Πανικός στο Μαξίμου για τα 3 νοσοκομεία!

Μετά την απόφαση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να αποσύρει τη δωρεά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει… γην και ύδωρ στους εργολάβους

Πολιτικά παιχνίδια με έντονο παρασκήνιο εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την ανέγερση των τριών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, μετά την απόφαση-βόμβα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να βάλει φρένο λόγω των πολύ υψηλών προσφορών που έγιναν από τις κατασκευαστικές εταιρίες.

Το πολιτικό κόστος της μη ανέγερσης των νοσοκομείων βαραίνει την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Υγείας, αλλά και τον Ελληνα πρωθυπουργό. Τα νοσοκομεία αυτά, άλλωστε, θα έδιναν ώθηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα αποτελούσαν μια προεκλογική «σημαία» της κυβέρνησης για τον χώρο της Υγείας.

Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση όχι μόνο να στερείται αυτό το προεκλογικό όπλο, αλλά και να καλείται να διαχειριστεί το «στραπάτσο» της απόσυρσης του ιδρύματος από την ανέγερση των νοσοκομείων. Στην κυβέρνηση κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να πουν έστω το παραμικρό εις βάρος του ιδρύματος.

Ωστόσο, παρασκηνιακά, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Ν.Δ. που καταλογίζουν στο ίδρυμα μικροπολιτικά παιχνίδια. Για να αποφευχθεί αυτό το πρωτοφανές «κάζο», αλλά και να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει… γην και ύδωρ. Ή, για να είμαστε ακριβείς, να προσφέρει τη γη και το ύδωρ των φορολογούμενων Ελλήνων για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργολάβων και να προχωρήσει το έργο!

Το σχέδιο αυτό είχε πέσει στο τραπέζι από την πρώτη ώρα, όμως φαίνεται πως πλέον έχει κλειδώσει στο κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά. Ετσι, χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τα Γενικά Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης θα γίνουν με τη συνδρομή και της Πολιτείας.

Τι συνεπάγεται όμως η χρηματοδοτική συνδρομή του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον χρειαστεί, για το «ξεπάγωμα» και τη δημιουργία των τριών νοσοκομείων που έχουν δρομολογηθεί με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»;

Πολύ απλά πως το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι, θα πληρώσουν μέσα από τους φόρους τους την υπερκοστολόγηση του έργου από τις εργολαβικές εταιρίες, όπως καταγγέλλει το Ιδρυμα «Νιάρχος».

Σε οποιαδήποτε χώρα της δυτικής Ευρώπης ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός θα είχε πέσει πάνω στη συγκεκριμένη δωρεά, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η διάλυση του ΕΣΥ ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους, μετατρέποντας την πανδημία σε εθνική τραγωδία με 36.000 νεκρούς.

Υπενθυμίζεται πως η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» περιελάμβανε επίσης δύο νέα νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη. Και τα τρία έργα εντάσσονται στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία του ιδρύματος, που ξεπερνάει τα 400.000.000 ευρώ για την Ελλάδα. Ενα κολοσσιαίο ποσό, το οποίο αποτελεί πραγματική δωρεά και όχι κάποια επικοινωνιακή πομφόλυγα για να προβάρουν κάποιοι κοστούμια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα