Τα βρήκαν σε όλα Τουρκία και Αίγυπτος!

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε τροχιά εξομάλυνσης των σχέσεών τους ύστερα από 10 χρόνια αναταράξεων, διορίζοντας πρέσβεις σε Κάιρο και Αγκυρα

Σε τροχιά εξομάλυνσης των -ταραγμένων κατά τα προηγούμενα χρόνια- σχέσεών τους μπαίνουν η Αίγυπτος και η Τουρκία, καθώς χθες οι δυο πλευρές προέβησαν στον διορισμό πρεσβευτών στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους πρώτη φορά εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Για να φτάσουν όμως στο σημείο αυτό, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και δη ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών στην Αγκυρα και στο Κάιρο άρχισαν δύο χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2021, καθώς η Τουρκία, εκκινώντας μια επιχείρηση… γοητείας στην εξωτερική της πολιτική, επιδίωξε καλύτερες σχέσεις όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά και με μια σειρά από χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, με κριτήρια την εδραίωσή της στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής – αλλά συγχρόνως και με το βλέμμα στραμμένο πάντα στον ενεργειακό παράγοντα.

Η εξομάλυνση δε ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Κάιρο επιταχύνθηκε ειδικά αφότου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν χειραψία στην Ντόχα, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 – με τους δύο άνδρες να συμφωνούν τελικώς να ανταλλάξουν πρεσβευτές τον περασμένο Μάιο, αλλά να μη μένουν εκεί.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 17 Ιουνίου, έγινε γνωστό πως ο «σουλτάνος» απηύθυνε πρόσκληση στον Αλ Σίσι να επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ, σύμφωνα με το τουρκικό NTV, ο Αιγύπτιος πρόεδρος απάντησε θετικά όταν τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επικράτησή του στις εκλογές. Οσο για την ημερομηνία της συνάντησης που θα «ενταφιάσει» τις παλιότερες σκληρές τοποθετήσεις των δύο πλευρών και τα βέλη που αντάλλαξαν Αγκυρα και Κάιρο, δεν έχει οριστεί. «Κάτι που δεν έχει τόση σημασία, ούτε το πότε, που μάλλον θα ‘ναι σχετικά σύντομα, ούτε το πού» σχολίαζαν αναλυτές.

Οι δύο χώρες δεν είχαν πρεσβευτές από το 2013, όταν η Αίγυπτος είχε απελάσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας και είχε κατηγορήσει την Αγκυρα ότι υποστηρίζει οργανώσεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη χώρα. Ολα είχαν συμβεί κατά την καυτή περίοδο μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης». η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε τον Τούρκο πρεσβευτή Χουσεΐν Αβνί Μπότσαλι στο Κάιρο ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata), κατηγορώντας την Αγκυρα ότι παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. Στη συνέχεια η Τουρκία κήρυξε από την πλευρά της τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στην Αγκυρα, Αμπντουραχμάν Σαλαχαντίν, ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Στη νέα εποχή όμως που μπαίνουν οι δυο χώρες το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε πως ο Αμρ Ελχαμάμι θα γίνει πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Τουρκία, ενώ η Τουρκία διόρισε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν πρεσβευτή της στο Κάιρο.


O Γεραπετρίτης ξαφνικά βλέπει ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού

Την ώρα που το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξαντλείται στα ονοματολογικά σενάρια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στις ενδυματολογικές προτιμήσεις των βουλευτών και στη χωροταξία της νέας Βουλής, η κυβέρνηση κινείται με πυρετώδη τρόπο στην τροχιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιχειρώντας να κάνει πράξη αυτό που προεκλογικά ψιθύριζε, πως δηλαδή θα επιδιώξει μια συμφωνία «πακέτο» με την Αγκυρα για την επίλυση των ανοιχτών ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Η αισιοδοξία μάλιστα που υπάρχει στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς εδώ και μήνες η Τουρκία απέχει από την πολιτική των προκλήσεων έναντι της Αθήνας.

Πράγματι, αυτό ισχύει, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η ανισορροπία ισχύος, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια υπέρ της Αγκυρας, αλλά και η δεδομένη αύξηση της γεωπολιτικής της σημασίας μέσω αυτού του διαρκούς ανατολίτικου παζαριού που έχει στήσει με όλες τις μεγάλες δυνάμεις έχουν απομειωθεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα ετοιμάζεται για τον ελληνοτουρκικό διάλογο θέτοντας ως προμετωπίδα τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με ΑΟΖ και θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την τοποθέτηση του Κυπριακού ψηλά στην ατζέντα.

Αυτό διεφάνη χθες και από όσα είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία. Σε ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, η οποία παρουσιάζεται στην παρούσα συγκυρία με την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε., στη βάση της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, και στις προσπάθειες του ΟΗΕ με στόχο την επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συνεργασία

Χθες το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντάς τον, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων «θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Οπως πρόσθεσε, «υπάρχουν κοινοί στόχοι, κοινές επιδιώξεις. Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή». Επίσης, σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος διακρίνονται «από εξωστρέφεια στην εξωτερική πολιτική τους και είναι χώρες που δίδουν λύσεις σε προβλήματα, αντί να τα δημιουργούν μέσα από τη συμπεριφορά τους».

«Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την απόφαση του φίλου πρωθυπουργού να σας αναθέσει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε με μεγάλη επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη την όλη διαδρομή σας» τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα