Καϊλή: Στη φάκα για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος

Κατηγορείται ότι λειτουργούσε υπέρ του Κατάρ.Τη διέγραψε ο Ανδρουλάκης, διασυρμός για τη χώρα

Σ το επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο έρευνας των βελγικών Αρχών για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος», σε μια υπόθεση που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Σύμφωνα με τη βελγική «Le Soir», χθες πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στα σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι, με αποτέλεσμα τέσσερις συλλήψεις. Ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες, έγραφε η «Le Soir», είναι και ο σύντροφος της Καϊλή.

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» χθες βράδυ στην Αθήνα, και ειδικά στη Χαριλάου Τρικούπη, και η απόφαση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ακαριαία, καθώς, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, έδωσε εντολή να διαγραφεί, όπως και έγινε. Εξάλλου, ο ίδιος έψαχνε τρόπο να απαλλαγεί από την παρουσία της χωρίς εσωκομματικές παρενέργειες, καθώς η κυρία Καϊλή είχε καιρό τώρα σηκώσει «μπαϊράκι», προκαλώντας τις αντοχές της ηγεσίας, με σκοπό, όπως έλεγαν στη Χ. Τρικούπη, να εξαργυρώσει τις υπηρεσίες της στον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια καλή θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Η βελγική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Λούκα Βισεντίνι, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής. Ο τελευταίος, όπως αναφέρει το βελγικό έντυπο, είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Εύα Καϊλή εκλήθη για ανάκριση, αν και πηγές έκαναν λόγο και για σύλληψή της, παρά τη βουλευτική ασυλία της. Αναμφισβήτητο γεγονός πάντως είναι πως οι Αρχές έκαναν έρευνες στο σπίτι της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και μία εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, ως έχουσα ασυλία, μπορεί να συλληφθεί μόνο εφόσον πιαστεί να τελεί αδίκημα επ’ αυτοφώρω.

«Εδώ και αρκετούς μήνες οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου. Εκτιμούν ότι επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της βελγικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας. Το επίσης βελγικό περιοδικό «Knack» έγραψε πως το Κατάρ στόχευε αξιωματούχους με «σημαντική πολιτική ή και στρατηγική θέση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους οποίους έστελνε «μεγάλα χρηματικά ποσά και δώρα», μια πληροφορία που επιβεβαιώνεται από την Εισαγγελία. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων αλλάζει η νοηματοδότηση των δηλώσεων της κυρίας Καϊλή, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων χαρακτηρίζοντας το Κατάρ, που διοργανώνει το πιο αιματοβαμμένο Μουντιάλ, μια χώρα που… πρωτοπορεί στα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το «Politico», οι ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αθέμιτα μέσα, που ξεπερνούν κατά πολύ κάθε έννοια κλασικού lobbying. Στις χθεσινές εφόδους η αστυνομία κατέσχεσε περίπου «600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τα μετρητά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντοπίστηκαν στο σπίτι του ευρωβουλευτή Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες. Η έρευνα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου και εξετάζει την ύπαρξη και τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που είχε διεισδύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα