Μέτρα «ασπιρίνες» για τους πληγέντες από την κυβέρνηση

Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στο arogi.gov.gr για στεγαστική συνδρομή που φτάνει έως 10.000 €, για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για επιχειρήσεις έως 4.000 € και για οικοσκευή 6.600 €

Σε 2.500 ανέρχονται οι αυτοψίες σε Θεσσαλία αλλά και Φθιώτιδα, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες. Επισημαίνεται πως η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει πρώτα να υποχωρήσουν τα νερά, που έχουν δημιουργήσει μια απέραντη λίμνη, από τις γεωργικές εκτάσεις και ολόκληρα χωριά.

Για την πρώτη κρατική στήριξη οι πληγέντες θα μπορούν από σήμερα να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την πρώτη αρωγή, η οποία θα αφορά τόσο τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, η οποία θα φτάνει έως τα 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για επιχειρήσεις (έως 4.000 ευρώ), στην οποία περιλαμβάνονται και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει επίσης κάλυψη πρώτων αναγκών στην οικοσκευή που φτάνει τα 6.600 ευρώ, με έμφαση στις περιοχές που επλήγησαν ολικά.

Εφάπαξ ενίσχυση

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος κατά τη διάρκεια εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης:

• Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ.

• Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τα 6.600 ευρώ.

• Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει το 80% της ανακατασκευής των ακινήτων.

• Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχο πλαίσιο θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ.

• Σε κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (κρίθηκαν «κίτρινα» ή «κόκκινα») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ.

• Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και οποία αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως είναι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για τους επόμενους έξι μήνες.

• Δίνεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια.

• Τίθεται σε ισχύ το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στους εργαζομένους αυτών των επιχειρήσεων θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ.

• Θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις πρώτες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση των καταστροφών.

Επίσης, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος παρατείνεται για τρεις μήνες, χωρίς νέα αίτηση.

Για τις ζωοτροφές, οι ανάγκες θα καλυφθούν από την κρατική αρωγή και την περιφέρεια, ενώ οι αιτήσεις για το χαμένο ζωικό κεφάλαιο προχωρούν στην πλατφόρμα «Αρτεμις» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, για το χαμένο φυτικό κεφάλαιο θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες 100 νέα στελέχη, ώστε να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες άμεσα για τις αποζημιώσεις.

Υψίστης σημασίας αποτελεί η επόμενη ημέρα της καταστροφής στα χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας και της Μαγνησίας, καθώς οι πλημμυρισμένοι δρόμοι με λασπόνερα, στα οποία είναι βυθισμένα και σπίτια και καλλιέργειες, αποτελούν μια τεράστια υγειονομική «βόμβα».

Ελεγχος για το νερό

Οπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα αρχίσει έλεγχος για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, θα εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές. Την ίδια ώρα, θα γίνεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (π.χ., γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.ά.), ενώ σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές Αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.


Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για βοήθεια

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής – Εισφορές Ιδιωτών, στον οποίο μπορούν όσοι επιθυμούν, να συνδράμουν στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων, καθώς και αποκατάστασης, πρόληψης και προστασίας περιοχών που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές.

Στην ιστοσελίδα https://arogi.gov.gr/dorees πολίτες, οργανισμοί και επιχειρήσεις μπορούν να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνδράμουν με τη δωρεά τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τη δωρεά τους στον ειδικό λογαριασμό ΙΒΑΝ: GR 9501000230000002341227461.

Οι δωρεές στον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής συμπληρώνουν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που κινητοποιεί το κράτος για την άμεση αποζημίωση και τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, και την αποκατάσταση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα