Καμία ανησυχία από Πλεύρη για τα 230 φάρμακα που λείπουν

Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται ο Θάνος Πλεύρης.

Μέσα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας απέδειξε πως συνιστά έναν σκληρό αρνητή της πραγματικότητας, ο οποίος δεν διστάζει να κάνει το μαύρο άσπρο σαν πολιτικάντης άλλων εποχών.

Λίγες μονάχα ώρες μετά τη «βόμβα» του ΕΟΦ πως πάνω από 230 φάρμακα βρίσκονται σε ελλείψεις, την κραυγή αγωνίας των φαρμακοποιών που βλέπουν τα ράφια τους άδεια, αλλά και την απελπισία χιλιάδων οικογενειών που ψάχνουν από δήμο σε δήμο για ένα απλό Depon, ο υπουργός είπε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αμοιρος ευθυνών

Κατά την προσφιλή του τακτική, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε άμοιρος ευθυνών για το πρωτόγνωρο χάλι και τα έριξε ξανά στο… διεθνές περιβάλλον, στις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και στην ενεργειακή κρίση που έχει ανεβάσει το κόστος των φαρμάκων.
Για τον κ. Πλεύρη, μάλιστα, πρέπει οι Ελληνες πολίτες να νιώθουν τυχεροί. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία παραγωγής φαρμάκων, με αποτέλεσμα να παράγονται τα γενόσημα των πρωτότυπων φαρμάκων που υπάρχουν σε έλλειψη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα και βρίσκονται σε έλλειψη και σε άλλες χώρες, καθώς οι πρώτες ύλες τους προέρχονται από τις χώρες της Ασίας, είπε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προμηθευτούμε τα φάρμακα αυτά και να υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς. Οπως εξήγησε, πρόκειται κυρίως για εισπνεόμενα φάρμακα.

Οσον αφορά τα μέτρα, ο Θάνος Πλεύρης επέμεινε στη δέσμη των αποτυχημένων μέτρων που εξήγγειλε τη Δεύτερα, ξεκαθαρίζοντας πως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ για τα παιδιατρικά φάρμακα τόνισε πως θα υπάρξει υποκατάσταση με γενόσημα. «Για όσα έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες της Ασίας (αναπνευστικό) θα διευρυνθούν οι παραγγελίες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ώστε να ομαλοποιηθούν οι προμήθειες» είπε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά το φλέγον ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές, με υπερβολική δόση κουτοπονηριάς έκανε λόγο για… διορθώσεις τιμών και όχι για αυξήσεις!
«Σε πολύ φτηνά φάρμακα κόστους 1, 2 ή 3 ευρώ τα οποία είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν θα υπάρξει διόρθωση τιμών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι τις αυξήσεις αυτές δεν θα τις επωμιστεί ο πολίτης. Ομως και εδώ φαίνεται πως ο υπουργός ψεύδεται, καθώς ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα είναι κλειστός, κάτι που σημαίνει πως για να τις επωμιστεί ο Οργανισμός θα πρέπει πρώτα να υπάρξει αναθεώρησή του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, ο οποίος φέρει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση, είπε πως έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές σε 500 με 600 κωδικούς φαρμάκων. Εκτίμησε πως το επόμενο δεκαήμερο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με περίπου 160 σκευάσματα.

Απέδωσε μέρος του προβλήματος στο ότι η αύξηση της ζήτησης έγινε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όταν οι αποθήκες των εταιριών ήταν κλειστές. Τόνισε πως το θέμα των ελλείψεων δεν πρόκειται να λυθεί ριζικά και θα μας ταλανίζει και στο μέλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου ανέφερε πως το Ινστιτούτο έχει ήδη λάβει εντολή από τον ΕΟΦ να αναζητήσει στο εξωτερικό φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα