Ηχηρή αποχώρηση Καραμανλή

Με λακωνικό τρόπο και μοναδική ονομαστική αναφορά στον Εθνάρχη, ανακοίνωσε ότι τερματίζει την κοινοβουλευτική του παρουσία

Ηχηρή είναι η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τον κοινοβουλευτικό βίο, καθώς αποτελεί μία σοβαρή απώλεια για το κυβερνών κόμμα λίγο πριν από τις εκλογές. Είναι άγνωστο ακόμη αν η απουσία του από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου θα επηρεάσει την επίδοση του κόμματος. Ομως, όσο κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν να δώσουν την εικόνα ενός ομαλού και ανώδυνου «κοινοβουλευτικού διαζυγίου», είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μία σειρά από ζητήματα προς διαχείριση από το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των επερχόμενων εκλογών, κι αυτό φαίνεται από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να τονίσει ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι παρών στην κρίσιμη εκλογική μάχη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης τού ζήτησε να είναι στην πρώτη γραμμή και να δώσει το «παρών» στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό ίσως αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου η σημερινή Ν.Δ. εμφανίζει κάμψη των ποσοστών της, λόγω κυρίως της στάσης της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή στα Ανώγεια και τις διαφωνίες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών οι σχέσεις του πρωθυπουργού μαζί του «πάγωσαν». Εκτοτε, οι τόνοι έπεσαν, αλλά το χάσμα παρέμεινε.

Η μη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο δοκιμάζει τις αντοχές της κυβερνητικής παράταξης και την επιρροή της σε λαϊκά στρώματα, στα οποία ο «καραμανλισμός» συμβόλιζε και συμβολίζει αρχές, αξίες και μια ολόκληρη στάση πολιτικής συμπεριφοράς και ηθικής. Για πρώτη φορά ύστερα από 34 χρόνια η Ν.Δ. θα κατέλθει σε εκλογική αναμέτρηση χωρίς τον μακροβιότερο ηγέτη της, που την αναμόρφωσε, τη διεύρυνε και την επανέφερε στη εξουσία το 2004, έπειτα από 11 πέτρινα χρόνια, και την κατέστησε ξανά πρωταγωνίστρια της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η αποχώρησή του ήταν αναμενόμενη. Η «δημοκρατία» πρώτη είχε γράψει γι’ αυτό το ενδεχόμενο στις 4 Δεκεμβρίου 2022. Ο πρώην πρωθυπουργός (2004-2009) και επί 12 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (1997-2009) σε μια λιτή δήλωση τονίζει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, εκφράζοντας τον σεβασμό του «για τον κόσμο της Ν.Δ. και όλους τους Ελληνες», ενώ ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει η αναφορά του στις αρχές και τις αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στη δήλωσή του αναφέρει: «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην Ιστορία της, στην ιδεολογία, στις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Ελληνες πολίτες».

Λίγο μετά ανακοινώθηκε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και στον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι απ’ όπου και αν βρίσκεται θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Δείτε επίσης: Κώστας Καραμανλής: Ο σεμνός, προσιτός και ανθρώπινος πολιτικός

Δείτε επίσης: Οι μεγάλοι σταθμοί του Καραμανλή!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα