Υποχείριο της Σ. Αραβίας ο Κυριάκος;

Ντροπιαστικά όσα αποκαλύπτει το Politico για τις κρυφές συζητήσεις Μητσοτάκη – Σαλμάν, με φόντο το Μουντιάλ του 2030

Ανω κάτω έκανε χθες το Μαξίμου το δημοσίευμα-βόμβα του Politico για τα μυστικά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να διεκδικήσει μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για κρυφές συζητήσεις του Σαλμάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την υπόσχεση του Σαουδάραβα ηγέτη να πληρώσει την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων γηπέδων στη χώρα μας, ώστε να υποστηρίξει η Ελλάδα την κοινή συνυποψηφιότητα. Αν και το θέμα πήρε έκταση από νωρίς το μεσημέρι, το Μαξίμου υπέστη αφωνία μέχρι το βράδυ, παρά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων και αντιπολίτευσης.

Η προσφορά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συζητήθηκε, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, στη συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη το καλοκαίρι στο Μαξίμου. Σε αντάλλαγμα, η Σαουδική Αραβία ζητάει τη διεξαγωγή των 60 από τους 80 αγώνες που θα γίνουν στο Μουντιάλ του 2030. Δηλαδή, στην Ελλάδα θα διεξαχθούν μόλις 10 αγώνες και στην Αίγυπτο άλλοι 10.

Το Politico αναφέρει ακόμα ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως και το κόστος της φιλοξενίας» για την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Αν και δεν έχει γίνει σαφές ποια ήταν η απάντηση που έδωσε ο Μητσοτάκης στην ιδιωτική συνομιλία του με τον Μπιν Σαλμάν, είναι δεδομένο ότι ο Σαουδάραβας επιχειρεί να εξαγοράσει τη στήριξη της Ελλάδας, επειδή τη θέλει ως «μπροστινή» και ευρωπαϊκή. Εως χθες στη χώρα μας υπήρχε άγνοια για όλα αυτά.

Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν ότι με τόσα μέτωπα ανοιχτά που έχουν στις διπλωματικές σχέσεις τους και με τη ρετσινιά από την αποτρόπαια δολοφονία Κασόγκι το 2018, η FIFA δεν πρόκειται να τους αναθέσει ποτέ ένα Μουντιάλ. Ειδικά ύστερα από όσα ντροπιαστικά έγιναν με το γειτονικό στη Σαουδική Αραβία Κατάρ. Γι’ αυτό οι Σαουδάραβες θέλουν «λαγό» την Ελλάδα, αλλά και την αφρικανική Αίγυπτο, προκειμένου να πείσουν για ένα Μουντιάλ των «τριών ηπείρων».

Συν τοις άλλοις, η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας κρίνεται άκρως εξευτελιστική. Η Ελλάδα διοργάνωσε επιτυχημένα και ολομόναχη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Διαθέτει πολλά νέα στάδια και ποδοσφαιρικά γήπεδα διεθνών προδιαγραφών, με τελευταίο και υπερσύγχρονο την «Αγια-Σοφιά», ενώ επίκειται και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το γήπεδο του Ολυμπιακού είναι κι αυτό σχετικά νέο, 20ετίας, ενώ το ΟΑΚΑ, που σήμερα είναι αχρησιμοποίητο, με ένα απλό λίφτινγκ μπορεί να φιλοξενήσει τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων. Το Πανθεσσαλικό και το Παγκρήτιο ή το νέο γήπεδο στη Λάρισα είναι επίσης καινούργιες και σύγχρονες κατασκευές ευρωπαϊκών στάνταρ.

Η προσφορά

Για τη χώρα μας αυτά τα τρία πανάκριβα, υπερσύγχρονα γήπεδα που τάζει ο Σαουδάραβας είναι παντελώς αχρείαστα, ενώ η προσφορά του είναι προσβλητική για μια χώρα με τέτοια προϊστορία μεγάλων διοργανώσεων. Ο πετρελαιάς αντιμετωπίζει τη χώρα σαν μπατίρη. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών έργων παραμένει ξεχασμένη στα συρτάρια για τις περισσότερες των περιπτώσεων και έως σήμερα χρυσοπληρώνουμε τη συντήρησή τους.

Ακόμα κι αν η Ελλάδα δεχτεί την προσβλητική προσφορά, οι πιθανότητες για ανάληψη του Μουντιάλ 2030 είναι μηδενικές. Η κοινή υποψηφιότητα Ισπανίας – Πορτογαλίας – Ουκρανίας θεωρείται πολύ δυνατή, όπως και αυτή των Αργεντινής – Ουρουγουάης – Παραγουάης – Χιλής. Ενδιαφέρον υπάρχει και από την Αγγλία. Η διαδικασία υποβολής προσφορών άρχισε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η ψηφοφορία ανάθεσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου θα γίνει το 2024.


Σιγή ασυρμάτου από Ελλάδα, Αίγυπτο και FIFA για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Το Politico προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να πουν το παραμικρό και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε καν στα αιτήματα του Politico. Η FIFA αρνήθηκε επίσης να πει κάτι.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η καταστολή στη Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο» δήλωσε ο Μίνκι Γουόρντεν, διευθυντής της Human Rights Watch.

Στις 27 Ιουλίου 2022 ο Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν είχε επισκεφθεί με τις πολυτελείς παντόφλες του το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, υπογράφηκαν «συμφωνίες 4 δισ. ευρώ για την ενέργεια και την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων». Υπογράφηκαν επίσης συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας. Στην κοινή υποψηφιότητα για το Μουντιάλ δεν υπήρχε κάποια αναφορά.

Τον Οκτώβριο 2021 ο Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί για δύο ημέρες τη Σαουδική Αραβία, όπου και πάλι είχε συναντήσεις με τον ηγέτη της. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μετά τη δολοφονία Κασόγκι υποδέχθηκε τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Στην εξουσία

Ο Σαουδάραβας ανέλαβε μεγάλο ρόλο στην εξουσία στη χώρα του από το 2017, λόγω των προβλημάτων υγείας του 87χρονου μονάρχη πατέρα του, Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ. «Η Ελλάδα στρώνει κόκκινο χαλί για τον πρίγκιπα διάδοχο, καθώς η δολοφονία Κασόγκι είναι πλέον εκτός ημερησίας διάταξης» έγραφε το καλοκαίρι ο «Guardian». Τον Οκτώβριο του 2018 ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτής του Μοχάμεντ, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο.

Ο Μοχάμεντ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και κατηγόρησε άλλους για τη δολοφονία. Ωστόσο, οι δυτικές χώρες δεν πείστηκαν ποτέ ότι η δολοφονία μπορούσε να γίνει χωρίς τη γνώση ή την έγκρισή του. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Μοχάμεντ ήξερε για το σχέδιο. Στις 16 Νοεμβρίου 2018 η CIA κατέληξε με «μεγάλη σιγουριά» ότι ο Μοχάμεντ διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα