Θεσσαλία: Η ώρα της Δικαιοσύνης!

Παραγγελία από τη Γεωργία Αδειλίνη, με την οποία ζητεί έρευνα για το πώς διαχειρίστηκαν οι αρμόδιοι κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και για κάθε είδους ενέργειές τους που μπορεί να συνέβαλαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα

Εισαγγελικό… νυστέρι στις πράξεις, στις αποφάσεις και τις παραλείψεις των επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία μπαίνει με παραγγελία «φωτιά» που έστειλε χθες στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές η πρώτη τη τάξει εισαγγελέας της χώρας Γεωργία Αδειλίνη.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με σκοπό την εις βάθος έρευνα για τις πρωτοφανείς καταστροφές στη Θεσσαλία, ζητεί με την παραγγελία της ενδελεχή ποινική έρευνα για το πώς διαχειρίστηκαν οι αρμόδιες Αρχές κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα -ιδίως μετά τις καταστροφές που είχε προκαλέσει ο «Ιανός»-, καθώς και για κάθε είδους ενέργειές τους που μπορεί να συνέβαλαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα.

Στοχευμένα η κυρία Αδειλίνη ζητεί από τους συναδέλφους της στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων να…ξεσκονίσουν κάθε έργο που μπορεί να σχεδιάστηκε αλλά δεν έγινε, κάθε ανάδοχο που μπορεί να έκανε έργα «βιτρίνας», αλλά και κάθε κονδύλι που αποδεσμεύτηκε για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και πού αυτό κατέληξε. Ο σκοπός των εισαγγελικών ερευνών, που ξεκινούν μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δεν είναι άλλος από το να διακριβωθεί εάν όσοι ευθύνονται, σύμφωνα με τον νόμο, διέπραξαν τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.

Συνολικά, με την παραγγελία της η κυρία Αδειλίνη δίνει 11 κατευθύνσεις προς τους εισαγγελείς, στις οποίες πρέπει να στοχεύσουν ξεκινώντας την έρευνά τους. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τις Εισαγγελίες των αρμόδιων Πρωτοδικών να ερευνήσουν:

• Ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία “Ιανός” το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου “Daniel” από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (…).

• Το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία.

• Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον δήμαρχο Βόλου στον Βόλο και από τον δήμαρχο Καρδίτσας στην πόλη του την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους (…)».

Συνεχίζοντας η κυρία Αδειλίνη ζητεί από τους εισαγγελείς να εστιάσουν στο πλαίσιο των ερευνών τους στα εξής ζητήματα: «-Αν η κατασκευή των ως άνω αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του “Ιανού” και ανακατασκευάστηκε (“αναβαθμίστηκε” ή άλλως “αποκαταστάθηκε” ή “ενισχύθηκε”) τέλη του 2022 με άνοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023 (…).

• Αν τα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον “Ιανό” ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς τον σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών ή, αποσπασματικά, μικρής κλίμακας και χωρίς έλεγχο.

• Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτόν θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν (…).

• Αν λειτουργούσαν στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής και εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη, και σε αποφατική περίπτωση αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας».

Στη συνέχεια της παραγγελίας της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να ερευνηθεί για ποιον λόγο δεν κατασκευάστηκε ειδικό υδραυλικό έργο στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα στον Βόλο, και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας. Ακόμη, ζητεί να ερευνηθεί «για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα».

Η χρηματοδότηση

Από την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν λείπουν και οι επισημάνσεις στη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 12.500.000 ευρώ, που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον «Ιανό». Αυτό που τώρα όμως πρέπει να ερευνηθεί είναι, όπως επισημαίνει η κυρία Αδειλίνη, αν ποσοστό 60% αυτών των κονδυλίων διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και για «αλλότριους σκοπούς»!

Τέλος, το τελευταίο ζήτημα που χρήζει έρευνας και θέτει στην παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι, αν μετά τον «Ιανό», οι αρμόδιοι προχώρησαν σε έργα «βιτρίνας» και όχι αποκατάστασης, και σε έργα με τόσο υψηλές εκπτώσεις «που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα