Συνταξιούχοι: Ντροπή, κύριοι Μητσοτάκη και Χατζηδάκη

Το Δίκτυο καταγγέλλει ότι ένας στους τρεις δεν θα πάρει τις πολυδιαφημισμένες αυξήσεις

Την οργή των συνταξιούχων προκαλούν τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να αποκρύψουν τα χρήματα που τους έχει στερήσει.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξαπάτηση, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια «έκλεψε» 3,3 δισ. από την κατάργηση της13ης σύνταξης και επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα κύριων και επικουρικών. Υπογραμμίζει δε ότι από τις πολυδιαφημισμένες αυξήσεις που θα ισχύσουν από το νέο έτος αποκλείεται σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους, δηλαδή 910.000 άτομα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο στην προπαγάνδα και την επικοινωνιακή “φούσκα”»: Εκμεταλλεύτηκε την ανέχεια στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες συνταξιούχοι και τους πούλησε προσδοκίες για μεγάλες και σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημά τους. Τώρα όμως, έρχεται το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, με επίσημη ανακοίνωση, για να περιπλέξει και άλλο την υπόθεση και, εμμέσως πλην σαφώς, να παραδεχτεί ότι το 1/3 των συνταξιούχων δεν θα λάβει αύξηση ούτε ένα ευρώ! Ντροπή, κύριε Μητσοτάκη, ντροπή, κύριε Χατζηδάκη» τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ. Η οργάνωση στηλιτεύει το γεγονός ότι το 34,5% των συνταξιούχων δεν θα λάβει την αύξηση και διερωτάται: «Δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακρίβεια; Δεν αγωνίζονται κάθε μήνα να καταφέρουν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ; Δεν παλεύουν για να βρουν τα χρήματα να προμηθευτούν τα φάρμακά τους; Δεν κάνουν οικονομίες για να καταφέρουν να βάλουν πετρέλαιο και να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα τους, για να μην ξεπαγιάσουν τον χειμώνα; Δεν δέχονται όλοι αυτοί οι αξιοπρεπείς συνταξιούχοι να τους κοροϊδεύετε. Δεν είναι επαίτες».

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο αποκλείονται από τις αυξήσεις οι συνταξιούχοι αυτοί είναι το γεγονός πως διατηρούν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Ενός νόμου ο οποίος θεσπίστηκε καθ’ υπαγόρευση της τρόικας και τον οποίο είχε δεσμευτεί προσωπικά το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα τον καταργήσει, αλλά έγινε τελικά άλλο ένα προεκλογικό ψέμα. Για να χρυσώσει το χάπι, το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει ως αυξήσεις την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, την οποία θα λάβουν 1.206.624 δικαιούχοι, δηλαδή το 45,79% του συνόλου, που θα πρέπει να θεωρούνται και «τυχεροί», καθώς καλούνται να επιβιώσουν με έως 800 ευρώ τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης για όσους είχαν άνω των 30 ετών ασφάλιση, το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει την απάτη που είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», καθώς αυτή αφορά μεσοσταθμικά το αστρονομικό ποσό των 8 ευρώ τον μήνα κι ενώ από το 2023 θα δοθεί η τέταρτη ετήσια δόση της.

Τέλος, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οργάνωση κάνει λόγο για την «επιτομή της υποκρισίας: Επί μήνες τα κυβερνητικά “παπαγαλάκια” επιμένουν να αναφέρονται στη συγκεκριμένη αύξηση, αποφεύγοντας να τονίσουν ότι πρόκειται για την κατάργηση μόνο της φορολόγησης αυτής της εισφοράς.

Μιας φορολόγησης που είχε επιβληθεί σε εισοδήματα από 12.000 ευρώ ετησίως και άνω, δηλαδή από 1.000 ευρώ τον μήνα. Η κατάργησή της θα επιφέρει τρομακτικές αυξήσεις στους συνταξιούχους, οι οποίες θα κυμαίνονται από 1-6 ευρώ τον μήνα για εισοδήματα μέχρι 1.500 ευρώ. Μιλάμε για την απόλυτη ντροπή των αυξήσεων».

Το Δίκτυο παραθέτει τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που είναι: α) Οριζόντια αύξηση σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Ετσι θα ξεπερνιόταν το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς και όλοι οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν «ζεστό χρήμα» στις τσέπες τους, που τόσο το έχουν ανάγκη. β) Να επανέλθει το ΕΚΑΣ ως μέτρο στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. γ) Επαναφορά της 13ης σύνταξης και αναδρομικά από το 2020.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα