Ανάσα μέσω εξωδικαστικού και για τα στεγαστικά δάνεια

Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε μια σημαντική τροποποίηση, καθώς έως τώρα για την ένταξη στον μηχανισμό ήταν απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πιστωτές

Σε διορθώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος φαίνεται πως δεν «τραβάει», προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ, ενώ εγκρίνονται σχεδόν εφτά στις 100 αιτήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε μια σημαντική τροποποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, δίνοντας μια τεράστια ανάσα σε νοικοκυριά που είχαν στεγαστικό δάνειο και δεν διαθέτουν κάποια άλλη οφειλή, π.χ. στο Δημόσιο. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν μπορούσε να ενταχθεί στον εξωδικαστικό, καθώς οι προϋποθέσεις ένταξης προβλέπουν -μεταξύ άλλων- να υπάρχουν οφειλές σε περισσότερους από έναν πιστωτή, το οφειλόμενο ποσό να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ (το όριο διατηρείται), ενώ αίρεται ο περιορισμός του 90% των οφειλών στον ίδιο πιστωτή.

Ρύθμιση για μία και μόνο οφειλή

Πρακτικά, στο εξής ένα νοικοκυριό που έχει ένα στεγαστικό δάνειο θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του προς την τράπεζα σε έως και 420 δόσεις. Ωστόσο, ακόμα μία διόρθωση έρχεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να ευνοήσει περαιτέρω τους δανειολήπτες: Γίνεται υποχρεωτικό οι τράπεζες να αιτιολογούν τους λόγους που απορρίπτουν την πρόταση που παράγει ο αλγόριθμος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, και αυτό για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους πιστωτές να μην απορρίπτουν αβασάνιστα τις προτάσεις του αλγορίθμου.

Με την ένταξη ενός στεγαστικού δανείου στον εξωδικαστικό, ο δανειολήπτης θα μπορεί να έχει -υπό προϋποθέσεις- και κούρεμα χρέους και τόκων. Μέχρι σήμερα οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν ποσοστό διαγραφής (κουρέματος) χρεών για τα στεγαστικά δάνεια σχεδόν στο 22% της οφειλής. Το νέο πλαίσιο ευνοεί και όσους οφειλέτες έχουν χρέος και σε άλλον μοναδικό πιστωτή.

Στην πράξη εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων. Με τον τρόπο αυτό, ένας φορολογούμενος που επιβαρύνεται, για παράδειγμα, με μια οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχει βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση θα μπορεί να τη ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Πρόωρη προεξόφληση

Ακόμα μία ευνοϊκή διόρθωση είναι η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο. Μέχρι και σήμερα ο οφειλέτης δεν μπορεί να αποπληρώσει νωρίτερα τις οφειλές του, ακόμα κι αν κάποια στιγμή τα οικονομικά του το επιτρέψουν. Στην περίπτωση του εξωδικαστικού η πρόωρη αποπληρωμή επιβαρύνεται με πέναλτι για το τμήμα των τόκων που χάνει ο πιστωτής, κάτι που συνιστά αντικίνητρο για αρκετούς οφειλέτες.

Εάν ένας δανειολήπτης λάβει μια ρύθμιση από την τράπεζα ή την εταιρία διαχείρισης τύπου «balloon», δηλαδή με πληρωμή μικρών δόσεων για μια χρονική περίοδο, π.χ., πέντε ετών και αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους της οφειλής στο τέλος της ρύθμισης, η πρόταση ρύθμισης του εξωδικαστικού, που προβλέπει ισομερείς τοκοχρεολυτικές δόσεις, αξιολογείται αρνητικά, με συνέπεια να την απορρίπτει.

Στο εξής, με την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων ή ακόμα και της βασικής οφειλής. Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3% σταθερό, από Euribor, συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.


Οι φορείς της αγοράς για τα μέτρα

Ελλειψη τόλμης στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν διακρίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκτιμώντας πως θα δώσουν μεν μια «ανάσα» στο επιχειρείν, υπήρχαν όμως υψηλότερες προσδοκίες στην αγορά. «Το γεγονός ότι έστω και τώρα δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης των 120 δόσεων για όσους είχαν βγει εκτός ρύθμισης εξαιτίας αδυναμίας έγκαιρης πληρωμής τους, σε συνδυασμό και με τη θέσπιση νέας ρύθμισης για όσους συσσώρευσαν οφειλές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί μια παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης για την προβληματική κατάσταση της αγοράς και την αδυναμία της πλειονότητας των μικρομεσαίων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της ακρίβειας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο για τους οφειλέτες, όπως στο θέμα των προϋποθέσεων για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, θεωρώντας σίγουρο ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις οφειλετών που δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τις απαιτούμενες δόσεις. Χαρακτήρισε, δε, αναγκαίο να υπάρξει ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου τόνισε ότι τα μέτρα παρέχουν μια σημαντική στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των δυσκολιών που δημιούργησαν η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν χαρακτηρίζονται από ευκαιριακό χαρακτήρα και δίνουν ανάσα ζωής σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου αλλά και του επιχειρείν.

Δείτε επίσης: Η νέα ρύθμιση για εξόφληση χρεών σε 72 και 120 δόσεις

Δείτε επίσης: Σε πέντε κατηγορίες το επίδομα 200-300 €!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα