Μητσοτάκης: Απέπεμψε (με καθυστέρηση) τον Δρα Θάνατο

Τον έθεσε εκτός εκλογικού αγώνα όταν διαπίστωσε ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Πνευματικού, για διαλογή ασθενών καρκινοπαθών, απειλούσαν να του κάνουν ζημιά

Χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες, να μετρήσει αντιδράσεις κι όταν διαπίστωσε ότι παρά τα… «εντάξει τώρα» και το πέπλο σιωπής που είχαν απλώσει τα φιλικά του μέσα ενημέρωσης, οι απαράδεκτες δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού για διαλογή ασθενών καρκινοπαθών, ώστε να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία, απειλούσαν το καλό μετεκλογικό κλίμα και μπορούσαν να κάνουν ζημιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τον αποπέμψει.

Την ανακοίνωση της αποπομπής του την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας χθες το πρωί στην Αιδηψό. Είπε ότι ο κ. Πνευματικός τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα (όχι από τα ψηφοδέλτια, έχουν εγκριθεί από τον Αρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα) και ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του, αν εκλεγεί. Παράλληλα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαβεβαίωσε ότι με τη Ν.Δ. δεν θα μπει κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση του πολίτη στο σύστημα υγείας.

Απόσυρση

«Ενα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: Την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Λυπάμαι για μία δήλωση που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες… Επικοινώνησα και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί, να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο ή στην επόμενη επιλαχούσα».

Λίγη ώρα μετά και ο ίδιος ο κ. Πνευματικός, που σημειωτέον είναι και καθηγητής Ιατρικής, με ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook ανέφερε: «Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της Ν.Δ. αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά».

Η αποπομπή του κ. Πνευματικού κρίθηκε αναγκαία, καθώς στη Ν.Δ. διαπίστωσαν ότι το θέμα λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, σε συνδυασμό με το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους τρεις θανάτους σε δύο μέρες λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, που θα μετέφεραν εγκαίρως τους ανθρώπους σε νοσοκομείο. Σημαντικό ρόλο για την αποπομπή του έπαιξαν οι πολλές και έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., που ζητούσαν δραστικές αποφάσεις, αλλά και το άσχημο κλίμα από τη βάση, που έφθανε στα κομματικά γραφεία. Στη Ν.Δ. έλαβαν υπόψη τους, για τις εντυπώσεις, και τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ότι ο ίδιος έκοψε αμέσως τον κ. Κατρούγκαλο από τα ψηφοδέλτια για τις δηλώσεις του τελευταίου περί φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και έτσι πρέπει να κάνει και ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 ο κ. Πνευματικός είπε, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη το πρωί: «Ενας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα, πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει; Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για εσάς».

Στη συνέχεια παρουσίασε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου γίνεται, όπως είπε, cost benefit ratio, δηλαδή αναλογία κόστους – οφέλους… Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη με τον κ. Πνευματικό επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος του εξέφρασε την έντονη δυσφορία του προέδρου για τις δηλώσεις του και του ζήτησε να προχωρήσει σε γραπτή διορθωτική δήλωση, κάτι που έκανε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Διόρθωση

Στη διορθωτική του δήλωση ανέφερε: «Σήμερα το πρωί είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του Σκάι πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους, που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία.

Με αυτόν τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας».


Υποκριτικό τηλεφώνημα σε ασθενή

Αμεσα ανακλαστικά Μητσοτάκη όταν πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ. Mε τη Ρεγγίνα Μακέδου, η οποία δίνει μάχη με τη λευχαιμία, επικοινώνησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και της τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος με τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού και ότι λυπάται που τόσοι άνθρωποι με καρκίνο ένιωσαν άσχημα!

Είχε προηγηθεί ανάρτηση βίντεο στα social media της κυρίας Μακέδου, με το οποίο καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να της απαντήσει, λέγοντας: «Ποιος αποφασίζει πόσο θα παλέψω; Εχω, έχουμε δικαίωμα να παλεύουμε μέχρι να μας βγει η ψυχή! Εμένα οι γιατροί μου με τραβούσαν από τον θάνατο κάθε μέρα, ακόμα και όταν εγώ πίστευα ότι φεύγω… Περιμένω απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη και δεν κάνω πλάκα!»


Άστραψε και βρόντηξε ο Ν. Κακλαμάνης: «Ακόμη και τους ασθενείς τελικού σταδίου δεν τους εγκαταλείπεις»

Κόλαφος κατά του Σπύρου Πνευματικού ο Νικήτας Κακλαμάνης, κάνοντας λόγο για «εκτός τόπου και χρόνου» δηλώσεις και ξεκαθαρίζοντας πως «ακόμη και τους ασθενείς τελικού σταδίου δεν τους εγκαταλείπεις».

Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., ογκολόγος γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας, τόνισε αναφερόμενος στους καρκινοπαθείς πως «τους βοηθάς αν πονάνε να μην πονάνε, να φύγουν εν ειρήνη», προσθέτοντας πως «ο γιατρός είναι από πάνω τους μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουν τα μάτια τους». Μάλιστα, εξήγησε πως, όσον αφορά και τους ασθενείς τρίτου ή τέταρτου σταδίου καρκίνου, πλέον υπάρχουν θεραπείες που δίνουν στον ασθενή παράταση ζωής σε αρκετά καλή ποιότητα.

Την ίδια ώρα, πυρά εξαπολύουν στη Ν.Δ. τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για κρυφή ατζέντα και καθυστερημένη αποπομπή. «Τoo little, too late, που λένε οι Αγγλοσάξονες του Ευκλείδη. Πολύ αργά. Τον έθεσε εκτός μετά τη δική μου τοποθέτηση χθες το βράδυ και τη δική μας συνέντευξη Τύπου σήμερα. Τον έθεσε εκτός ακριβώς επειδή φανέρωσε το κρυφό του σχέδιο. Δεν αρκεί λοιπόν που τον έθεσε εκτός» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα πέταξε το «γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον σε ντιμπέιτ για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας. Για την ανάγκη αναγέννησης του ΕΣΥ μίλησε από την Κατερίνη ο Νίκος Ανδρουλάκης, στρέφοντας τα πυρά του στη Νέα Δημοκρατία μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού.

«Οι περιφρονητικές δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπογραμμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προτεραιότητα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η αναγέννηση του ΕΣΥ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για κατάπτυστη και ανατριχιαστική δήλωση έκανε λόγο το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «σε αυτό το άθλιο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία, που από κοινού έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, δεν χωράνε οι ανάγκες των καρκινοπαθών τελικού σταδίου, γιατί το επιβαρύνουν».


Υπερασπιστής του βουλευτή ο (απίστευτος) Πορτοσάλτε

Κάθε φράγμα απανθρωπιάς κατάφερε να σπάσει χθες ο γνωστός Αρης Πορτοσάλτε. Ο άνθρωπος που από το μακρινό 2008 έχει αναλάβει να γίνει το δημοσιογραφικό «πλυντήριο» για τους ανθρώπους που χρεοκόπησαν τη χώρα, «ξεπλένοντας» μια προς μια τις πλέον αντικοινωνικές θέσεις που εξέφραζαν, έφτασε χθες στο σημείο να υπερασπιστεί μέχρι και τον Σπύρο Πνευματικό. Ο απίστευτος Αρης Πορτοσάλτε με το γνωστό διδακτικό του ύφος επιχείρησε να πείσει τον κόσμο πως δεν κατάλαβε τι άκουσε, υψώνοντας τοίχος προστασίας γύρω από τον πλέον αποπεμφθέντα βουλευτή. Ο γνωστός δημοσιογράφος χαρακτήρισε τον κύριο Πνευματικό κεφάλαιο και είπε πως θα λείψει από την επόμενη Βουλή.

Προφανώς, αυτός ο μέγας πολέμιος του λαϊκισμού δεν βρίσκει τις απόψεις του κ. Πνευματικού χυδαίες και κυνικές, αλλά θεωρεί πως εντάσσονται στη λογική μιας αντιλαϊκιστικής γραμμής για την υγεία. Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως οι δηλώσεις του βουλευτή είχαν αρχή, μέση και τέλος, και απλά αποκόπηκε ένα σημείο, ώστε να βγουν συμπεράσματα. Ειρωνευόμενος μάλιστα τη θύελλα αντιδράσεων, είπε πως τέτοιες συζητήσεις… μάλλον δεν πρέπει να γίνονται προεκλογικά, εννοώντας πως όσοι τολμούν να πουν την αλήθεια πέφτουν θύματα πολέμου. Για τον κ. Πορτοσάλτε, μάλιστα, η όλη συζήτηση που είχε με τον βουλευτή Πνευματικό ήταν απολύτως λογική και δεν είχε κανένα «θολό» σημείο, καθώς το κόστος υπάρχει ακόμα και στη νοσηλεία ασθενών. Δεν χωράνε πολλά σχόλια, άλλωστε, αυτός είναι ο Αρης Πορτοσάλτε.


Η υπηρεσιακή τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

Σημαντικές εκκρεμότητες άφησε πίσω της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπηρεσιακό κυβερνητικό συμβούλιο να τρέχει και να μη φτάνει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο λόγος για τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της Υγείας, τον οποίο -όπως όλα δείχνουν- η «γαλάζια» παράταξη άφησε ανοχύρωτο. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Βασιλείου Σκουρή, Οικονομικών Θεόδωρου Πελαγίδη, Υγείας Αναστασίας Κοτανίδου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σκοπός ήταν η προετοιμασία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα θέματα της Υγείας, καθώς, ανάμεσα στα άλλα, ένα από τα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται ρύθμιση είναι η πιθανή παράταση παραμονής στο ΕΣΥ εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια για συνταξιοδότηση, αλλά παραμένουν στο σύστημα έως 30/6. Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να γίνει παραγγελία αντιιικών χαπιών κατά του κορονοϊού. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από σειρά καταγγελιών και περιστατικών που ανέδειξαν σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σημειωτέον πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς δέχθηκε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος τον ενημέρωσε για την περιοδεία του στη Θράκη.


Ο Μητσοτάκης στον τόπο (Εύβοια) του εγκλήματος

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Β. Εύβοια τα έργα αποκατάστασης όλο εξαγγέλλονται και όλο κωλυσιεργούν. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πήγε χθες στην Ιστιαία, τα βρήκε όλα καλά και είπε στους κατοίκους πως «κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας ότι θα στηρίξουμε την Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή σας πριν από δύο χρόνια. Πριν από δύο χρόνια είχα έρθει τότε και σας είχα πει: “Να μου έχετε εμπιστοσύνη, θα στηρίξουμε τη βόρεια Εύβοια, θα στηρίξουμε τον δήμο σας”».

Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε κι αυτός ότι δεν προχωράνε όλα τόσο καλά, κάτι που είχε επισημάνει και η «δημοκρατία» παλιότερα: «Δεν τα έχουμε λύσει όλα ακόμα, αλλά να ξέρετε ότι έχουμε εκταμιεύσει παραπάνω από 300.000.000 ευρώ για σημαντικά έργα υποδομής και στήριξης των πολιτών της βόρειας Εύβοιας. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί, είναι προσωπική μου δέσμευση. Οπως και τα μεγάλα έργα υποδομής -τα οποία έχουν ενταχθεί σε αυτό-, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά και η διαρκής στήριξη των παραγωγών, των ρητινοπαραγωγων, του κτηνοτροφικού τομέα».

Πάντως το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Νομού Εύβοιας στις 29 Απριλίου με ανακοίνωσή του διαμαρτυρόταν για την αναστολή των προσλήψεων του 2ου κύκλου μέχρι και τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα