήμα της Ευρωβουλής. Το εξωφρενικό είναι ότι ο πρόεδρος του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ, που αυτοδιαφημίζεται ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, την κρατάει ακόμα στο κόμμα.

Αλήθεια, ο «σοσιαλιστής» Ανδρουλάκης ανέχεται να βλέπει μια διεθνή εκπρόσωπο του κόμματός του να υπερασπίζεται το καθεστώς που, για να κάνει επίδειξη νεοπλουτισμού, παράτησε 6.500 εργάτες να αργοπεθαίνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες; Πάνω σε αυτές τις αρχές κόμματος ζητά την ψήφο του κόσμου ο Ανδρουλάκης; Του ΠΑΣΟΚ «των εμίρηδων και των κακομοίρηδων»;

Μέχρι τώρα ο Ανδρουλάκης δεν έχει δείξει το πολιτικό θάρρος να «ξεγράψει» από το κόμμα του τα τέσσερα βαρίδια (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Σημίτης και Παπανδρέου), ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει το «νέο ΠΑΣΟΚ» που ευαγγελίζεται. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα «βαρίδια»: Ενα απ’ αυτά είναι πλέον και η Καϊλή, η οποία -ως φαίνεται- έχει την προσωπική της ατζέντα.

Σε συνέντευξη που έδωσε προχθές ο Ανδρουλάκης στον Blue Sky είπε: «Η άποψη που εκφράστηκε (σ.σ.: από την Καϊλή) δεν είναι άποψη που εκφράζει τις απόψεις και τις προτεραιότητες που έχει η παράταξή μας. Εχουμε μια άλλη άποψη γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εργασιακές συνθήκες».

«Διαφορά απόψεων»

Αρκεί μια ελαφρώς αιχμηρή τοποθέτηση του «αρχηγού» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα απροκάλυπτης υπεράσπισης και «ξεπλύματος» μοναρχικών και διεφθαρμένων καθεστώτων από μια «σοσιαλίστρια» ευρωβουλευτή; Για τον Ανδρουλάκη, δηλαδή, πρόκειται για απλή «διαφορά απόψεων»; Αυτό κατάλαβε απ’ όσα είπε η Καϊλή;

Πέρα από τα τραγελαφικά περί «μπούλινγκ» στο… αθώο Κατάρ, η Καϊλή επικαλέστηκε όποια στοιχεία βόλευαν το εξωφρενικό αφήγημά της από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ (ILO). Παρουσίασε μια παραποιημένη και παραπλανητική εικόνα, αναφέροντας ότι «ο ILO λέει πως το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα, στην κατάργηση της Καφάλα (σ.σ.: μια νομοθεσία που δεν επέτρεπε στους εργαζόμενους μετανάστες να αλλάξουν εργοδότη, ακόμα και να φύγουν από τη χώρα) και στον καθορισμό του κατώτατου μισθού».

Ομως, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν διάβασε όλη την έκθεση του ILO, διότι αναφέρονται και τα εξής για την πραγματική εικόνα του Κατάρ:

• «O νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2021 και είναι στα 275 δολάρια»!

• «Η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε την παύση σε 338 εργοτάξια το 2021 και σε 463 το 2022 για παραβίαση του κανονισμού εργασίας υπό συνθήκες θερμοπληξίας (σ.σ.: ξεπερνά και τους 50 βαθμούς υπό σκιάν). Στις κλινικές διακομίστηκαν με διαταραχές θερμοπληξίας τους πρώτους μήνες του 2022 351 άνθρωποι. Για όλο το 2021 ήταν 1.320».

• «Μεταξύ Οκτωβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022 έγιναν 34.425 επίσημες καταγγελίες από εργαζομένους. Η πλειονότητα αφορούσε απλήρωτους μισθούς».

• «Το 2014 διεθνή συνδικάτα υπέβαλαν καταγγελία κατά του κράτους του Κατάρ για εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία».

• «Πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην εγκατάλειψη των θέσεων εργασίας και τη μετακίνησή τους, συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων από τους εργοδότες τους».

Η Καϊλή δεν έχει διαβάσει ποτέ, όμως, και όσα διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία:

– Οτι «οι γυναίκες στο Κατάρ χρειάζονται μέχρι σήμερα την άδεια του άντρα κηδεμόνα τους για να παντρευτούν, να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να εργαστούν».

– Οτι «οι θάνατοι εργατών κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες στη διάρκεια των έργων για το Μουντιάλ είναι τουλάχιστον 6.500, εκ των οποίων για τους 5.000 δεν έγινε καμία διερεύνηση».

– Οτι μέχρι και την έναρξη του Μουντιάλ «συνέχιζαν να βιώνουν εφιαλτική καθημερινότητα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι».

Σε αυτό το Κατάρ θεωρεί η «σοσιαλίστρια» Καϊλή ότι χρωστάμε και χάρη; Με τόσες χιλιάδες ευρώ που παίρνει κάθε μήνα ως ευρωβουλευτής, θα όφειλε τουλάχιστον να μελετά περισσότερο τις εκθέσεις. Κι όχι μόνο όσα χρειάζεται για να εκφωνεί στρεβλές ωδές στα πετροδόλαρα. Τον Αύγουστο, το «Politico» «έδειξε» την Καϊλή ως μέλος συμμαχίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Ν.Δ., με σκοπό να μπλοκαριστεί ο ερχομός στην Ελλάδα της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Ανδρουλάκης έκανε και τότε τον θεατή.

Τώρα, η ευρωβουλευτής του -και υποστηρίκτρια του Λοβέρδου- διασύρει τόσο την Ελλάδα ως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής όσο και το κόμμα της με την αποθέωση του… φιλεργατικού Κατάρ. Κοιτάζοντας κατάφατσα τον Ανδρουλάκη, η Καϊλή έχει ήδη επιλέξει πλευρά.

Βασίλης Γαλούπης

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα