Βαβέλ ο ΣΥΡΙΖΑ: Αλλεπάλληλα αυτογκόλ λίγες ώρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Το αλαλούμ για τον σχηματισμό ή μη «κυβέρνησης ηττημένων» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είτε η Κουμουνδούρου δεν έχει σαφή στρατηγική είτε ο ένας υπονομεύει τον άλλον

Περισσότερο και από… Βαβέλ ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και λίγες ώρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, δίνει την αίσθηση διαλυμένης και ασύντακτης μάζας που δεν ξέρει τι θέλει και πού πάει εν όψει της 21ης Μαΐου.

Υστερα από τα αλλεπάλληλα αυτογκόλ του προηγούμενου διαστήματος, το αλαλούμ που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε ηγετικό επίπεδο αναφορικά με το περίφημο θέμα του σχηματισμού ή μη «κυβέρνησης ηττημένων» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είτε η Κουμουνδούρου δεν έχει σαφή στρατηγική είτε ότι ο ένας υπονομεύει τον άλλον.

Ανεξάρτητα μάλιστα από τη μια ή την άλλη επιμέρους εκδοχή, και μόνο το γεγονός ότι γίνεται -και δη δημοσίως- μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση κάθε άλλο παρά παραπέμπει στην εικόνα σοβαρού κόμματος εξουσίας που επιδιώκει πραγματικά την εκλογική νίκη. Και ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι με τέτοια αντιπολίτευση διευκολύνεται, παρά την τεράστια φθορά και δυσαρέσκεια που τη συνοδεύει, η κυβέρνηση κατά την πορεία προς τις κάλπες.

Η συζήτηση για το αν -και ποια- κυβέρνηση θα μπορέσει να σχηματιστεί από τον πρώτο γύρο αφορά το πιο κεντρικό διακύβευμα της επερχόμενης αναμέτρησης όχι μόνο λόγω της απλής αναλογικής, αλλά και επειδή ο Κ. Μητσοτάκης διακηρύττει ότι θα προκαλέσει και δεύτερες κάλπες για να αποσπάσει την αυτοδυναμία. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, για να φοβίσει και να συσπειρώσει τους νεοδημοκράτες, επιμένει ότι ακόμη κι αν έρθει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να δημιουργήσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.

Ενώ πάντως ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε -και πρόσφατα- ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και πως το μόνο υπαρκτό σενάριο για τον σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης» είναι να έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι σχεδόν ταυτόχρονες δηλώσεις δύο κορυφαίων στελεχών του, του Γ. Δραγασάκη και του Ευκλ. Τσακαλώτου, έφεραν τα πάνω κάτω. Τόσο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους είπαν, χωρίς μισόλογα, ότι μπορούν να διερευνηθούν «όλα τα ενδεχόμενα». Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι, με βάση το αποτέλεσμα και προκειμένου «να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση», ενώ ο κ. Τσακαλώτος, ακόμη πιο σαφής στην ερώτηση περί «κυβέρνησης ηττημένων», απάντησε: «Αμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48%, τι ηττημένοι θα είναι;»

Η ιλαροτραγωδία στον ΣΥΡΙΖΑ είχε και δεύτερη φάση, καθώς, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, αμφότερα τα κορυφαία στελέχη -που είναι και υποψήφιοι βουλευτές- προσπάθησαν να τα… μαζέψουν, είτε κάνοντας λόγο για «θεωρητική συζήτηση» είτε αποδίδοντας την «απομόνωση φράσεων» στον «προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ν.Δ.».

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν έχασε διά του εκπροσώπου της την ευκαιρία να πανηγυρίσει ότι οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν το αφήγημά της πως «αν οι αριθμοί βγαίνουν, οι αντίπαλοί μας θα επιδιώξουν συγκρότηση κυβέρνησης». Προσθέτοντας μάλιστα το σχετικό… αλατοπίπερο, ο Γ. Οικονόμου σχολίασε ότι «θα είναι κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες, τον Ανδρουλάκη, που απαιτεί να είναι πρωθυπουργός ο Αγνωστος Χ, και φυσικά τον Τσίπρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα