Η Εύα Καϊλή πήρε προθεσμία για την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου!

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μετά την ακρόασή τους από τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου, ενώ παρατείνεται η κράτηση και της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, που ζήτησε αναβολή της εξέτασής της για το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμών από το Κατάρ.

Η 44χρονη ευρωβουλευτής δεν προσήλθε χθες στην ακρόαση ενώπιον του Βέλγου δικαστικού λειτουργού που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση, λόγω απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές όπου κρατείται. Οι συνήγοροι υπεράσπισής της ζήτησαν και έλαβαν αναβολή προκειμένου να είναι δυνατή η προσαγωγή της ενώπιον του δικαστικού λειτουργού για να δώσει τις δικές της εξηγήσεις για τα 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της, αλλά και σε βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της.

Η Εύα Καϊλή έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε παρατείνεται η προσωρινή της κράτηση στις βελγικές φυλακές.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία παρέστησαν οι τρεις Ιταλοί συγκατηγορούμενοί της, οι οποίοι διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Από τη βελγική Δικαιοσύνη διατάχθηκε η προφυλάκιση του συζύγου της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

Ο τρίτος Ιταλός, Νικολό Ταλαμάνκα, επικεφαλής ΜΚΟ που εμπλέκεται στην υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερος με «βραχιολάκι» ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι στο «Κατάρ-gate» φυγαδεύτηκαν από τα δικαστήρια δίχως να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εύα Καϊλή εκπροσωπήθηκε από άλλον δικηγόρο σε σχέση με τον Ιταλό σύζυγό της, δείχνοντας τη διαφορετική στάση που αναμένεται να ακολουθήσουν ως προς την υπεράσπισή τους. Μάλιστα ο συνήγορος της ευρωβουλευτού στην Ελλάδα Μιχάλης Δημητρακόπουλος έχει δηλώσει πως η εντολέας του δεν γνώριζε για τα 750.000 ευρώ που είχε μεταφέρει στο σπίτι ο σύζυγός της για λογαριασμό τρίτου προσώπου.

Πάντως, χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, διέψευσε τον ισχυρισμό της Καϊλή μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου πως επισκέφτηκε το Κατάρ με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν της μίλησε ποτέ για το Κατάρ» ξεκαθάρισε ο κ. Στάνο. Μέχρι την ακρόασή της, στις 22 Δεκεμβρίου, η «Barbie του ΠΑΣΟΚ» θα παραμείνει κρατούμενη στην υπερσύγχρονη φυλακή-resort του Βελγίου, στο Χάρεν, όπου έχει ανέσεις που θα ζήλευαν ακόμη και τουριστικά θέρετρα!

Το «Gevangenis Haren», όπως είναι το επίσημο όνομα του σωφρονιστικού ιδρύματος των Βρυξελλών, στην πραγματικότητα είναι ένα χωριό από μοντέρνα κτίρια, πάρκα με πράσινο, που καλύπτει πάνω από 37.000 τετραγωνικά μέτρα, και μάλιστα ο σχεδιασμός του κέρδισε το 2019 βραβείο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής. Οι φυλακές, που σχεδιάστηκαν με χωρητικότητα 1.190 κρατουμένων, άρχισαν να χρησιμοποιούνται πολύ πρόσφατα, καθώς οι εργασίες ανέγερσης που ξεκίνησαν το 2018 ολοκληρώθηκαν φέτος τον Οκτώβριο. Θεωρούνται, δε, πρωτοπόρες, καθώς είναι οικολογικά βιώσιμες, με τελευταίας τεχνολογίας «πράσινες» τεχνικές για την αξιοποίηση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κάθε κτίριο δίνει τη δυνατότητα για εγκλεισμό το πολύ 30 ανθρώπων, οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθερα και, ανάλογα με τις ορέξεις τους, μπορεί να λειτουργούν είτε ανεξάρτητα από τους κρατουμένους άλλων κτιρίων είτε ως σύνολο. Τα κελιά μόνο με κελιά δεν μοιάζουν, καθώς φέρνουν περισσότερο σε δωμάτια ξενοδοχείου: διαθέτουν βιβλιοθήκη, γραφείο, τηλέφωνο και τηλεόραση.

Οι κρατούμενοι έχουν κάποιες βασικές υποχρεώσεις, όπως να κάνουν δουλειές στο πλυντήριο και στην κουζίνα, όμως έχουν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους για να τον αφιερώσουν στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν οι φυλακές.

Μεταξύ άλλων, μπορούν να λάβουν μέρος σε συνεδρίες χαλάρωσης, να βελτιώσουν τη μόρφωσή τους και να παίξουν μπάσκετ σε εξωτερικό γήπεδο, ποδόσφαιρο στους χώρους με πράσινο, αλλά και πινγκ πονγκ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στην υπηρεσία τους για να τους βοηθήσουν με τις δραστηριότητές τους οι κρατούμενοι έχουν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι λειτουργούν περισσότερο ως καθοδηγητές παρά ως δεσμοφύλακες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα