Ο συνομιλητής του Φουρθιώτη γνωμοδοτεί τώρα για την ΑΔΑΕ

Αστεία συμπεριφορά ακόμα μια φορά από τον αντ’ αυτού του Μητσοτάκη, που δεν είπε λέξη για τις αποδείξεις υποκλοπών από την πρωθυπουργική ΕΥΠ

Τα καλά νέα είναι ότι ο Γεραπετρίτης εκτός από τα sms του Φουρθιώτη διαβάζει και Λυσία.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Τα κακά νέα είναι ότι, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθετε πρόταση μομφής με τα ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές από την πρωθυπουργική ΕΥΠ, ο αντ’ αυτού του Μητσοτάκη ξεσπούσε σε γέλια στο υπουργικό του έδρανο, όπως φάνηκε πεντακάθαρα από τη μετάδοση στο Κανάλι της Βουλής.

Για τον υπουργό Επικρατείας της Ελλάδας το όλο ζήτημα ήταν… ξεκαρδιστικό. Εξίσου εκτός τόπου και χρόνου ήταν και η ομιλία του στη συνέχεια. Δεν βρήκε να σχολιάσει τίποτα για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ που καταρρίπτουν όλα τα κυβερνητικά αφηγήματα επιστημονικής φαντασίας, δεν είπε ούτε μια φορά τις λέξεις «υποκλοπή» ή «επισύνδεση» και ερμήνευσε την πρόταση δυσπιστίας ώστε να συζητηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ως προεκλογική… πρόκληση για σύγκριση… τετραετιών. Ούτε λέξη για την ταμπακιέρα.

Το… υπερθέαμα για όσους παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από την τηλεόραση ολοκληρώθηκε όταν δύο περίεργοι τύποι, παντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό, που κάθονταν στην πλάτη του Γεραπετρίτη, προφανώς συνεργάτες υπουργών, σαχλαμάριζαν αδιάλειπτα όσο μιλούσε ο υπουργός Επικρατείας. Εκαναν χαβαλέ σαν σε σχολική γαλαρία, χασκογελώντας, δείχνοντας μηνύματα στο κινητό και στέλνοντας ειρωνικά «ματάκια» δεξιά κι αριστερά.

Αυτοί οι δύο, ενήλικοι και όχι προσχολικής ηλικίας, γνώριζαν ότι ήταν εκείνη την ώρα στο τηλεοπτικό πλάνο και ότι η συζήτηση αφορούσε ένα σκάνδαλο που έχει να κάνει με καταπάτηση ατομικών ελευθεριών και με σοβαρά εθνικά ζητήματα. Ομως συνέχιζαν απτόητοι να κάνουν το δικό τους σόου σάχλας, ξεφτιλίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ακόμα μερικά χιλιάρικα του ελληνικού λαού πεταμένα στο «άριστο» βαρέλι χωρίς πάτο για τους μισθούς «τουριστών» που δεν έχουν καμία συναίσθηση για το πού βρίσκονται και ποιο είναι το διακύβευμα.

Ομως, και ως συνταγματολόγος ο Γεραπετρίτης εκτέθηκε χθες ακόμα μια φορά. Χρησιμοποίησε το «ένοχος ένοχον ου ποιεί». Και εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει πως όποιος έχει ανοιχτά δύο Ειδικά Δικαστήρια για χειραγώγηση και χρησιμοποιούσε φερέφωνα με κουκούλες λέγοντάς τους Μάξιμους δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο».

Η συγκεκριμένη φράση δεν σημαίνει αυτό που κατάλαβε ο συνταγματολόγος υπουργός. Η αρχή «ένοχος ένοχον ου ποιεί», όπως ορίζεται στο άρθρο 211Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σημαίνει ότι «μόνη η μαρτυρία συγκατηγορουμένου για την ίδια πράξη δεν αρκεί για την καταδίκη του κατηγορουμένου».

Με την επίσημη αίτηση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση άνοιξε η τριήμερη δοκιμασία της κυβέρνησης. Θα πρέπει να επινοήσει έναν εύσχημο τρόπο για να υπομείνει μια ολόκληρη θάλασσα ντροπής που έρχεται καταπάνω της με δύναμη. Μην μπορώντας να αντικρούσει τα γεγονότα, θα πρέπει να πιει το ποτήρι μέχρι τέλους, εις υγείαν του πρωθυπουργού και της διατήρησης των προνομίων της καρέκλας.

Ο Γεραπετρίτης, πάντως, ο πρώτος που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τη μομφή, δεν προμήνυε με όσα είπε τίποτε αισιόδοξο για την κυβέρνηση. Η εικόνα του υπουργού Επικρατείας «φώναζε» χθες δύο πράγματα μαζί: ύβρις κι ανικανότητα. Από τη μια γελούσε, κι ας ήρθε η ώρα που η κυβέρνησή του «θα ξεφωνηθεί» με αδιάσειστα στοιχεία πια μέσα στο Κοινοβούλιο.

Κι από την άλλη μάς έδωσε μια πρόγευση της κυβερνητικής ανικανότητας. Οι ομιλητές του κόμματός του δεν έχουν κανένα επιχείρημα για να απαντήσουν στο θέμα της τριήμερης συζήτησης. Ο,τι και να ερωτηθούν για τις μαζικές υποκλοπές, ό,τι και να ακουστεί, θα μιλάνε μονότονα και απτόητα για οτιδήποτε άλλο εκτός από την ουσία των παρακολουθήσεων από το «κέντρο-παράκεντρο» του Μαξίμου.

Στα κοινοβουλευτικά ήθη της χώρας είθισται οι υπουργοί Επικρατείας ή οι εκλεγμένοι μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας να διατηρούν ένα πιο χαμηλό προφίλ. Ακριβώς επειδή δεν εξελέγησαν με τον «σταυρό» των πολιτών. Ο Γεραπετρίτης «σπάει» αυτόν τον άγραφο κώδικα. Η χθεσινή του συμπεριφορά προσθέτει ακόμα μια σελίδα στον κοινοβουλευτικό βίο του, δίπλα σε νομοσχέδια αμφίβολης συνταγματικότητας και ανταλλαγών sms με τον Φουρθιώτη.

Η συνολική στάση του στο θέμα των υποκλοπών δεν είναι η μοναδική φορά που λειτούργησε σαν βαρίδι της κυβέρνησης. Οι συμβουλές του ως συνταγματολόγου για νομοσχέδια ξεσηκώνουν συχνά αντιδράσεις για κενά που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Για το «μαγειρεμένο» νομοσχέδιο περί ΕΥΠ και παρακολουθήσεων η ΑΔΑΕ έκανε λόγο για διατάξεις ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση εντόπισε συνταγματικές αδυναμίες στο νομοσχέδιο με το οποίο θα αποκλείεται από τις εκλογές ένα κόμμα. Το δικής του έμπνευσης επιτελικό κράτος εξελίχθηκε σε φιάσκο. Για τις ερμηνείες περί επίκλησης απορρήτου που εφηύρε ο Γεραπετρίτης για να σώσει τον Μητσοτάκη αντέδρασαν σφόδρα ακόμα και οι πρώην αρχηγοί της Ν.Δ. Καραμανλής, Σαμαράς, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος.

Ο ρόλος του… εκσυγχρονιστή στα λόγια και παλαιοκομματικού στην πράξη Γεραπετρίτη είναι να λειτουργεί σαν αλεξικέραυνο για το Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι τώρα, όμως, ο εκ δεξιών του Μητσοτάκη τραβάει πάντα τους κεραυνούς σαν να κρατάει κεραία σε καταιγίδα στη μέση του δάσους. Η παρουσία Γεραπετρίτη στο Μαξίμου αποτελεί την εγγύηση πως κάθε φουρτούνα θα γίνεται τσουνάμι.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα