Προκόπης Παυλόπουλος: «Είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε δικαστική παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ»

Νέα ηχηρή παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου (κεντρική φωτό) για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με άρθρο που δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο Constitutionalism.gr, αφήνει σαφείς αιχμές κατά της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο δικαστικός έλεγχος δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε οιασδήποτε μορφής άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και, ακόμη περισσότερο, στην άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της, εν προκειμένω από τα ελέγχοντα δικαιοδοτικώς τη δράση της όργανα της δικαστικής εξουσίας».

Οπως αναφέρει ο Προκόπης Παυλόπουλος, οι αρμοδιότητες της Αρχής καθορίζονται συνταγματικά, ενώ, όπως τονίζει, «ειδικότερα η δικαστική εξουσία -με κύριο αποδέκτη αυτής της “προτροπής” τα δικαστικά όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης- πρέπει ν’ ασκεί τη δικαιοδοσία της ελέγχοντας βεβαίως, σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις του κράτους δικαίου και της αρχής της νομιμότητας, την κάθε είδους δραστηριότητα και της ΑΔΑΕ, πλην όμως με αντίστοιχη πλήρη τήρηση των ορίων εκείνων, τα οποία “χαράσσει” και η υπό την έννοια που αναλύθηκε συνταγματική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της».

Οπως επισημαίνει δε, το Σύνταγμα ορίζει πως στις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών συμπεριλαμβάνονται και οι «αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, τράπεζες δεδομένων και έγγραφα της ΕΥΠ, άλλων δημόσιων υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές ή άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ανταπόκριση και την επικοινωνία».

Την ίδια ώρα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «ουδεμία κρατική Αρχή μπορεί να παρεμποδίσει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ερμηνευόμενων αρμοδιοτήτων της με βάση τις ως άνω διατάξεις του ν. 3115/2003, όπως εκάστοτε ισχύουν», ενώ, όπως προσθέτει, «ουδεμία κρατική Αρχή, σε όποια από τις τρεις εξουσίες και αν ανήκει, νομιμοποιείται να υποκαταστήσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα