«Σχεδιάζει πόλεμο ο Ερντογάν για να επανεκλεγεί»!

Βόμβα του «Politico» που κάνει λόγο για αδίστακτη προσπάθεια του «σουλτάνου» να διατηρηθεί και άλλο στην εξουσία

Σταθμίζουν τα γεγονότα -κυρίως, όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό- και προσπαθούν να βρουν τη «σωστή ημερομηνία» για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα. Ο λόγος για τους ανθρώπους του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με δεδομένο ότι οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να στηθούν στις 18 Ιουνίου, αναζητούν… μικροαλλαγές στην ημερομηνία. «Θέλουμε να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, τονίζοντας πως «επειδή αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει, σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε λίγο νωρίτερα την ημερομηνία».

«Αυτή η αλλαγή ημερομηνίας δεν ισοδυναμεί με πρόωρες εκλογές (…). Δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση από την ηγεσία του κόμματος, το εξετάζουμε» έλεγε τη Δευτέρα ο Τσελίκ, την ώρα που ο διεθνής Τύπος στα «σημαντικότερα γεγονότα του 2023» βάζει, βέβαια, και την εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον του Τούρκου προέδρου.

«Ο Ερντογάν κυβέρνησε την Τουρκία μεγαλύτερο διάστημα από όσο τα Starbucks έχουν παρουσία στην εστίαση της χώρας» έγραφε χαρακτηριστικά το «Foreign Policy». Πλέον ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να γιορτάσει τα 100 χρόνια της Δημοκρατίας της Τουρκίας κερδίζοντας ξανά την εκλογική μάχη, αλλά το «Politico» έγραφε την ίδια ώρα πως δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, παρά για «μια αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να προσκολληθεί στην εξουσία το 2023, και ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει»! «Σήμερα σέρνει τη χώρα του σε έναν περιττό πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των αντιπάλων του» σημείωνε το «Politico», που εκτιμούσε πως οι εκλογές στην Τουρκία θα λειτουργήσουν ως «φάρος» που θα αποδείξει εάν η χώρα θα συνεχίσει να κινείται προς το μονοπάτι για να γίνει μια αυταρχική και επεκτατική δύναμη ή εάν θα επιλέξει έναν πιο φιλελεύθερο και πλουραλιστικό δρόμο.

Αντιδράσεις

Το γεγονός, πάντως, πως «απειλείται» στις δημοσκοπήσεις έχει οδηγήσει τον Ερντογάν σε αντιδράσεις «χαρακτηριστικά βάναυσες, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές μέτωπο», έγραφε επιπλέον το «Politico», αναφέροντας την επιχείρηση στη Συρία, τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας, «αν και το διεθνές οικονομικό και πολιτικό κόστος οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας την καθιστά εξαιρετικά απίθανη», αλλά και τον ρόλο του διαμεσολαβητή που επιχειρεί να «πουλήσει» στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις καλές σχέσεις με τον Πούτιν.
Οι επόμενοι μήνες, εκτός από κρίσιμοι, θα είναι και «μήνες χειρονομιών». Η επιχείρηση επανεκλογής του Ερντογάν χρειάζεται μια ισορροπία, καθώς θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε λάθη, σημείωνε επίσης το «Politico», τονίζοντας ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία και η υπερβολική εκμετάλλευση του δικαστικού σώματος προς όφελός του θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Με φόντο τις εκλογές του θέρους, λοιπόν, χθες ο Χουλουσί Ακάρ συνέχιζε να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η χώρα μας «συνεχώς κλαψουρίζει» και πως «διαρκώς είναι αυτή που κυνηγά την ένταση, σαμποτάρει τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, επιδιώκει να κάνει το πρόβλημα να μοιάζει με πρόβλημα Τουρκίας – ΝΑΤΟ και προσπαθεί να επιβάλει τις σοβινιστικές πολιτικές της».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα