107η θέση στην ελευθερία του Τύπου!

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η επικαιροποιημένη έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που κατατάσσει την Ελλάδα στον πάτο της Ε.Ε. μεταξύ των ετών 2021 και 2023 και λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών

Στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει η χώρα μας όσον αφορά την ελευθεροτυπία, με τη νέα επικαιροποιημένη έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα να είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μετέρχεται γελοίες δικαιολογίες προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προσβάλλοντας τους δημοσιογράφους, αντί να δώσει εξηγήσεις.

Η παγκοίνως γνωστή δημοσιογραφική ένωση -την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να δυσφημήσει- δημοσίευσε χθες τη νέα έκθεσή της, η οποία αποτελεί ράπισμα για την κυβέρνηση, καθώς κατατάσσει την Ελλάδα στην 107η θέση στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε σύνολο 180 χωρών. Αυτό σημαίνει ότι από πέρυσι η χώρα μας ανέβηκε στην κατάταξη κατά μόλις μία θέση και αυτό όχι λόγω κάποιας αλλαγής προς το καλύτερο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, αλλά επειδή… έπεσε το Τσαντ. Σημειωτέον πως η Ελλάδα είναι ουραγός και σε επίπεδο Βαλκανίων, καθώς η αμέσως επόμενη χώρα των Βαλκανίων που υπάρχει στη λίστα είναι η Αλβανία, η οποία βρίσκεται στη θέση 96 της παγκόσμιας κατάταξης. Τι αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για τη χώρα μας και για τους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε αυτήν την κατάταξη; Μεταξύ άλλων ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρές οπισθοδρομήσεις μεταξύ 2021 και 2023 λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, που αποκάλυψε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε και δημοσιογράφους.

Η ΕΥΠ

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ενεπλάκη στην παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους έγιναν στόχος του spyware Predator», ενώ την ίδια ώρα επισημαίνεται πως το ΕΣΡ λειτουργεί αναποτελεσματικά. «Παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις, η ελευθερία του Τύπου έχει αμφισβητηθεί σε νομοθετικό επίπεδο. Η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, με στόχο να παρέχει στους πολίτες καλύτερη προστασία από την αυθαίρετη παρακολούθηση, ως απάντηση στο σκάνδαλο υποκλοπών Predator-gate, υπολείπεται των ευρωπαϊκών προτύπων» σημειώνεται ακόμη στην έκθεση. Επιπλέον, γίνεται αναφορά και στο φαινόμενο των SLAPPs (Στρατηγική Αγωγή κατά της Συμμετοχής του Κοινού), αλλά και στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης «ράπισμα», η κυβέρνηση επέλεξε ακόμη μία φορά να επιτεθεί στη διεθνή οργάνωση, με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε μια έμπλεη ειρωνείας δήλωση, να ισχυρίζεται πως «η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα, αλλά ο Τύπος “υποφέρει” στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων». Στο ίδιο ακριβώς απαράδεκτο ύφος αναφέρει πως «το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό “Μακελειό” κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης», κάνοντας ταυτοχρόνως λόγο για «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».

Προκαλεί πραγματικά εντύπωση η στάση της κυβέρνησης, η οποία, αντί απολογίας, επιλέγει την ειρωνεία. Σημειωτέον πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιδορεί την ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έδωσε το «παρών» στη συζήτηση για την επίμαχη έκθεση! Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ταυτοχρόνως το γεγονός ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλαδή το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο ελέγχεται απολύτως από το σύστημα Μαξίμου, επέλεξε να μην αναπαραγάγει καν την είδηση. Ακόμη πιο θλιβερή είναι η απόφαση της ΕΣΗΕΑ να μην πει ούτε μισή λέξη για την έκθεση, καίτοι εξέδωσε ανακοίνωση εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση εκτόξευσε πυρά στην κυβέρνηση για τη στάση της, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν δεν κάνει υποδείξεις στους δημοσιογράφους για τις επιθυμητές ερωτήσεις, εκθέτει τη χώρα διεθνώς και την απομονώνει μαζί με άλλες αυταρχικές κυβερνήσεις». Και καταλήγει: «Στις 21 Μαΐου λέμε “ως εδώ”. Και για τη δημοκρατία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα