Νέα στρατηγική και πρόσωπα αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Σχεδιασμού μέχρι αργά χθες προσπαθούσαν να καταλήξουν στις αλλαγές που θα δώσουν ώθηση εν όψει εκλογών

Τις αλλαγές στις οποίες θα καταλήξει σε επίπεδο στρατηγικής αλλά και προσώπων που θα τις υποστηρίξουν εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου αναζητούσε χθες αργά, μέχρι τη στιγμή που κλείναμε, ο ΣΥΡΙΖΑ στη διευρυμένη συνεδρίαση των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος.

Πρώτιστο μέλημα, να τεθεί το ασύντακτο έτσι κι αλλιώς κόμμα, στο οποίο μετά την πανηγυρική εκλογή Τσίπρα από τη βάση δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια ανασυγκρότησης, σε διάταξη μάχης, με αλλαγές στις νομαρχιακές επιτροπές και, κυρίως, στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Στο ηγετικό περιβάλλον απορούν τόσο με την έκταση της ήττας όσο και με την ανεπάρκεια των στελεχών της Περιφέρειας, τα οποία προφανώς, όπως σημειώνουν, μετέφεραν λανθασμένη εικόνα για τις διαθέσεις της κοινωνίας και τις πραγματικές δυνατότητες του κόμματος.

Η ίδια απορία ισχύει και για τις μεγάλες λαϊκές συνοικίες του λεκανοπεδίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είδε την «πλάτη» της Ν.Δ. και των ψηφοφόρων που συνωστίζονται στο κατώφλι της ελπίδας. Σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως αναγνωρίζει πρώτος ο Τσίπρας, το κόμμα του, απορροφημένο στις εσωκομματικές καντρίλιες και σε μια αυταρέσκεια που απείχε πολύ σε σοβαρότητα από τη δυσκολία των καταστάσεων, δεν κατάφερε να σταθεί στο πλευρό τους και να τους πείσει ότι διαθέτει επεξεργασμένο σχέδιο.

Το έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διπλό: προγραμματική αξιοπιστία και σοβαρότητα του κόμματος, επανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει κόμμα εξουσίας» σημείωσε με έμφαση. Και την ίδια στιγμή πρόσθεσε: «Η πρόταση που καταθέτουμε στην κοινωνία είναι μια κυβερνητική πρόταση. Πήραμε το μήνυμα από την κοινωνία, που μας ζητά να διορθώσουμε, να αλλάξουμε, να προχωρήσουμε για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς».

Στη… μάχη των Τεμπών

Στα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της κρισιμότατης μάχης για την ύπαρξη και τη συνέχεια του κόμματος περιέλαβε τα στελέχη που έδωσαν τη… μάχη των Τεμπών. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους Ολγα Γεροβασίλη, Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νάσο Ηλιόπουλο και Κώστα Ζαχαριάδη.

Στόχος από δω μέχρι τις κάλπες είναι να δοθεί η μάχη με σοβαρότητα και πνεύμα αλληλεγγύης, ώστε να τονιστεί η εικόνα συγκροτημένου κόμματος με ουσιαστικές προγραμματικές θέσεις για εργαζομένους και συνταξιούχους. Οπως σημείωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας, «πάνω από την κάλπη διάλεξαν κόμμα 1.206.000 ψηφοφόροι (20%). Από αυτούς, 618.000 επέλεξαν τη Ν.Δ. και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ».


«Μπαλώματα» από Ξυδάκη και ευθύνες στον Covid από Βίτσα!

Με υπεκφυγές και άτολμα «μπαλώματα» ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης προσπάθησε να ανασκευάσει μερικώς την περιφρονητική δήλωσή του, στην οποία στηλίτευε τον λαό για το δυσμενές για το κόμμα του εκλογικό αποτέλεσμα. «Ισως σε ένα μέρος του πληθυσμού, μέσα στη συσκότιση, στην παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, υπάρχει ένα σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας”, ένα “σύνδρομο της Στοκχόλμης”» είχε δηλώσει, προσθέτοντας υποτιμητικά για τους νέους: «Είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ. Προσπαθώντας να αποσαφηνίσει όσα είπε, τόνισε ότι πρέπει να εξηγηθεί η επιλογή των φτωχών σε ολέθριες περιπτώσεις (Μπολσονάρου, Τραμπ) και ότι «δεν είναι χαρακτηρισμός εκάστου των εκλογέων, αλλά είναι μια προσέγγιση πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί».

Την ίδια στιγμή ο πολιτικός ογκόλιθος Δημήτρης Βίτσας, που απέτυχε να εκλεγεί, δείχνοντας πόσο καλά αντιλήφθηκε την προτροπή του Α. Τσίπρα για αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι για όλα φταίει ο κορονοϊός! «Δεν μετρήσαμε την επίδραση στην ψυχολογία της κοινωνίας, την επίδραση στην πολιτική κατάσταση της κοινωνίας του εγκλεισμού».

Απαντώντας στους συντρόφους της η Ολγα Γεροβασίλη, πρώην γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε λακωνικά: «Προφανώς, κανείς δεν επιρρίπτει ευθύνη στους πολίτες για την ψήφο τους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα