Πρόσληψη 500 πυροσβεστών (κατόπιν εορτής) προανήγγειλε ο Κικίλιας

Οψιμο ενδιαφέρον για την πρόσληψη νέων πυροσβεστών επιδεικνύει ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος την ώρα της πύρινης λαίλαπας επέρριπτε ευθύνες στην κλιματική αλλαγή, κατά την προσφιλή συνήθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία μονίμως κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός από την ίδια.

Κατόπιν εορτής, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θυμήθηκε να εξαγγείλει την πρόσληψη 500 πυροσβεστών, δέσμευση που απέφυγε να αναλάβει κατά την επίμαχη συνέντευξη Τύπου που έδωσε όσο η φωτιά κατέκαιγε όλη τη χώρα.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας στο κυριακάτικο «Βήμα», εξαγγελία που μόνο ως ομολογία αποτυχίας μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου ότι γίνεται εν μέσω προχωρημένου θέρους. Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν όσα είπε ο υπουργός αναφορικά με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οπως δήλωσε, διαθέτει 16.580 ενστόλους, εκ των οποίων οι 14.040 υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ οι εθελοντές φέτος είναι 4.185 άτομα. «Ο αριθμός είναι επαρκής, πολύ υψηλός σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα» είπε, για να προσθέσει πως «το μόνο σημείο προβληματισμού είναι ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών, που είναι στα 48-49 χρόνια», χαρακτηρίζοντας λίγο πολύ το προσωπικό της Πυροσβεστικής γηρασμένο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που είναι σε εξέλιξη και μέσω του οποίου θα γίνει «η ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας», ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε προς την αυστηροποίηση των ποινών όσων προκαλούν πυρκαγιές είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια».


Σε έκτακτες επιθεωρήσεις χώρων φύλαξης πυρομαχικών ο Νίκος Χαρδαλιάς

Διακωμώδηση του επιτελικού κράτους και προσβολή των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν οι έκτακτες επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων από τον πολιτικό επιστήμονα, ειδικευμένο σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νικόλαο Χαρδαλιά.

Στον απόηχο της έκρηξης της Νέας Αγχιάλου, που αποτέλεσε μείζον ουσιαστικό και συμβολικό πλήγμα στις Ενοπλες Δυνάμεις, η κυβέρνηση αντί να επιστρατεύσει το Πυροσβεστικό Σώμα, τον αρμόδιο κρατικό φορέα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στη χώρα, επέλεξε την πολιτική επιστήμη.

Οπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησε έκτακτες επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις μέτρων στην 389 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών στην Ξυλαγανή Κομοτηνής, την 873 Αποθήκη Καυσίμων στη Θεσσαλονίκη και την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου ενημερώθηκε ενδελεχώς από τους διοικητές και τους αρμόδιους επιτελείς των μονάδων για τα εσωτερικά σχέδια ασφαλείας και πυρασφαλείας.

Επίσης, συζήτησε προτάσεις και τρόπους περαιτέρω επικαιροποίησης των υφιστάμενων σχεδίων, με νέες μεθόδους πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης μειζόνων συμβάντων, και επιθεώρησε επιτόπου όλους τους χώρους και τις αποθήκες φύλαξης και αποθήκευσης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων.

Ο υφυπουργός συνοδευόταν από υψηλόβαθμο κλιμάκιο επιθεωρητών του ΓΕΕΘΑ και των τριών Κλάδων, με επικεφαλής τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχο Φραγκίσκο Λελούδα, του Π.Ν., τον γενικό επιθεωρητή ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (Μ) Γεώργιο Καραδήμα, και τους επιτελάρχες ΓΕΣ, αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, και ΓΕΝ, υποναύαρχο Γεώργιο Φλώρο, του Π.Ν.

Παρόντες, κατά περίπτωση, ήταν επίσης ο αρχηγός ΑΤΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, οι διοικητές 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, Δ’ και Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγοι Δημόκριτος Κωνσταντάκος και Πάρις Καπραβέλος, και Μεραρχίας Υποστήριξης, υποστράτηγος Αντώνιος Θεοδοσιάδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα