Ακόμα αναζητούν τα αίτια της συντριβής στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτες δηλώσεις του αποσταθεροποιημένου Τσίπρα, σύμφωνα και με στελέχη του κόμματος, έδειξαν ότι το μήνυμα δεν έχει ληφθεί πλήρως στους επάνω ορόφους της Κουμουνδούρου

Οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται μετά την εκλογική συντριβή, την ώρα που όλες οι πλευρές συνειδητοποιούν την ανάγκη η κριτική να περιοριστεί εντός των τειχών και να μην ανοίξουν εσωκομματικά μέτωπα, που θα επιδείνωναν δραματικά μια ήδη δυσάρεστη κατάσταση.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η Κουμουνδούρου έχει μπροστά της μόλις έναν μήνα προκειμένου να ανασκευάσει την κατεστραμμένη στρατηγική της, που κατέρρευσε συθέμελα το βράδυ της περασμένης Κυριακής και να πείσει τους πολίτες ότι παραμένει η μοναδική αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην επελαύνουσα Νέα Δημοκρατία.

Οι πρώτες δηλώσεις του αποσταθεροποιημένου Τσίπρα, σύμφωνα και με στελέχη του κόμματος, έδειξαν ότι το μήνυμα δεν έχει ληφθεί ακόμα στους απάνω ορόφους του κόμματος, όπου η παγωμάρα κόβεται με… το μαχαίρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια τώρα απέτυχε να πείσει ότι μπορεί να γίνει μια καλή κυβέρνηση.

Εχει ασφυκτικά περιθώρια τώρα να πείσει ότι μπορεί να είναι μια καλή αντιπολίτευση. Το πρόσθετο πρόβλημά του είναι αυτήν τη φορά ότι υπό συνθήκες πίεσης αντιμετωπίζει στο μαλακό του υπογάστριο την ανάδυση του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο, ακολουθώντας μια απολύτως «εχθρική στρατηγική», η οποία χαρακτηρίζεται από πολιτικό ρεβανσισμό, διεκδικεί να ξαναμοιραστεί η τράπουλα στο στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς. Κορυφαίες κομματικές πηγές σημειώνουν ότι «τα εξωθεσμικά συστήματα» αβαντάρουν την αναβίωση ενός δικομματισμού νέας κοπής, με κυρίαρχο ένα κόμμα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και ένα «κατ’ όνομα κεντροαριστερό κόμμα, τύπου Ανδρουλάκη» το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά, δίνοντας διαπιστευτήρια «υπευθυνότητας» και «νουνεχούς» στάσης, η οποία, ωστόσο, δεν θα θέτει υπό αμφισβήτηση τις διαμορφωμένες επιχειρηματικές και οικονομικές ισορροπίες στη χώρα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτές τις ώρες είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεμείνει από πειστικά σενάρια. Κανένας από τους κορυφαίους δεν έχει να προτείνει τη «γοητεία» που θα μπορούσε να συναρπάσει την πόλη την επόμενη ημέρα. Τα φτερά είναι κομμένα, κυριαρχεί ηττοπαθής διάθεση και οι προοπτικές δυσοίωνες.

Πολλοί αναγνωρίζουν ότι η αμήχανη προσπάθεια να φορτωθεί η ήττα στις πλάτες των όμορων κομμάτων (ΚΙΝ.ΑΛ. ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας κ.ά.) ήταν άστοχη. Η απόπειρα, λένε, να στραφεί τώρα η ηγεσία σε μια επιλογή επίθεσης εναντίον του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέο στραπάτσο. Το βλέμμα όλων στρέφεται τώρα στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τις αλλαγές για τις οποίες προϊδέασε και με τις οποίες θα πορευτεί το κόμμα μέχρι την 25η Ιουνίου.

Τα μαχαίρια που ακονίζονται στο παρασκήνιο έχουν μπει στο θηκάρι. Γνωρίζουν όλες οι πλευρές -όσο κι αν ορισμένοι βιαστικοί, που έκαναν επαγγελματική καριέρα στους διαδρόμους και στα «μαγειρεία» της Κουμουνδούρου, άρχισαν ήδη την αμφισβήτηση του προέδρου- ότι η προσεχής μάχη είναι οριακή. Γεγονός είναι ότι το πρωί της 26ης Ιουνίου τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στέκει στη θέση του. Ενδεχομένως, ούτε καν ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.


Παπαδημούλης: Να βγουν μπροστά Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Ηλιόπουλος

Σήμα στον Αλέξη Τσίπρα να βγάλει μπροστά τα φρέσκα στελέχη της Κουμουνδούρου, προκειμένου να σύρουν το κάρο μέχρι τις δεύτερες εκλογές, έστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής εκτίμησε πως πλέον πρέπει να αναδειχθούν τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία πήγαν πολύ καλά σε σταυρούς, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Η πρόκληση για εμάς, αξιοποιώντας και τον έναν μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής, είναι βγάζοντας πιο μπροστά νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις δύσκολες αυτές κάλπες, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση» σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, θεωρώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παραμείνει.

Οπως ανέφερε, αυτή η ανασυγκρότηση που ευαγγελίζεται η Κουμουνδούρου πρέπει να γίνει «με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας απέναντι σε μια κυβέρνηση που εκτιμώ ότι θα είναι χειρότερη από ό,τι στην πρώτη τετραετία Μητσοτάκη. Θυμίζω σε όλους μας ότι υπήρχαν κυβερνήσεις που πήραν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στην κάλπη και μετά από δύο χρόνια κατέρρευσαν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα