Εισαγγελέας ζητεί άρση ασυλίας Πλεύρη για τους κοριούς Μιωνή

Στο αίτημα, που άμεσα θα συζητηθεί στη Βουλή, ο υπουργός ελέγχεται επειδή γνώριζε εκ των προτέρων το παράνομο περιεχόμενο των υποκλοπών που έγιναν στην Κύπρο

Την άρση της ασυλίας του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, προφανώς για να του ασκήσει δίωξη, έχει ζητήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών από τη Βουλή.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Το αίτημα, που θα εισαχθεί αύριο στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, αφορά την υπόθεση της παράνομης ηχογράφησης που πραγματοποίησε ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής σε συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016 στην Κύπρο.

Η εισαγγελική έρευνα κινήθηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της Ολγας Γεροβασίλη και του Φώτη Κουβέλη. Οπως φαίνεται, η Εισαγγελία διαπίστωσε πως ο υπουργός Υγείας γνώριζε για το παράνομο ηχητικό πολύ πριν το καταθέσει στη Βουλή ο Σάμπυ Μιωνής, όπως εξάλλου έχει προκύψει από τα ίδια τα πρακτικά της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που εξέταζε το σενάριο της δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis. Βέβαια, από τα πρακτικά φαίνεται πως το γνώριζε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έστειλε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά τη νόμιμη διαδικασία. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος χρέωσε την υπόθεση, στα τέλη Οκτωβρίου, στην αντιεισαγγελέα Ελένη Καρκαμπούνα. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το αίτημα έφυγε από τον Αρειο Πάγο εκείνο το διάστημα προς τον πρόεδρο της Βουλής ή αν καθυστέρησε. Εάν, πάντως, έφυγε άμεσα προς τη Βουλή, τότε το μεγάλο ερώτημα είναι «γιατί άργησε τόσο πολύ να ενημερωθεί γι’ αυτό η Βουλή;». Η απάντηση θα αποκαλυφτεί τις επόμενες ημέρες.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, πάντως, αναφέρει στο αίτημά του -ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο- πως επιφυλάσσεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες και για τον καταγγελλόμενο Σάμπυ Μιωνή. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται στον επιχειρηματία να έχει ήδη ασκηθεί δίωξη ακόμα και για το κακούργημα της κατασκοπίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα ακούγονται στο ηχητικό και φαίνεται να διαπιστώνει και ο εισαγγελέας, ο Σάμπυ Μιωνής γνώριζε ευαίσθητες πληροφορίες τις οποίες είναι πιθανό να μετέφερε σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται πλέον είναι εάν η υπόθεση αφορά και τον δικηγόρο και συνεργάτη του Σάμπυ Μιωνή Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αναλάβει κάποια θέση συμβούλου στο Μαξίμου. Ας μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με όσα ακούγονται, ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας είχε προσεγγίσει τον Νίκο Παππά προκειμένου να διευθετηθούν υποθέσεις που αφορούσαν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τον συνέταιρό του.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο εισαγγελέας έχει στα χέρια του και την άλλη παράνομη ηχογράφηση που έχει κάνει ο Σάμπυ Μιωνής και, μάλιστα, εντός του Μαξίμου τον Μάρτιο του 2016, την οποία ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστικό συμβούλιο της διαδικασίας του Ειδικού Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2022.

Το τρίτο ερώτημα είναι τι σχέση μπορεί να έχει με την υπόθεση ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης. Τον Σεπτέμβριο του 2019 η εφημερίδα του είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδο στο οποίο ανέφερε ότι η ΕΥΠ και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν «στα χέρια τους» συνομιλίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κι ακόμα ενός υπουργού, και προανήγγελλε έρευνες (!). Οπως φαίνεται, επρόκειτο γι’ αυτές τις ηχογραφήσεις. Μάλιστα, την υπόθεση υπενθύμισε στην απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο εκδότης έσπευσε να κατεβάσει από το διαδίκτυο το σχετικό πρωτοσέλιδο. Πώς, όμως, γνώριζε ο Γιάννης Κουρτάκης για τις παράνομες ηχογραφήσεις; Ηταν σε συνεννόηση με τον επιχειρηματία; Κι αν ο επιχειρηματίας διωχθεί για κατασκοπία, τότε ενδέχεται στην υπόθεση να εμπλακεί και ο εκδότης;

Για την ιστορία, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιβλίο του «Απόπειρα Δολοφονίας» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη ήταν αυτοί που πλησίασαν τον Σάμπυ Μιωνή για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα