Σε παραζάλη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πανωλεθρία!

Προσπαθούν να καταλάβουν «τι πήγε τόσο λάθος» και υπέστησαν την πιο οδυνηρή ήττα στη Μεταπολίτευση για κόμμα αντιπολίτευσης

Το πρωί της Δευτέρας βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε προβλήματα υπαρξιακού χαρακτήρα. Η εκλογική συντριβή δεν αφήνει περιθώρια για επικοινωνιακές επινοήσεις που θα μπορούσαν να εξωραΐσουν μια στρατηγικής έντασης ήττα, που απειλεί να στείλει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ σε φθίνουσα πορεία, ανοίγοντας πλέον το παιχνίδι στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Ολες οι εσωκομματικές φυλές αναγνωρίζουν πως «τίποτε δεν είναι το ίδιο». Πρώτος απ’ όλους ο Αλέξης Τσίπρας, αντιμετωπίζει μια υφέρπουσα για την ώρα αμφισβήτηση, η οποία θα εκδηλωθεί με βεβαιότητα και αναλόγως των επιδόσεων μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 25 Ιουνίου. Γεγονός είναι ότι η πολιτική καριέρα του κινδυνεύει να κλείσει τον κύκλο της άδοξα. Οσο εκκωφαντικά εκτοξεύθηκε στην κορυφή, καβαλώντας το κύμα της αντιμνημονιακής οργής, άλλο τόσο απειλείται τώρα με πρόωρη πολιτική αποστρατεία εξαιτίας μιας συντριπτικής εκλογικής ήττας που δεν αντέχει στην Κουμουνδούρου να διαχειριστεί κανένας.

Ο ίδιος στην κυριακάτικη δήλωσή του προσπάθησε να στείλει μήνυμα ανασύνταξης, καθώς επίκειται ένας δεύτερος εκλογικός γύρος. Ομως, όπως παρατηρούν πολλά στελέχη του, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να δώσει μια συντεταγμένη μάχη με ένα κόμμα που βρίσκεται σε συνθήκες αποσύνθεσης και μια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου ήδη έχουν αρχίσει να επικρατούν λογικές ατομικής σωτηρίας.

Προφανώς, συμφωνούν όλα τα στελέχη, δεν μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας ενώ επίκειται μια νέα αναμέτρηση κατά τη διάρκεια της οποίας η αγωνία όλων αφορά τη θέση που θα καταλάβει το κόμμα. «Αυτή τη στιγμή με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας» είπε χθες ο Δ. Παπαδημούλης με μια διακριτή πολιτική χαιρεκακία, που υποδηλώνει εμμέσως ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει τεθεί υπό καθεστώς συνδιοίκησης και κηδεμονίας.

Από χθες, σε απανωτές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να καταλάβουν «τι πήγε τόσο λάθος» ώστε να υποστούν την πιο δραματική ήττα στη Μεταπολίτευση για κόμμα που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. Δεδομένων των δυσκολιών και του αρνητικού ψυχολογικού κλίματος που σπέρνει απογοήτευση στην κομματική βάση, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες ότι θα τεθεί επικεφαλής και της νέας προσπάθειας εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, προκειμένου, όπως υπογράμμισε, «να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου πρωθυπουργού». Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου η ατμόσφαιρα ήταν βαριά.

Οι συμμετέχοντες διαβεβαίωναν ότι… το κλίμα ήταν ενωτικό, καταλαβαίνοντας ότι οποιαδήποτε αμφίσημη δήλωση αυτές τις στιγμές θα διεύρυνε το βαθύ ρήγμα στα ύφαλα του κόμματος. Σύμφωνα με επίσημες κομματικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. «Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη» έλεγαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό». Στο κλίμα αυτό, ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το ολέθριο εκλογικό αποτέλεσμα και θα αποφασιστούν οι αλλαγές που εξήγγειλε ο ίδιος και ήδη προεξοφλούν ορισμένοι, όπως ο Παύλος Πολάκης, στη γραμμή και ίσως και στα πρόσωπα εν όψει της 25ης Ιουνίου.

Δήλωση

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη και, προϊδεάζοντας για τις επόμενες κινήσεις του και την ένταση της ρητορικής του, έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα θα αντιμετωπίσει χωρίς καμία επιείκεια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ, τα οποία, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου, από κοινού με το ΜέΡΑ25 και την Πλεύση Ελευθερίας ανασύστησαν το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Και σε αυτή τη δήλωση, όμως, έδειξε ότι δεν έλαβε το σωστό μήνυμα. Δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε μία λέξη αυτοκριτικής και ανέφερε ότι έφταιξαν όλοι οι άλλοι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μήνυμά του, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Εχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγύριζαν περισσότερο από τους νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι.

Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού, αλλά και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως μιας δύναμης ασυμβίβαστης. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας και να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».


Γ. Τσίπρας: «Η παιδική χαρά τελείωσε. Δεν έβρεξε, μας φτύνουν»

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ! Την ώρα που η ηγεσία προσπαθεί να συνέλθει από τη στρατηγικού χαρακτήρα ήττα των εκλογών, το στέλεχος του κόμματος Γιώργος Τσίπρας σχολιάζει αυτοσαρκαστικά «η παιδική χαρά τελείωσε. Δεν έβρεξε, μας φτύνουν». Ο εξάδελφος του προέδρου υπογραμμίζει: «Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του 2019 για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και τον μετασχηματισμό του κόμματος, που γέννησε ελπίδα σε χιλιάδες δημοκρατικού κόσμου, ενταφιάστηκε πανηγυρικά σε εσωκομματικές ισορροπίες».

Ο ίδιος αποδίδει την ήττα αφενός «στη ρευστοποίηση των τελευταίων ημερών από τα αυτογκόλ που οδήγησαν στη μαζική τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κόσμος μάς είπε “φτάνει πια”» και αφετέρου επειδή «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπειθε ως εναλλακτική λύση». Οπως παρατηρεί, «το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Η δεύτερη ευκαιρία που μας δόθηκε, με το 32% του 2019, δεν υπάρχει πια. Την κατασπαταλήσαμε τόσο, που χειρότερα δεν γινόταν. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί σύντροφοι θεωρούσαν το 32% του 2019 ως βάση εκκίνησης».


Στήριξη από τον Ζαχαριάδη με την αξέχαστη ρήση του Κατσιφάρα

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα συντάσσεται ο Κώστας Ζαχαριάδης, με τρόπο που παραπέμπει στην αξέχαστη ρήση του Γιώργου Κατσιφάρα για τον Ανδρέα. «Πολλούς από εμάς δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας αν δεν ήταν ο Τσίπρας. Στη δική μου περίπτωση, ισχύει απολύτως, όπως και σε πολλούς ακόμα. Οταν ένα κόμμα, ένας χώρος, βρίσκεται σε δυσκολία, εμείς που είμαστε από παιδιά σε αυτήν την υπόθεση και το πονάμε αυτό το κόμμα, θα το στηρίξουμε. Θα το στηρίξουμε πρώτα από όλα από μέσα» δήλωσε μιλώντας στον Σκάι.

«Για εμάς ο στόχος είναι η συσπείρωση, η ανάταξη του κόμματος και η ανάταξη του χώρου» τόνισε, ενώ στην ερώτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε «σε τέτοιες σκληρές και δύσκολες στιγμές πρέπει να περιφρουρήσουμε τη διαδικασία, τη συλλογικότητα και πάνω από όλα τη συντροφικότητα», σημειώνοντας ότι θα πει όσα πρέπει στα αρμόδια όργανα του κόμματος, στα οποία έχει ήδη αρχίσει ο διάλογος για τα αίτια της βαριάς εκλογικής ήττας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα