Μετωπική Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για τη μειονότητα της Ροδόπης

Τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό επισκέφθηκε ο Αλ. Τσίπρας και του έθεσε το θέμα των καταγγελιών του Μητσοτάκη εναντίον του κόμματός του για τις σχέσεις των δύο υποψηφίων του με το τουρκικό προξενείο

Σε μια επικίνδυνη για τα εθνικά μας θέματα εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Ροδόπης για καθαρά μικροπολιτικές εκλογικές σκοπιμότητες επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας ουσιαστικά και οι δύο το παιχνίδι της Αγκυρας, με τον ανοιχτό πόλεμο μεταξύ τους για την ψήφο των μειονοτικών πληθυσμών αλλά και τις καταγγελίες της Ν.Δ. για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, επισκέφθηκε χθες τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και του έθεσε το θέμα της Ροδόπης και των καταγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις των δύο υποψηφίων του με το προξενείο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την Κυριακή: «Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά ότι το τουρκικό προξενείο έκανε εκστρατεία υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που του συστάθηκε. Δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να βγουν οι δύο υποψήφιοι και να πουν ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα».

Ανησυχία

Υστερα από αυτό ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον κ. Σαρμά και του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του «για τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα, στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», όπως ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του μετά το πέρας της επίσκεψης. Τόνισε δε ότι «εγείρεται πια μείζον ζήτημα θεσμικό αλλά και εθνικό», ενώ έκανε λόγο για «στοχοποίηση και εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης», «μια πρακτική η οποία διχάζει την τοπική κοινωνία, πολώνει και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους».

Μέσα σε αυτό το μπάχαλο, ψύχραιμη και σοβαρή ήταν η παρέμβαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο μετά τη συνάντηση έστειλε μήνυμα και προς τη Ν.Δ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται και εγγυάται τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθερίας διάδοσης ιδεών και πληροφοριών, την ελευθερία της εκτίμησης των γεγονότων και της συναγωγής από αυτά συμπερασμάτων. Σε αυτό δεν μπορεί να επέμβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ακόμα και στον προεκλογικό αγώνα.

Και εδώ να θυμίσω ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η ελευθερία εκφράσεως, ειδικά στις περιόδους τις προεκλογικές, καλύπτει και εκφράσεις, καλύπτει και ιδέες, καλύπτει και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμα και να σοκάρουν. Αυτό είναι αναγκαίο στον νομικό μας πολιτισμό και αυτό οφείλουμε να το δεχτούμε» είπε μεταξύ άλλων και σημείωσε: «Η ελληνική Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες χωρίς διάκριση, ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο. Ολοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής μας πατρίδας, κατανοώντας όμως τις απαιτήσεις που μας επιβάλλονται από την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».

Επίσης σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε την ανησυχία του για την ανάδειξη ζητημάτων σχετικών με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη κατά την προεκλογική περίοδο». Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης καλώντας τους Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρα «να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα».

Η Ν.Δ. ωστόσο εξακολουθεί να κρατάει ψηλά το θέμα. Ο εκπρόσωπός της Ακης Σκέρτσος σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Θράκης και το γεγονός ότι δύο υποψήφιοί του εκεί παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή στην περιοχή όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα, να εκπροσωπούν δηλαδή την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα με μετριοπαθείς επιλογές στελεχών που δεν υιοθετούν τις πιο ακραίες αναθεωρητικές απόψεις περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και δεν είναι «ενεργούμενα» του τουρκικού προξενείου.

Στοιχεία της ΕΥΠ

Σε άλλη δήλωσή του άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η ΕΥΠ διαθέτει στοιχεία και για άλλες πράξεις των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου, ενώ στο ερώτημα αν θα επιχειρηθεί να αποτραπεί η συμμετοχή τους στην επόμενη Βουλή απάντησε: «Περιμένουμε το αυτονόητο, να πουν το απλό, ότι θέλουν να εκπροσωπήσουν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη». Σημείωσε δε ότι, εάν δεν το πράξουν, «τότε είναι θέμα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει αποφάσεις».

Επίσης ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως η λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Θράκη είναι να δηλώσουν δημοσίως οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εκπροσωπούν τουρκική μειονότητα, αλλά μουσουλμανική, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει μια εθνική κόκκινη γραμμή, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα