Ο Τσίπρας δεν κατάλαβε ούτε μετά τη δεύτερη κατραπακιά!

Απέφυγε να αναλάβει προσωπικά το (μεγάλο) μερίδιο των ευθυνών και επιχειρεί ελιγμό για να παραμείνει στην ηγεσία καταφεύγοντας στη βάση, όπου οι συσχετισμοί τον ευνοούν συντριπτικά

Την απόφασή του να θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος με εσωκομματικές εκλογές ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τη δεύτερη βαριά ήττα, που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε μια υπαρξιακού χαρακτήρα κρίση. Ο πρόεδρος του κόμματος, πετώντας το γάντι στους εσωκομματικούς μνηστήρες, ανοίγει το παιχνίδι της διαδοχής στην πλευρά της εσωκομματικής βάσης, όπου οι συσχετισμοί συντριπτικά τον ευνοούν, δείχνοντας ότι θεωρεί πως είναι ακόμη πολιτικά ακμαίος για να εγκαταλείψει με τόσο άδοξο τρόπο τα πολιτικά εγκόσμια και να αποστρατευτεί πρόωρα. Ταυτόχρονα, προσδιόρισε ως χρονικό ορίζοντα εξόδου από την κρίση τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου του 2024.

Αποφεύγοντας να αναλάβει προσωπικά το (μεγάλο) μερτικό των ευθυνών που του αναλογούν, ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε χθες ότι το κόμμα έκλεισε χθες έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο και παρουσίασε κατηφής τις νέες προτεραιότητες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα τις αποφάσεις μας. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος».

Οσοι βρίσκονται εγγύτερα στον Αλ. Τσίπρα γνωρίζουν ότι τον έχει καταβάλει βαθύτατα σε ψυχολογικό και πολιτικό επίπεδο το βαρύ εκλογικό τραύμα. Οπως φάνηκε όμως χθες, δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα, κάνοντας τη χάρη, όπως λένε, στον κύκλο του, στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και στα εξωθεσμικά κέντρα που ήθελαν να του δείξουν την «ατιμωτική έξοδο» από την πολιτική. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Αλ. Τσίπρας, όπως καθολικά αναγνωρίζεται, είναι ο μόνος σήμερα που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος. Η δημοφιλία του υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια και του χαρίζει μια αποδοχή απλησίαστη για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που πολλές φιλοδοξίες για τη διαδοχή του εκδηλώνονται κυρίως στα παρασκήνιο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως σε οποιαδήποτε πιθανότητα σύγκρουσης μαζί του κινδυνεύουν με ανεπανάληπτη έκθεση.

Για τις αποφάσεις του είχε προϊδεάσει ο ίδιος. Οταν ρωτήθηκε προ ημερών αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Τσίπρα, απάντησε «προφανώς και μπορεί, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και σε συνθήκες που θα του επιτρέπουν να βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Το να αφήσω πίσω μου μια παράταξη σε εσωστρέφεια λέγοντας “βγάλτε τα πέρα μόνοι σας” είναι πολύ εγωιστικό, δεν μπορώ να το κάνω.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να μην το κάνω». Πολιτική του προίκα θεωρεί την ίδια την πολύπλαγκτη διαδρομή του της περασμένης δεκαετίας. Παρέλαβε ένα κόμμα που ακροβατούσε στο όριο εισόδου στη Βουλή και το οδήγησε στους δροσερούς διαδρόμους της εξουσίας, καταφέροντας πάντως στο διάστημα που κυβέρνησε να ταυτιστεί με τις μνημονιακές δυνάμεις, σκορπώντας απογοήτευση στους πολίτες και την εντύπωση ότι «όλοι είναι το ίδιο».

Εσωστρέφεια

Θέμα ηγεσίας θα τεθεί από σήμερα. Το άνοιξε πρώτος ο Αλ. Τσίπρας προλαβαίνοντας τους αντιπάλους του. Ταυτόχρονα τίθενται επιτακτικά όλα τα ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής/ιδεολογικής φυσιογνωμίας, όπως και στελεχών. Ηδη τα βασικά μέτωπα έχουν σχηματιστεί κι αυτό που όλοι αναγνωρίζουν είναι η ανάγκη να αποφευχθεί μια μακρά περίοδος εσωστρέφειας, καθώς ανοίγονται μπροστά νέες μάχες.

Στο μήνυμά του ο Τσίπρας δήλωσε με ανακούφιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ… απέφυγε την κατάρρευση -παραμένει, είπε, αξιωματική αντιπολίτευση-, αναγνώρισε όμως ότι «έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα», προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία» και κατηγορώντας τη Ν.Δ. για τη συντηρητική στροφή της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα επιβάλλει, όπως λέει τώρα, «να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, και να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Αυτά, φυσικά, δεν γίνονται αναίμακτα…


Με σκυμμένο το κεφάλι όλα τα στελέχη

«Σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι» ήδη από το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έμπειρα πια, υποδέχτηκαν το νέο σκληρό γι’ αυτούς και το κόμμα τους χθεσινό αποτέλεσμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη ήττα» της Κουμουνδούρου στις χθεσινές εκλογές, «μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαι σίγουρος ότι και ο Αλέξης θα αναστοχαστεί», κάνοντας αναφορά στις εσωτερικές διαδικασίες που πρέπει ν’ ακολουθήσουν ως μεγάλο κόμμα.

Η Εφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας το exit poll στο Open, τόνισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν η νίκη ή η ήττα θέμα ατομικής ευθύνης, αλλά μόνο συλλογικής. Μάλιστα επέμεινε σε αυτό, επαναλαμβάνοντας πως η ευθύνη για την ήττα είναι συλλογική και θα πρέπει να εξεταστεί στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος που θα ξεκινήσουν την επόμενη μέρα των εκλογών. «Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί» είπε η κυρία Αχτσιόγλου.

Αποτίμηση

Για μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο και ο Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τα αποτελέσματα του exit poll. Ξεκαθάρισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα πρωταγωνιστήσει στις διαδικασίες για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα», για να συμπληρώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σ’ όλες τις διαδικασίες για την αποτίμηση του αποτελέσματος. Πρέπει να απαντήσει τι πήγε λάθος. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες, που πρέπει να πειστούν ότι υπάρχει μια εναλλακτική για τη χώρα».

Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του exit poll, ανέφερε ότι «προφανώς η μεγάλη εικόνα είναι μια εικόνα μιας πάρα πολύ μεγάλης ήττας», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «θα είμαστε ο στρατηγικός αντίπαλος της Ν.Δ.», χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα εξουσίας», και υπογραμμίζοντας τον ρόλο του κόμματός του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα