Πληρώσαμε 705.439 ευρώ για τα ταξίδια Μενδώνη-Παναγιωταρέα

ΥΠΠΟ tours! Ζωάρα για τις δύο κυρίες του υπουργείου Πολιτισμού. Ξεπέρασαν σε αποδράσεις ακόμα και τον Μητσοτάκη

Τουλάχιστον 705.439 ευρώ από τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη έχει ξοδέψει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να κάνει ταξιδάκια τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, από το 2019, οπότε ανέλαβε τη θέση της. Το ποσό είναι ασύλληπτο όχι μόνο για τις δυνατότητες του μέσου πολίτη, αλλά ακόμη και γι’ αυτές επιτυχημένων επιχειρηματιών.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Στα ταξίδια αυτά απολαμβάνει, φυσικά, την παρέα στενού κύκλου των συνεργατών της, στον οποίο σχεδόν πάντα περιλαμβάνεται και η ειδική σύμβουλός της για θέματα επικοινωνίας Αννα Παναγιωταρέα, η οποία προβάλλεται ως αμισθί σύμβουλος. Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνει κανείς πως τα χρήματα που ξοδεύονται από το δημόσιο ταμείο για να συνοδεύει η κυρία Παναγιωταρέα την υπουργό είναι σημαντικά, ενώ λαμβάνει πάντα και ημερήσια αποζημίωση ύψους 100 ευρώ.

Σποραδικά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί σε κάποια από τα κόστη των ταξιδιών της υπουργού. Ωστόσο, το συνολικό μέγεθος του ταξιδιωτικού οργασμού στον οποίο έχει επιδοθεί δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ. Αυτό ακριβώς αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Η κυρία Μενδώνη φαίνεται πως αναφωνεί διαρκώς «La vita è bella (σ.σ.: η ζωή είναι ωραία), χρησιμοποιώντας δημόσια χρήματα για μετακινήσεις των οποίων οι στόχοι πολλές φορές είναι από αόριστοι μέχρι εντελώς ανώφελοι. Επιπλέον, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις ημερομηνίες, η υπουργός από τις εκλογές του 2019 και μετά δεν πρέπει να έχει περάσει ιδιαιτέρως την πόρτα του υπουργείου της.

Το πλέον εξωφρενικό, δε, είναι πως από το 2020 μέχρι σήμερα η κυρία Μενδώνη δεσμεύει σταθερά κάθε χρόνο και τελικά σπαταλά πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για αρκετούς μήνες του χρόνου, για να επισκεφτεί με κάποιους συνεργάτες της όλες τις περιφέρειες της χώρας προκειμένου να μελετήσουν δήθεν την εξέλιξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και να επιθεωρήσουν αρχαιολογικούς χώρους. Μάλιστα, γι’ αυτά τα ποσά δεν αναλύονται οι δαπάνες, απλά καταγράφεται το συνολικό ποσό ανά μήνα και αόριστα οι προορισμοί.

Πραγματικά απίστευτο (!)

Και ειδικά, σε ό,τι αφορά τα έργα ΕΣΠΑ, η αλήθεια είναι πως:

  1. Υπάρχει στο ΥΠΟΑ ειδική υπηρεσία, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, που είναι αρμόδια.

2. Τα περισσότερα από αυτά τα περιφερειακά προγράμματα που τρέχουν και αφορούν τον πολιτισμό αποτελούν έργα και υποέργα με χρηματοδότηση από πόρους των περιφερειών κι όχι αμιγώς του υπουργείου.

3. Παράλληλα με την κυρία Μενδώνη, ταξιδεύει γι’ αυτό το θέμα και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού.

4. Τα περισσότερα έργα ΕΣΠΑ που άρχισαν να τρέχουν μετά τις εκλογές του 2019 έχουν μηδενική έως αστεία απορρόφηση, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε εκείνα τα οποία παρέλαβε η κυρία Μενδώνη. Επομένως, ο λόγος για τον οποίο έχει σπαταλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραμένει αδιευκρίνιστος.

Αξίζει να επισημανθεί και το πληρωμένο ταξίδι της κυρίας Μενδώνη στο Κατάρ. Ας κάνουμε παρέα τον γύρο της Ελλάδας και του κόσμου έτσι όπως δεν θα τον ζήσουμε ποτέ εμείς, αλλά όπως τον έζησε η υπουργός μας μέσα σε 3,5 χρόνια με τα λεφτά μας!

2019

Ξόδεψε 54.269 ευρώ μέσα στους έξι μήνες του 2019, κατά τους οποίους βρισκόταν στο υπουργείο ως πολιτικός προϊστάμενος, εκ των οποίων τα 43.077,31 για ταξίδια στο εξωτερικό. Η κυρία Μενδώνη ταξίδεψε:

Αρχικά, σε μια σειρά προορισμών στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα: Από 27 έως 28 Ιουλίου στην Ανδρο. Από 3 έως 4 Αυγούστου στην Ικαρία και στους Φούρνους για μία παρουσίαση βιβλίου. Από 10 έως 17 Αυγούστου στην Κέρκυρα. Από 24 έως 25 Αυγούστου στην Υδρα για ένα κονσέρτο. Στις 28 Αυγούστου στην Πάτρα μαζί με την προσωπική της φρουρά για μία έκθεση. Από 5 έως 8 Σεπτεμβρίου στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη για μία εκδήλωση στο αρχαιολογικό μουσείο και τη ΔΕΘ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 4.467 ευρώ.

Στη Νάπολη, από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου, για σκοπό που δεν διευκρινίζεται. Αναφέρεται αόριστα ότι το ταξίδι αφορά σε θέματα αρμοδιότητας της υπουργού. Για να καλυφθεί το γεγονός του αόριστου σκοπού, στην πράξη έγκρισης διαφημίζεται ότι το Δημόσιο κάλυψε μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής. Το δικό της και της κυρίας Παναγιωταρέα. Κόστος: 360 ευρώ.

Στη Δράμα, από 15 έως 16 Σεπτεμβρίου, και στις 17 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, μέσω Αθηνών, προκειμένου να επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 1.955 ευρώ.

Στη Νέα Υόρκη, από 19 έως 25 Σεπτεμβρίου, για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Επέλεξε business class στο αεροπλάνο. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, η οποία έλαβε την ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 14.562 ευρώ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στα Χανιά και στο Ηράκλειο Κρήτης, από 4 έως 6 Οκτωβρίου, για γενικές συναντήσεις και τα εγκαίνια ενός μουσείου. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 840 ευρώ.

Στη Ρώμη, από 9 έως 10 Οκτωβρίου, μαζί με την κυρία Παναγιωταρέα, στην οποία καλύφθηκαν τα πάντα, πλην κόστους διαμονής. Κόστος: 1.240 ευρώ.

Σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Μέτσοβο, Καρδαμύλη και Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, από 18 έως 20 και από 24 έως 28 Οκτωβρίου, για γενικές συναντήσεις με περιφερειακούς παράγοντες και για τα ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 1.600 ευρώ.

Στη Σανγκάη, από 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου – China International Import EXPO. Ταξίδεψε και πάλι business class, με κόστος εισιτηρίου στα 4.050 ευρώ. Συμμετείχε η κυρία Παναγιωταρέα, λαμβάνοντας ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 8.700 ευρώ.

ΣΑΝΓΚΑH

Σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Θεσσαλία, από 10 έως 11 Νοεμβρίου και από 14 έως 16 Νοεμβρίου, για άσκοπες συζητήσεις περί ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Στις 9 Νοεμβρίου, δε, έκανε και μία μονοήμερη βόλτα στη Σαλαμίνα. Κόστος: 730 ευρώ.

Στο Παρίσι, από 18 έως 21 Νοεμβρίου και διαδοχικά στις Βρυξέλλες, για τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO και τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ε.Ε. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, η οποία δεν είχε ανάγκη μόνο από έξοδα διαμονής. Κόστος: 5.950 ευρώ.

Στο Πεκίνο, από 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου, για την τρίτη Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Η υπουργός ταξίδεψε για μία ακόμη φορά business class, ενώ κάποιες διανυκτερεύσεις καλύφθηκαν από τη χώρα φιλοξενίας. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 6.881 ευρώ.

Σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, από 5 έως 7 Δεκεμβρίου, για γενικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 740 ευρώ.

Στη Μαδρίτη, από 9 έως 11 Δεκεμβρίου, για τις εκδηλώσεις της 25ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, στην οποία δεν πληρώσαμε, και πάλι μόνο τα έξοδα διανυκτέρευσης. Κόστος: 5.384 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, από 12 έως 18 Δεκεμβρίου, για γενικές συναντήσεις με φορείς και συζητήσεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 860 ευρώ.

2020

Παρά τους περιορισμούς λόγω Covid-19, η μπάνκα ανεβαίνει, αφού σπαταλά 87.420 ευρώ. Η κυρία Μενδώνη ταξίδεψε:

Σε Ηπειρο, Τρίκαλα, Λάρισα και Λαμία, από 10 έως 13 και από 24 έως 27 Ιανουαρίου, για γενικές συναντήσεις και συζητήσεις πάλι για ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 1.728 ευρώ.

Στην Κροατία, από 21 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου, για τη σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με ημερήσια αποζημίωση και μετακίνηση. Κόστος: 2.730 ευρώ.

Σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, από 7 έως 10 Φεβρουαρίου, στα Χανιά στις 19 Φεβρουαρίου και σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, στις 26 Φεβρουαρίου, για άσκοπες συζητήσεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 1.680 ευρώ.

Στη Βρετανία, από 29 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, για γενικόλογες συναντήσεις με πολιτιστικούς φορείς. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 2.142 ευρώ. Στην Αρχαία Ολυμπία, το ίδια διάστημα με το ταξίδι στη Βρετανία, άγνωστο πώς. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με ημερήσια αποζημίωση. Κόστος 900 ευρώ.

Σε Ρόδο, Αρχαία Ολυμπία και Σαντορίνη, από 8 έως 9 Μαρτίου, από 11 έως 13 Μαρτίου και από 12 έως 14 Ιουνίου, αντίστοιχα. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 1.990 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους μήνες του 2020 ξεκινάει και εγκρίνεται το μαμούθ ποσό των 76.250 ευρώ, για επίβλεψη ΕΣΠΑ και αρχαιολογικών χώρων, που προαναφέραμε.

Στο μεσοδιάστημα, η κυρία Μενδώνη ίδρυσε το πρωτοφανές Αυτοτελές Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας, που υπάγεται απευθείας σε αυτήν, στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνεται «η μέριμνα για την κάλυψη των δαπανών μετακινήσεων του υπουργού και του προσωπικού που στελεχώνει το ιδιαίτερο γραφείο του». Το ταξιδιωτικό σύστημα οργανώνεται καλύτερα!

2021

Το πράγμα αρχίζει να «ξεφεύγει», κατά τη λαϊκή έκφραση. Δαπανώνται συνολικά 165.000 ευρώ. Από αυτά, τα 154.200 ευρώ εγκρίνονται ώστε η κυρία Μενδώνη να επισκεφτεί τις ίδιες ακριβώς περιφέρειες, για ΕΣΠΑ και αρχαιολογικούς χώρους. Ακόμη η κυρία Μενδώνη ταξίδεψε:

Στην Ντόχα του Κατάρ, από 3 έως 6 Απριλίου, μαζί με συνεργάτες της, έπειτα από επίσημη πρόσκληση, με πληρωμένα όλα τα έξοδα. Από το δημόσιο ταμείο εκταμιεύθηκαν χρήματα μόνο για ημερήσιες αποζημιώσεις. Και καθώς το λεγόμενο Κατάρ-gate, με εμπλεκόμενη την Εύα Καϊλή, είναι ακόμη νωπό, αξίζει να τονίσουμε πως η κυρία Μενδώνη αφενός δέχτηκε για πρώτη φορά από άλλο κράτος την εξ ολοκλήρου κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού της και αφετέρου πως εξήγγειλε μακροχρόνια συνεργασία με τη συγκεκριμένη χώρα. Κόστος: 880 ευρώ.

ΚΑΤΑΡ

Στη Γενεύη, από 13 έως 15 Οκτωβρίου, για μία έκθεση και μία ημερίδα. Οι διανυκτερεύσεις δηλώνονται «αδαπάνως» για το Δημόσιο.
Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με εισιτήριο και ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 3.340 ευρώ.

Στο Παρίσι, από 22 Νοεμβρίου έως 23 Νοεμβρίου, με δύο συνεργάτες, για τη Διάσκεψη της UNESCO. Κόστος: 3.000 ευρώ.

Στις Βρυξέλλες, από 29 έως 30 Νοεμβρίου, για το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού. Κόστος: 1.580 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει ότι τον Ιανουάριο του 2022 εγκρίνονται και διάφορα ποσά, συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, θεωρητικά για ανεξόφλητες μετακινήσεις της κυρίας Μενδώνη, τον Δεκέμβριο του 2021, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

2022

Φτάνουμε πλέον στο μαγικό νούμερο των 398.750 ευρώ, μέσα σε μία χρονιά. Επαναλαμβάνεται το κόλπο με τις επισκέψεις στις ίδιες ακριβώς περιφέρειες για ΕΣΠΑ και αρχαιολογικούς χώρους, για το οποίο εγκρίνεται συνολικά το απίστευτο ποσό των 240.028 ευρώ, το οποίο είναι περίπου 220% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ακόμη η κυρία Μενδώνη ταξίδεψε:

Στο Παρίσι, από 30 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου, για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ιδρυμα Aliph. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 6.360 ευρώ.

ΠΑΡΙΣΙ

Στη Ρώμη και στο Παλέρμο, από 8 έως 11 Φεβρουαρίου, για τα εγκαίνια μίας έκθεσης και συνομιλίες με αξιωματούχους. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, στην οποία πληρώθηκαν εισιτήριο και ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 5.352 ευρώ.

Στις ΗΠΑ, από 21 έως 27 Φεβρουαρίου, μαζί με συνεργάτες της, για γενικές συναντήσεις με ομογενείς. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 14.005 ευρώ.

Στη Γαλλία, από 6 έως 8 Μαρτίου, για συναντήσεις με την UNESCO και το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, στην οποία και πάλι δεν πληρώσαμε μόνο το κόστος διανυκτέρευσης. Κόστος: 5.180 ευρώ.

Στη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο, από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου, για τη Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης και το επίσημο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, η οποία και πάλι δεν μας χρέωσε έξοδα διανυκτέρευσης. Κόστος: 9.610 ευρώ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην Ιταλία, από 8 έως 10 Απριλίου. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, η οποία συνόδευσε την κυρία Μενδώνη, η οποία, με τη σειρά της, συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την 20ή επέτειο από την ίδρυση της Ενωσης Ελληνόφωνων Δήμων. Κόστος: 1.640 ευρώ.

Στην Αυστραλία, από 21 έως 30 Απριλίου, για τους εορτασμούς, μεταξύ άλλων, της εθνικής εορτής της Αυστραλίας ANZAC Day. Ταξιδεύει business class κι έτσι το εισιτήριό της φτάνει τα 5.900 ευρώ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, η οποία λαμβάνει χρήματα για ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 20.810 ευρώ.

Στην Αλβανία, από 21 έως 25 Μαΐου, για την έναρξη των εκδηλώσεων της Ελληνικής Εβδομάδας στο πλαίσιο του Tirana European Youth Capital (EYC) 2022. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, στην οποία καλύψαμε όλα τα έξοδα. Κόστος: 7.030 ευρώ.

Στη Σκοτία, από 30 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου, για επίσκεψη στο Dumfries House, για την απόκτηση τεχνογνωσίας προς αξιοποίηση στην ανάπτυξη του Τατοΐου. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με εισιτήριο και ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 7.822 ευρώ (παρά το γεγονός ότι οι διανυκτερεύσεις είναι γενικώς «αδαπάνως».

Στη Θήρα και τη Σίκινο, από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων, και για έργα ΕΣΠΑ. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 2.880 ευρώ.

Στο Μεξικό, από 25 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου, για τη διάσκεψη της UNESCO Mondiacult 2022, στη Φλωρεντία για ημερίδα με θέμα την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και στη Ρώμη για αδιευκρίνιστες συναντήσεις με παράγοντες. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με ημερήσια αποζημίωση και ένα τμήμα εισιτηρίου. Κόστος: 24.390 ευρώ.

ΜΕΞΙΚΟ

Στο Κόσοβο, από 12 έως 15 Οκτωβρίου, για συνάντηση με τον ομόλογο υπουργό και παράγοντες. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, η οποία ρύθμισε μόνη τη διανυκτέρευσή της. Κόστος: 5.438 ευρώ.

Στην Κύπρο, από 18 έως 19 Οκτωβρίου, για συναντήσεις με τον ομόλογο υπουργό και πολιτιστικούς φορείς. Η διανυκτέρευση είναι για όλους «αδαπάνως». Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα. Κόστος: 3.220 ευρώ.

Στις ΗΠΑ, στο Ιράκ και στην Ιορδανία, από 27 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου, για διάφορες συναντήσεις, με αρκετά μεγάλη συνοδεία στενών συνεργατών και business class εισιτήριο. Συμμετείχε και η κυρία Παναγιωταρέα, με ημερήσια αποζημίωση. Κόστος: 44.980 ευρώ.

ΙΡΑΚ

{{-PCOUNT-}}63{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα