Η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στα… ξερόκλαδα!

Υπουργοί βάζουν στο στόχαστρο τους δήμους για να καλύψουν την κρατική ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση βρήκε εξιλαστήριο θύμα για να ρίξει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές που κατακαίνε την Αττική τις τελευταίες τρεις μέρες, προκειμένου να καλύψει την ανικανότητά της για την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να τις περιορίσει εγκαίρως.

Τώρα, ρίχνει τις ευθύνες στα… ξερόκλαδα και στους δήμους των καμένων περιοχών, που δεν τα καθάρισαν, με τρεις υπουργούς να επιχειρηματολογούν χθες σχετικά. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, που προσπάθησε προχθές από τις Βρυξέλλες να μας πείσει ότι δεν έγινε και τίποτα, αφού οι πληγέντες θα αποζημιωθούν, και ότι οι πυρκαγιές και οι καταστροφές είναι πλέον μια… κανονικότητα κάθε καλοκαίρι λόγω της κλιματικής αλλαγής, επέστρεψε λίγες ώρες νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, όπου είχε μεταβεί για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, και μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Εκεί ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας (και πρώην υπουργός Εσωτερικών) Μάκης Βορίδης δήλωσε χθες ότι δόθηκαν 20% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι στους δήμους και πιο έγκαιρα από ποτέ για να καθαριστούν εκτάσεις, και τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, «να δούμε το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικότερα την εποπτεία του κράτους πάνω στο θέμα της διαχείρισης των χρημάτων από την Αυτοδιοίκηση».

Το 112

«Υπάρχει και η ευθύνη ενός εκάστου εκ των δημάρχων που κάνουν χρήση των κονδυλίων και των ποσών» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας. Θέλοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση σε προληπτικό επίπεδο λειτούργησε καλά, ο κ. Βορίδης είπε ακόμα πως «αλλάξαμε τη νομοθεσία και, σε περιπτώσεις που δεν επιμελείται ο ιδιοκτήτης (σ.σ.: για τον καθαρισμό ενός οικοπέδου), μπορεί να παρέμβει ο δήμος και δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «η μεγάλη ποιοτική διαφοροποίηση μετά το Μάτι είναι το 112», γιατί έτσι σώζονται ζωές. «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για τις περιουσίες υπάρχουν και αποζημιωτικά πλαίσια, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υποστήριξε χθες σε δηλώσεις του ότι φέτος έχουν διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, από τον Μάρτιο, 25.000.000 ευρώ σε δήμους και συνδέσμους δήμων για να αντιμετωπίσουν θέματα της αντιπυρικής περιόδου, έναντι 18.400.000 ευρώ που ήταν μέχρι το 2021. «Όταν τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα έχουμε και πλήρη απολογισμό για το πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Ηδη έχουν γίνει ενέργειες και για εξοπλισμό και προσωπικό. Για το προσωπικό η δυνατότητα συμβάσεών του αυξήθηκε στους πέντε μήνες» πρόσθεσε, αφήνοντας υπόνοιες για το πού πήγαν τα χρήματα και αν δαπανήθηκαν από τους δήμους για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όσον αφορά την επάρκεια ανθρώπων και μέσων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είπε: «Έχουν αυξηθεί, από το ’22 στο ’23, από 3.410 στα 3.725 συνολικά τα οχήματα. Έχουν αυξηθεί τα εναέρια μέσα από 84 στα 96 και έχει αυξηθεί και το προσωπικό, έχοντας φτάσει πλέον, αν δεν κάνω λάθος -έχω ακριβώς τον αριθμό-, σε 16.080 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 11.260 είναι μόνιμοι».


Βέλη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις μεγάλες καταστροφές

Με τα πύρινα μέτωπα να επεκτείνονται σε Αττική, Κόρινθο και Βοιωτία και τον κρατικό μηχανισμό να αδυνατεί να ελέγξει τις φωτιές, η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωπη με τις πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διαμέσου του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Διονύση Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τα πρώτα του βέλη στην κυβέρνηση λέγοντας πως «είναι αδιανόητο να εμφανίζεται η καταστροφή ως κανονικότητα».

«Η κυβέρνηση δεν παίρνει μαθήματα από το παρελθόν, ούτε βάζει σε προτεραιότητα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε τις δομικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Πυροσβεστική και στις υποδομές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε χθες με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ζητώντας από τον υπουργό να τον ενημερώσει για την εξέλιξη των πυρκαγιών αλλά και για το σχέδιο της κυβέρνησης. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέφυγε να επιτεθεί στην κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους.

«Η σκέψη μας είναι κοντά στους κατοίκους στη νοτιοανατολική Αττική, στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια, που δοκιμάζονται και παλεύουν να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς και σε πυροσβέστες και εθελοντές, που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα. Αυτή τη στιγμή πρωτεύει η ανθρώπινη ζωή και εύχομαι σύντομα να ελεγχθούν οι πυρκαγιές» είπε.

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, «εκφράζοντας την ανησυχία που μεταφέρουν οι βουλευτές και οι οργανώσεις του ΚΚΕ στις κρίσιμες περιοχές, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες και δασικό πλούτο», όπως αναφέρει ενημέρωση του Περισσού. Αντίδραση όμως είχαμε και από την Ελληνική Λύση, η οποία μίλησε για προαναγγελθέν έγκλημα, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος από τον Ιανουάριο προειδοποιούσε για την έλλειψη πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα