Στη Λευκωσία για την τριμερή ο Μητσοτάκης

Ενέργεια, Αν. Μεσόγειος, Κυπριακό και περαιτέρω συνεργασία σε οικονομία, τουρισμό, άμυνα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Θέματα ενέργειας, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και η περαιτέρω συνεργασία των τριών χωρών στην οικονομία, στον τουρισμό και τον αμυντικό τομέα αναμένεται να συζητηθούν στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Είναι η ένατη τριμερής συνάντηση από τότε που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια. Η τριμερής γίνεται λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση που αναμένεται να έχει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιδοθεί σε μια επίθεση φιλίας προς το Ισραήλ (όπως και προς την Αίγυπτο, με την οποία επίσης Ελλάδα και Κύπρος έχουν στενή συνεργασία).

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα αρχικά θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπιών και μετά οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής. Με το πέρας της συνόδου οι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Χθες το απόγευμα στη Λευκωσία συναντήθηκαν οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ. «Από τότε που ξεκινήσαμε αυτή τη σχέση, την τριμερή συμμαχία της ανατολικής Μεσογείου, έχουμε τόσα πολλά οφέλη και αναμένουμε άλλα τόσα» σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, αναφέροντας ενδεικτικά τους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου υψηλής τεχνολογίας, της ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για συνεργασία.

Ο αγωγός EastMed

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε προαναγγείλει ότι στις συναντήσεις που θα έχει στη Λευκωσία θα επικεντρωθεί στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και στην κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Κύπρος δίνει μεγάλη σημασία στη στρατηγική συνεργασία δύο δημοκρατιών της ανατολικής Μεσογείου που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, και σημείωσε ότι προσδοκά στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, ειδικά για τα θέματα της ενέργειας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα