Η νέα ρύθμιση για εξόφληση χρεών σε 72 και 120 δόσεις

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και δήμους

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των 72 ή των 120 δόσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Προωθείται δε και μια νέα ρύθμιση για οφειλέτες που ήταν συνεπείς και κράτησαν με «νύχια και με δόντια» τις ρυθμίσεις τους τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στη συνέχεια δημιούργησαν και νέες οφειλές προς το Δημόσιο.

72 και 120 δόσεις

Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας, ενώ οι δόσεις που έχουν απολεσθεί μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κ.λπ.

1ο παράδειγμα: Εχω ρύθμιση 120 δόσεων, την οποία σταμάτησα να πληρώνω τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλλω 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

2ο παράδειγμα: Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Οι πρόνοιες για συνεπείς

Για όσους φορολογουμένους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

1ο παράδειγμα: Απέκτησα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Τις εντάσσω στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχα ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές.

2ο παράδειγμα: Δημιούργησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά, τις οποίες ενέταξα στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτές τις οφειλές μπορώ πλέον να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

3ο παράδειγμα: Την 1η Νοεμβρίου 2021 έχω οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, την οποία απώλεσα τον Μάρτιο του 2022.

Βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022, τα οποία μπορώ πλέον να εντάξω στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Ταυτόχρονα υποχρεούμαι να εντάξω τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εντός μηνός από την ένταξή μου στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.


Μέτρα στήριξης για ΦΠΑ, αγρότες και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Ενα νέο πακέτο στήριξης ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ:

Επεκτείνεται για άλλους έξι μήνες και έως το τέλος του έτους η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 250.000.000 ευρώ.

Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων:

Επιδιώκεται, με επισπεύδον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η επιτάχυνση στην καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Το κόστος εκτιμάται στα 120.000.000 ευρώ.

• Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο:

Για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76.000.000 ευρώ.

• Διεύρυνση του επιδόματος σε βαρέα και ανθυγιεινά:

Αυξάνεται από τα 150 ευρώ στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολουμένους στον τομέα της Yγείας και για υπαλλήλους που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα