Μπλίνκεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Τι ειπώθηκε για Τουρκία και ανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στο Μέγαρο Μαξίμου

Σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, οι δυο τους συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, εν όψει της έναρξης του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, και σήμερα συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Στο μεταξύ, τη συνδρομή της Ελλάδας στην Ουκρανία εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να πει κάτι για την Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ηγετική δύναμη στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς και αιχμές για την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή, πως «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών». Οπως είπε: «Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Ευρώπη δεν θα εξαρτάται τόσο από το ρωσικό αέριο. Υπογράμμισε, δε, τον ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε «είμαστε από τους πρώτους που βοηθήσαμε» και πρόσθεσε πως «αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Στον οικονομικό τομέα έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία». Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε: «Οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως μιας από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία».

Οπως είπε, «ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό» και υπογράμμισε πως προσβλέπει «στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας, των δεσμών μεταξύ των λαών μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου παρότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αυτό προβλέπεται μόνο για αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς, ενώ για υπουργούς προβλέπεται μόνο να τον συνοδεύσει μέχρι την έξοδο. Το τετ α τετ κράτησε 25 λεπτά και το δείπνο εργασίας που ακολούθησε μιάμιση ώρα. O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μπλίνκεν, λόγω πυρετού, όπως ελέχθη (αν και ορισμένοι μιλούσαν για… διπλωματικό πυρετό), όμως η συνάντησή του με τον κ. Μπλίνκεν σήμερα θα γίνει κανονικά. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο στρατηγικός διάλογος είναι:

• Περιφερειακά ζητήματα.

• Αμυνα και Ασφάλεια.

• Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

• Ανθρωπιστικές προκλήσεις.

• Αντιμετώπιση καταστροφών.

• Εμπόριο και επενδύσεις.

• Ενέργεια και περιβάλλον.

Σήμερα ο κ. Μπλίνκεν συναντάται και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά. Επίσης, θα συναντηθεί με μέλη της ομάδας έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα