«Η άνοδος και η πτώση της Εύας Καϊλή»

Αρθρο στους «Financial Times» για την «πληροφοριοδότρια», όπως τη χαρακτηρίζουν, του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι

Σαν σταρ του σινεμά παρουσιάζουν οι «Financial Times» την Εύα Καϊλή, την οποία χαρακτηρίζουν «πληροφοριοδότρια» του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι που φέρεται ότι είναι ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου χρηματισμών Κατάρ-gate. Η βρετανική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή, σχολιάζοντας την πολυτελή ζωή που έκανε.

«Η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα, έκανε παρέα με supermodels σε εκδηλώσεις, όπως η Ναόμι Κάμπελ, και περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές της στο κρησφύγετο του μεγιστάνα σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική.

Η δουλειά της περιελάμβανε συζητήσεις σε πάνελ με δισεκατομμυριούχους από τον χώρο της κρυπτογράφησης και ταξίδια στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων, 44 ετών, είναι έγκλειστη σε μια φυλακή στα περίχωρα των Βρυξελλών, υπό συνεχή επιτήρηση, με μόλις δύο επισκέψεις τον μήνα από τη δίχρονη κόρη της» γράφουν οι «Financial Times».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και ως προς τον ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ότι είναι αθώα και πως παρασύρθηκε και εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της, αν και η βρετανική εφημερίδα διερωτάται αν εκμεταλλεύτηκε τη χαλαρή κοινοβουλευτική εποπτεία για να γεμίσει τις τσέπες της… Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται η Εύα Καϊλή ως η «εκ των έσω» γυναίκα (inside woman) του Αντόνιο Παντσέρι.

Δηλαδή η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εμφανιζόταν ως πληροφοριοδότριά του. Συνάντησε τους υπουργούς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, επισκέφτηκε τη χώρα δύο φορές, προσπάθησε να «αποδυναμώσει» ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα, και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την Ε.Ε., σε μια επιτροπή στην οποία δεν ήταν καν μέλος.

Επισημαίνεται δε πως στην επίμαχη ψηφοφορία ο σύντροφός της παρευρέθηκε συνοδευόμενος από έναν αξιωματούχο από την Ντόχα και, σύμφωνα με πολλούς παρόντες ευρωβουλευτές, επευφημούσαν όταν πέρασε η ψηφοφορία… «Η εντύπωσή μου είναι ότι η ομάδα (του Παντσέρι) προσπαθούσε να δείξει στους Καταριανούς ότι εργαζόταν σκληρά για λογαριασμό τους, γι’ αυτό έκαναν όλες αυτές τις σκηνές» δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπροσωπίας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της Ιταλίας Μπράντο Μπενιφέι.

Στο μεταξύ, στο φως έρχεται το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, στο οποίο αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται ότι έδινε εντολές στην ίδια μέσω του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Στο επίσημο έγγραφο με ημερομηνία 9/12/2022 η Εύα Καϊλή φέρεται ότι είπε πως ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι είχαν κοινές δραστηριότητες. Μάλιστα, δικαιολόγησε τον σύζυγό της λέγοντας ότι αυτό ήταν λογικό, καθώς ήταν συνεργάτες.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι πέρασαν από το διαμέρισμά της βαλίτσες με χρήματα, αλλά δεν ήξερε τι είχαν μέσα. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται, επίσης, ότι από τις έρευνες των βελγικών Αρχών προέκυψε πως η Εύα Καϊλή έπαιρνε εντολές από τον Αντόνιο Παντσέρι έμμεσα μέσω του συζύγου της, ενώ ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα…

«Η κατηγορουμένη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε πως στο παρελθόν ο σύζυγός της και ο Παντσέρι είχαν κοινές δραστηριότητες, αφού ήταν συνεργάτες, και ότι έχουν περάσει από το διαμέρισμά τους βαλίτσες. Αναφέρει ότι δεν γνωρίζει πως ο σύζυγός της εμπλέκεται σε αυτό το δίκτυο» αναφέρει το ένταλμα.

Στην τρίτη σελίδα του εντάλματος σύλληψης αναφέρεται πως από την έρευνα προκύπτει ότι δόθηκαν εντολές από τον Παντσέρι στην Καϊλή μέσω του συζύγου της να μη μιλάει με την «Ολλανδέζα». «Θα ήταν σωστό να της πεις να σταματήσει» φέρεται ότι του είπε.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, πρόκειται για μια ευρωβουλευτή από την Ολλανδία, η οποία δεν έπαιρνε θέσεις υπέρ του Κατάρ και μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο εναντίον της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα