Εκκρεμείς επικουρικές: Προκαταβολές έως 15/3

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας αναμενόταν να κατατεθεί χθες αργά το βράδυ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν μαζί και τα αναδρομικά

Χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια ή αίτηση από τους περίπου 40.000 δικαιούχους, θα χορηγηθεί έως τις 15 Μαρτίου η προκαταβολή και τα αναδρομικά για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Με δεδομένο ότι υπάρχουν αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί ακόμη και στο μακρινό 2016 και δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί, οι δικαιούχοι αυτοί μπορεί να λάβουν έως 6.000 ευρώ.

Η τροπολογία, που επρόκειτο να κατατεθεί χθες βράδυ και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από τη Βουλή, προβλέπει ότι η προκαταβολή ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος, από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Ομως, μειώνεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου ή στα 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα.

Για να λάβει κάποιος την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης και τα αναδρομικά, θα πρέπει η αίτηση που εκκρεμεί να έχει υποβληθεί πριν από την 1η Ιουλίου του 2022 και να έχει εκδοθεί η απόφαση κύριας σύνταξης, υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ο αιτών να έχει τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε ασφαλιστικό φορέα ή κλάδο που έχει ενταχθεί στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Το ύψος της προκαταβολής ανέρχεται στο γινόμενο του αριθμού των μηνών που μεσολαβούν μεταξύ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση επικουρικής σύνταξης και της 31ης Ιανουαρίου 2023, πολλαπλασιαζόμενου με:

α) 100 ευρώ για αιτούντες τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος,

β) 50 ευρώ για αιτούντες τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο αιτούντα τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου,

γ) 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα, αιτούντα τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου, εάν τέτοια υπάρχουν, ισομερώς επιμεριζόμενο σε αυτά.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η προκαταβολή είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, ενώ μελλοντικά θα συμψηφιστεί με τα ποσά που θα χορηγηθούν με την οριστική απόφαση χορήγησης επικουρικής σύνταξης.

Π.χ., αν ένας συνταξιούχος λάβει οριστική απόφαση επικουρικής σύνταξης ύψους 150 ευρώ, με την έναρξη καταβολής της επικουρικής του θα έχει λαμβάνειν και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του. Από τα ποσά της οριστικής επικουρικής σύνταξης παρακρατούνται και οφειλές στον e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης.

Τέλος, εάν εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί του αιτήματος χορήγησης επικουρικής σύνταξης, τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους θα αναζητηθούν σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και μπορεί να παρακρατούνται από τα ποσά συνταξιοδοτικών παροχών οποιασδήποτε κατηγορίας που τους καταβάλλονται ή θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e-ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα