Φαρσοκωμωδία του Κυριάκου στο Μαξίμου!

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί μετά τη δολοφονία Καμπανού ως νέα

Από τον
Βασίλη Γαλούπη

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία. Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ξεφύγει από τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησής του για την παρέλαση που έκανε στη χώρα ανενόχλητο το δολοφονικό τάγμα Κροατών μαχαιροβγαλτών, «μετέτρεψε» επικοινωνιακά την Ελλάδα σε κοιτίδα των… χούλιγκαν. Ταυτόχρονα «ξέπλυνε» τους νεοναζί της Ντιναμό, κι όλα αυτά ενώπιον του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Σα να μην έφτανε αυτή η «χορηγία» υπέρ της κροατικής πολιτικής ηγεσίας και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο Μητσοτάκης φρόντισε και να «εξαπατήσει» τους παρισταμένους από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία και το Big-4. Στην προσπάθειά του να δείξει αμείλικτος για τη βία, όταν η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. ήταν αυτή που επέτρεψε στους Κροάτες και τους συνεργούς τους να δολοφονήσουν, παρουσίασε ως νέα μέτρα τα… παλιά.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, δίχως αιδώ, εμφάνισε ως ρηξικέλευθες τις «νέες» προτάσεις του κατά της βίας, όταν ακριβώς τα ίδια μέτρα έχουν ψηφιστεί από το 2022, με αφορμή τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους. Απλά ο νόμος δεν εφαρμόζεται από την ίδια την κυβέρνησή του εδώ και 1,5 χρόνο, αφού δεν τολμά να τα βάλει με τους συνδέσμους οπαδών.

Το κωμικοτραγικό σκηνικό της σύσκεψης ολοκληρώθηκε από τις ομάδες που δεν είχαν τίποτα καινούργιο και επί της ουσίας να προτείνουν για την πάταξη της βίας, ενώ κάποιες εξ αυτών (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) άρχισαν να λένε, σαν σε καφενειακή συζήτηση, τον πόνο τους για τη διαιτησία και την ΕΠΟ, δύο εντελώς άσχετα και υποδεέστερης σημασίας θέματα από την ατζέντα περί χουλιγκανισμού που είχε καθορίσει το Μαξίμου.
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός υπέπεσε και σε ακόμα ένα κραυγαλέο λάθος, χαρακτηρίζοντας «ραντεβού θανάτου» τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, υιοθετώντας και την περίεργη τακτική της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου η Αστυνομία να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών από πάνω της. Κανένα στοιχείο της ΕΛ.ΑΣ. έως τώρα δεν τεκμηριώνει τα περί «ραντεβού θανάτου».

Στις δηλώσεις του ο Μητσοτάκης δεν απάντησε ευθέως στις επιθετικές παρεμβάσεις για την ελληνική Δικαιοσύνη από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κροατίας, που αφήνουν τα τάγματα νεοναζί να τρομοκρατούν την Ευρώπη. Εκανε απλά μια χλιαρή, γενικόλογη αναφορά ότι «η χώρα και η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχονται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων». Αφού πρώτα -κι όπως κάνει σε κάθε κρίση- χαρακτήρισε το πρόβλημα «διεθνές», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

1 «Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ». Το μέτρο αυτό, όμως, έχει ήδη ψηφιστεί με την ίδια ακριβώς διατύπωση από την ελληνική Βουλή στις 11 Μαρτίου 2022 (Ν. 4908/2022 / ΦΕΚ A 52).

2 «Η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες, κι όχι οι υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων». Oμως, η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. ήταν που ζητούσε επί χρόνια να φύγουν από αυτήν οι έλεγχοι λόγω έλλειψης προσωπικού. Στα γήπεδα, εξάλλου, έχουν καθιερωθεί πλέον ηλεκτρονικά τουρνικέ, τα εισιτήρια είναι ονομαστικά, ενώ υπάρχουν υποχρεωτικά κάμερες, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι Αρχές. Oλοι ξέρουν από πριν ποιος μπαίνει στο γήπεδo και ποιος κάνει φασαρίες.

3 «Το κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών». Αυτό το μέτρο ήδη υπάρχει κι έχει εφαρμοστεί κατά περιπτώσεις σε εξέδρες οργανωμένων και σε ελληνικά και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια.

4 «Πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα, με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας της UEFA». Ο μπαμπούλας του Grexit είναι παλιός και δεν πιάνει πλέον, αφού έχει γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από καμία κυβέρνηση.

Ο Τσέφεριν ήταν ολιγόλογος, κάνοντας αερολογικές αναφορές «για καρκίνο του ποδοσφαίρου» και για χούλιγκαν που «χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις ηλίθιες ιδέες τους». Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» τρεις υπουργοί (Παπασταύρου, Οικονόμου, Βρούτσης), ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Μπρατάκος, και οι Μαρινάκης (Ολυμπιακός), Αλαφούζος (Παναθηναϊκός), Μελισσανίδης (ΑΕΚ), Νταβιντιάν (αντί του Σαββίδη, ΠΑΟΚ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε «ίχνος αυτοκριτικής», το ΠΑΣΟΚ ότι ο Μητσοτάκης «προσέφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη», το ΚΚΕ έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού», ενώ η Ελληνική Λύση μίλησε για «κρεσέντο πολιτικής εξαπάτησης από τον πρωθυπουργό».


Ούτε κουβέντα για το πανό Ρουμπέτη και τη διαπίστευση από τη Super League

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον Τσέφεριν στο προκλητικό πανό που τοποθετήθηκε στο Καραϊσκάκη με το όνομα του Βασίλη Ρουμπέτη στο παιχνίδι της περασμένης Πέμπτης για το Europa League. Ούτε, βέβαια, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί.

Το τεράστιο πανό, τουλάχιστον 50 μέτρων, «ηρωοποίησε» μπροστά στα μάτια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης έναν νεκρό από ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Greek Mafia, ο οποίος το 2007 ήταν συνεργός στην ανθρωποκτονία του οπαδού του Παναθηναϊκού, Φιλόπουλου, στη Λαυρίου.

Το γεγονός που συνέβη δύο ημέρες μετά τη δολοφονία Κατσουρή, διεγείροντας τα πιο άγρια ένστικτα ακραίων οπαδών άλλων ομάδων, ειδικά του Παναθηναϊκού, όπως φάνηκε από αναρτήσεις τους σε social media και οπαδικά φόρουμ. Ο Ρουμπέτης κυκλοφορούσε για χρόνια στο Καραϊσκάκη αφού είχε προμηθευτεί κάρτα διαπίστευσης από τη Super League. Οπως φαίνεται σε πολλές παλαιότερες φωτογραφίες, που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Ρουμπέτης φορούσε στον λαιμό το επίσημο πάσο διαπίστευσης. Αυτή την «άδεια», όμως, μπορεί να τη δώσει μόνο η Super League κατόπιν εγγράφου αιτήματος ΠΑΕ. Ουδείς άλλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρουμπέτης δολοφονήθηκε τον Ιούνιο σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Greek Mafia μέσα στο πολυτελές θωρακισμένο τζιπ ιδιοκτησίας εταιρίας του Γιάννη Αλαφούζου.


# Μόνο εντύπωση… αιώνιων αντιπάλων δεν έδωσαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος στη χθεσινή σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

# Θερμές χειραψίες, γελάκια και συζητήσεις σε εξαιρετικό κλίμα είχαν οι διοικητικοί ηγέτες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, δίνοντας εικόνα «συμμάχων», παρά «εχθρών». Ο φωτογραφικός φακός τούς συνέλαβε ουκ ολίγες φορές και είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ενώ μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως κάθισαν δίπλα δίπλα.

# Πιο σοβαρή και συγκρατημένη η στάση του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, έχοντας τους «αιωνίους» σε… απόσταση, όπως και του στενού συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη, Αρθούρ Νταβιντιάν, που εκπροσώπησε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο τελευταίος επελέγη από το Μαξίμου αντί του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του «Δικεφάλου του Βορρά» Μάκη Γκαγκάτση.

# Αφωνο άφησε ακόμη και τον πρόεδρο της UEFA η εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου «να φύγει η διαιτησία από την ΕΠΟ»! Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αντέδρασε, μια και βασικό θέμα συζήτησης ήταν η βία.

# Ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας για να πέσουν οι τόνοι, λέγοντας πως ο Γιάννης Οικονόμου ήταν για λίγες ημέρες αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού και γι’ αυτό έκανε την παραπάνω τοποθέτηση, που -όλως τυχαίως- αποτελεί διακαή πόθο του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού! Για το φιάσκο της Αστυνομίας στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή ούτε κουβέντα.


Οι προτάσεις Ολυμπιακού και Αλαφούζου για την αντιμετώπιση της βίας

«Πακέτο» προτάσεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας κατέθεσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον επικεφαλής της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, στοχοποιώντας ακόμη μία φορά την ΕΠΟ και ασκώντας πίεση για την επαγγελματική διαιτησία στη Super League. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις του Παναθηναϊκού και του Γιάννη Αλαφούζου.

Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» προτείνουν για τη βία:

«1. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

2. Αυστηροποίηση του νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο.

3. Πλαίσιο ελέγχων στα γήπεδα από την ΕΛ.ΑΣ., ώστε να μην εισέρχονται χιλιάδες φίλαθλοι χωρίς κανέναν έλεγχο εντός των γηπέδων». Επίσης, για την ΕΠΟ προτείνουν τα εξής:

«1. Πρόεδρο της ΕΠΟ κοινής αποδοχής και ομάδα ειδικών από UEFA και FIFA, που θα εφαρμόσουν την Ολιστική Μελέτη με συνέπεια και με την ύπαρξη κανονισμών λειτουργίας για όλες τις σχετικές επιτροπές. Αναδιοργάνωση σε επίπεδο πειθαρχικών, εθνικών ομάδων, υπηρεσιών της ΕΠΟ.

2. Να ψηφίζουν στις εκλογές της ομοσπονδίας όλα τα σωματεία που είναι νόμιμα και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο.

3. Αμεση αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, ώστε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να έχει την πλειοψηφία στην επιτροπή». Τέλος, για τη διαιτησία η πειραϊκή ΠΑΕ προτείνει:

«1. Αμεση εφαρμογή της απόφασης της Super League για να λειτουργήσει την GRO (Greek Referee Organisation) με συμμέτοχο την ΕΠΟ. Ηδη υπάρχει έτοιμο πλάνο και προετοιμασία ενός έτους από τη Super League.

2. Ξένους διαιτητές και διαιτητές VAR σε όλα τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος που θα επιλέγονται από τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA, σε απευθείας συζητήσεις με τις ομοσπονδίες τους, και χωρίς την εμπλοκή της ΕΠΟ».

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της UEFA με προτάσεις για όλα τα καυτά θέματα. Αναλυτικά, οι «πράσινοι» ζητούν παρεμβάσεις που αφορούν την ΕΠΟ σχετικά με την άμεση αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας με τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, την αναβάθμιση επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καθώς και οικονομική διαφάνεια, επαγγελματική διαιτησία και «κατοχύρωση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας της αθλητικής Δικαιοσύνης από την ΕΠΟ, με τη μισθοδοσία των αθλητικών δικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης (με δαπάνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου), τη συνεδρίαση των αθλητικών δικαστηρίων στον χώρο του Εφετείου Αθηνών και όχι στα γραφεία της ΕΠΟ, και την αύξηση των αποδοχών των αθλητικών δικαστών».

Ευθύνες

Για την καταπολέμηση της βίας σημειώνεται στην επιστολή πως δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, υπογραμμίζοντας πως «η είσοδος των φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους (ταυτοποίηση, σωματικός έλεγχος) θα πρέπει να είναι ευθύνη αποκλειστικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι αυτονόητο ότι υπό τις σημερινές συνθήκες η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να μετατίθεται στις ΠΑΕ ή σε άλλες ιδιωτικές εταιρίες». Τέλος, σημειώνουν πως «είναι υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας, της Δικαιοσύνης και της αθλητικής Δικαιοσύνης η διαλεύκανση του πρόσφατου μεγάλου σκανδάλου της χειραγώγησης των αποτελεσμάτων αγώνων του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Στην ΑΕΚ, πάντως, συμφωνούν με τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στο να έχουν αποτέλεσμα και να μη ζήσουμε ποτέ ξανά αυτά που ζήσαμε με τον τραγικό χαμό του φιλάθλου μας Μιχάλη Κατσουρή».

Σημειώνεται πως με τον πρόεδρο της UEFA συναντήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, στα γραφεία της ομοσπονδίας. Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν ενημέρωσε αναλυτικά για όσα συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους αρμόδιους υπουργούς και τους ιδιοκτήτες των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και σήμερα η ΕΠΟ θα ανακοινώσει τις προτάσεις της.

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα