Τουρκικός χάρτης με νησιά και τη Θράκη!

Χυδαίο προεκλογικό σποτ του Ερντογάν, που επιμένει να φαντασιώνεται οθωμανικά μεγαλεία και «Γαλάζιες Πατρίδες»

Προφανώς η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» δεν ήταν παρά μια μικρή παρένθεση στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο «σουλτάνος» τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Και είναι πια σαφές πως ο δρόμος προς τις εκλογές στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, θα είναι στρωμένος -μόνο- με νέες, αχαρακτήριστες, χυδαίες προκλήσεις εκ μέρους της Αγκυρας, που επιμένει να φαντασιώνεται οθωμανικά μεγαλεία και «Γαλάζιες Πατρίδες».

Οντας με την πλάτη στον τοίχο λοιπόν για μια σειρά από λόγους, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται πια και δημοσκοπικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μέσω ενός νέου προεκλογικού σποτ, εμφάνισαν τη δυτική Θράκη, αλλά και νησιά της πατρίδας μας ως… τουρκικά εδάφη! Συγκεκριμένα, στο σποτ, που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου, το ερντογανικό AKP επέλεξε να εμφανίσει κάτω από τη σημαία με την τουρκική ημισέληνο τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, αλλά και τη δυτική Θράκη, ενώ η βιντεοσκοπημένη πρόκληση ήταν και μουσικά επενδυμένη με ένα τραγούδι, οι στίχοι του οποίου έλεγαν «πατρίδα μου, ζωή μου, περηφάνια, κάθε γωνιά της πατρίδας μου και οι άνθρωποι της αγαπημένης πατρίδας μου».

Βέβαια, είχε προηγηθεί ακόμη μία πρόκληση, από τις πολλές του τελευταίου χρονικού διαστήματος, χολερική, που ήλθε από τα χείλη του πλέον αρμοδίου για τη χάραξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο TV 100, διεμήνυσε απειλητικά πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν και οι Ελληνες λένε πως τους ανήκουν. Μετά προκύπτουν εντάσεις», επιμένοντας βέβαια στην πάγια και διαρκή προσπάθεια της Αγκυρας να «γκριζάρει» το Αιγαίο, με απώτερο σκοπό να «βάλει χέρι» σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του.

Αντίδραση

Απαντώντας άμεσα στις νέες προκλήσεις των Τούρκων, μέχρι τις… επόμενες βέβαια, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έβαλε εκ νέου τα πράγματα στη θέση τους με βάση όσα ορίζουν το Διεθνές Δίκαιο και οι κανόνες του. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές, η διαφορά μας είναι μία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας στην απαράδεκτη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος συνολικά στην επιλογή της Αγκυρας να επιμένει στις προκλήσεις έναντι της χώρας μας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη προειδοποίησε πως «η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική». Σχολιάζοντας δε τις επερχόμενες εκλογές στη γείτονα, είπε πως «προτιμούμε τον Διάβολο που ξέρουμε, δηλαδή τον Ερντογάν», αλλά ξεκαθάρισε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως από την πλευρά μας δεν πρέπει να κάνουμε «ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας».

Ικανός για όλα

Συμπερασματικά, πάντως, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως διαχρονικά ο Ερντογάν, όταν βρίσκεται στριμωγμένος πολιτικά, ειδικά τώρα, στον δρόμο προς τις κάλπες, μοιάζει να είναι ικανός για όλα. Και δημοσκοπικά αυτό αποτυπώνεται στις λίγες ημέρες που απομένουν έως τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τον μέσο όρο των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης που διεξήχθησαν εντός του Απριλίου, ο αντίπαλός του και κοινός υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προηγείται στην κούρσα.

Το Euronews υπολόγισε μάλιστα αυτόν τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων των εταιριών Metropoll, Gezici, ORC, ALF, Optimar, SONAR, MAK, Aksoy, AR-G και Yoneylem, από τον οποίο προκύπτει πως ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται σε 8 από τις 10 μετρήσεις, την ώρα που ο «σουλτάνος» επικρατεί μόλις στις δύο. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί πως ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας σε καμία από αυτές δεν ξεπερνά το κρίσιμο 50%, που απαιτείται ώστε να… καθαρίσει εκλογικά τον αντίπαλό του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα