Νίκος Χαρδαλιάς: Ο άνθρωπος για όλες τις δύσκολες δουλειές

Εχει αναδειχτεί σε «πολυεργαλείο» του πρωθυπουργού, καθώς δέχεται αδιαμαρτύρητα κάθε δύσκολη αποστολή που του αναθέτει

Το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο στόχαστρο της κοινής γνώμης υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ., που άλλα χόρευαν (Πατούλης), άλλα έκαναν διακοπές (Μηταράκης), άλλα λικνίζονταν σε κλαμπ (Βορίδης).

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Το ίδιο διάστημα ο Χαρδαλιάς αποδείκνυε ακόμα ΜΙΑ φορά την εργατικότητά του. Με τα σωστά και τα λάθη του ήταν εκεί που έπρεπε, ως συνήθως. Ενα «συν» που μετράει απ’ ό,τι φαίνεται για τον Μητσοτάκη.

Ετσι ο πρωθυπουργός, μετά τα τελευταία 24ωρα των αναταράξεων, έδωσε στον Χαρδαλιά το χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής, «απαλλάσσοντας» τον Πατούλη από ακόμα μία προεκλογική εκστρατεία. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας ετοιμάζεται τώρα να βγάλει το χακί τζάκετ και να ξαναφορέσει το κοστούμι με το οποίο άρχισε την πολιτική καριέρα του από τον Δήμο Βύρωνα, αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Χαρδαλιάς αναδεικνύεται σε ένα από τα «πολυεργαλεία» του πρωθυπουργού. Λέει «ναι» σε κάθε δύσκολη αποστολή που του αναθέτει ο Μητσοτάκης και οι μετρημένες φιλοδοξίες του δεν προκαλούν ποτέ προβλήματα στο Μαξίμου. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Χαρδαλιάς είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές.

Για τον πρωθυπουργό, πάντως, τείνει να εξελιχθεί σε αγαπημένο σπορ η αναδιάταξη στελεχών και η συχνή μετακίνησή τους. Μπροστά στην αγωνία να κλείνουν τα κενά που ανοίγονται μετά τις διαρκείς αστοχίες, όπως τα τελευταία «τουριστικά» περιστατικά, οι σαφείς στρατηγικές και η εφαρμογή τους περνούν συνήθως σε δεύτερη μοίρα.

Οι περιβόητοι μπλε φάκελοι στα υπουργεία αλλάζουν εύκολα χέρια, αλλά δύσκολα υλοποιούνται. Το επιτελικό κράτος εκτίθεται διαρκώς, με τις δουλειές να μένουν στη μέση, και ως επικοινωνιακό υποκατάστατο χρησιμοποιούνται οι εσωτερικές μετακομίσεις.

Η γκάφα, για παράδειγμα, με τις χθεσινές εικόνες που διαφημίστηκαν σε όλα τα ΜΜΕ κι έδειχναν τον Χαρδαλιά να μελετά δημοσίως απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες θύμιζε έναν άνθρωπο που ναι μεν του εμπιστεύτηκαν τους μοχλούς ενός κρίσιμου υπουργείου, αλλά ξέχασαν να του παραδώσουν τις οδηγίες χρήσης.

Το βασικό ατού που ανάγει τον Χαρδαλιά σε άνθρωπο εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη είναι ότι αυτός τουλάχιστον καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες σε όποιο πόστο τού ανατεθεί. Δείχνει να διαθέτει δεξιότητες, αίσθηση του καθήκοντος και δεν δραπετεύει μπροστά στην πίεση. Ο Μητσοτάκης τον χρησιμοποιεί όπως τον στρατιώτη στη σκακιέρα, με κίνδυνο, πάντως, να τον «κάψει». Ο Χαρδαλιάς υπομένει έτσι συχνά μια φθορά που δεν οφείλεται πάντα σε δική του ευθύνη.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης ήταν αυτός που σε ανύποπτη στιγμή είχε κάνει αναφορά στο μοντέλο στελέχους που προτιμά. Στο φιάσκο της Αττικής Οδού ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια άτυπη, αλλά ενδεικτική σύγκριση Στυλιανίδη – Χαρδαλιά.

Ο Μητσοτάκης τότε είχε αναγκαστεί να απολογείται μέσα στη Βουλή για την αδυναμία του Κύπριου υπουργού Πολιτικής Προστασίας να ανταποκριθεί. Παραδεχόταν ότι ο Στυλιανίδης δεν το έψαξε αρκετά, κάνοντάς του και υποδείξεις ότι «οφείλει να το ψάξει περισσότερο, διότι αυτός είναι ο ρόλος του και αυτή είναι η δουλειά του».

Κι αμέσως επέλεξε το κοντράστ: «Κάναμε, πάντως, μία μεγάλη προσπάθεια με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έκανε ένα σπουδαίο έργο και στο πεδίο αλλά και προετοιμάζοντας το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ». Η λέξη-κλειδί για την αξιολόγηση του Μητσοτάκη ήταν το «πεδίο». Γι’ αυτό σε άλλη χρονική συγκυρία ο πρωθυπουργός άφησε και νέες μπηχτές για τον Στυλιανίδη, ότι ουσιαστικά δεν είναι αρκετά μάχιμος στο πεδίο. Πάλι η σύγκριση με τον Χαρδαλιά, ο οποίος πάντα βρίσκεται απίκο, έμοιαζε αυτονόητη.

Ο Βυρωνιώτης πολιτικός καλείται διαρκώς από το 2019 να αναλαμβάνει τις δύσκολες δουλειές. Ηταν εκεί στην εποχή της πανδημίας με τις καθημερινές ενημερώσεις στην τηλεόραση. Ηταν εκεί στις μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, όπου είχε κι ένα ξέσπασμα on camera, ένδειξη της μεγάλης πίεσης στους ώμους του. Υστερα μετατέθηκε στο υφυπουργείο Αμυνας σε μια απαιτητική συγκυρία για τη χώρα. Και τώρα ρίχνεται στη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, μετά την γκάφα του Πατούλη που εξόργισε το Μαξίμου.

Οι εκρήξεις του Χαρδαλιά δεν είναι πολλές, αλλά είναι μεγάλης ισχύος. Το 2020 είχε χαρακτηρίσει «αλητεία» κάποιες φήμες ότι συμμετείχε σε εργοστάσιο με μάσκες, κι έδωσε εντολή για μηνύσεις κι αγωγές. Εναν χρόνο μετά ξεσπάθωσε για την πρόθεση καταστηματαρχών να βάζουν μουσική εν μέσω μέτρων για την πανδημία: «Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε λογικές αντάρτικου όταν έχουμε θρηνήσει 12.000 νεκρούς».

Τον Αύγουστο του 2021, στις καταστροφικές πυρκαγιές, ήταν ο μόνος που σήκωσε το βάρος των ευθυνών για τις παραλείψεις μιας ολόκληρης κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Στη φορτισμένη απολογητική ομιλία του δάκρυσε και είπε: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού, κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια μαχαιριά στην καρδιά μας, πάντα είχα την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος».

Λίγες μέρες μετά, στις 16 Αυγούστου 2021, ενώ βρισκόταν εν εξελίξει άλλη μια φωτιά στην Κερατέα, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο αντιμετωπίστηκε με την τοποθέτηση stent.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει, όπως κάθε πολιτικό πρόσωπο, τα «συν» και «πλην» του. Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι ότι τουλάχιστον τρέχει, ότι δείχνει μια μαχητικότητα, ότι δεν κρύβεται στα δύσκολα, όπως άλλοι κυβερνητικοί. Δείχνει πιο φιλότιμος, παρά φιλόδοξος κι αυτό αξιολογείται θετικά από τον πρωθυπουργό.


ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1968 στον Βύρωνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Κεντ της Αγγλίας. Το 1994 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και το 2002 έγινε δήμαρχος Βύρωνα με τη στήριξη της Ν.Δ., θέση στην οποία έμεινε μέχρι το 2014. Από εκείνη τη χρονιά έως το 2019 ήταν περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και το 2019 διορίστηκε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το 2020 ανέλαβε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Τον Αύγουστο του 2021, μετά τις φωτιές στην Εύβοια και στο Τατόι, μετατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας (υφυπουργός), θέση στην οποία παρέμεινε και μετά τις φετινές εκλογές. Χθες η Ν.Δ. αποφάσισε να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής αντί του Γιώργου Πατούλη.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα