Τι σημαίνουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ!

Για ποιους «ξεπαγώνουν» οι τριετίες. Τι θα γίνει με το market pass, το επίδομα θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο

Ξεπάγωμα των τριετιών από τις αρχές του 2024, αύξηση του φόρου διαμονής για την ενίσχυση του «κουμπαρά» για τις φυσικές καταστροφές, αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους μόνο για Θεσσαλία και Εβρο, αλλά και επιβολή ΦΠΑ στα Airbnb περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το «καλάθι» παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Η εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί από τους αρμόδιους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του επόμενου έτους «ξεπαγώνουν» οι τριετίες και κάθε προϋπηρεσία που ήταν σε αναστολή από το 2012. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί νωρίτερα τις τριετίες, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, θα μπορούσαν να επανέλθουν μόνο όταν η ανεργία έπεφτε κάτω από το όριο του 10%. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως έχουν χαθεί οι τριετίες από το 2012 έως σήμερα και ξεκινούν να μετρούν εκ νέου από την Πρωτοχρονιά του 2024. Αυτή τη «λεπτομέρεια» απέφυγε να την αναφέρει, βέβαια, ο πρωθυπουργός, χωρίς να σημαίνει πως δεν πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την αγορά εργασίας.

Μια ακόμα «λεπτομέρεια» είναι πως οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τότε συμψηφίζονται με τον σημερινό τους μισθό και δεν θα δουν καμία αύξηση. Ο πρωθυπουργός παρέλειψε επίσης να εξηγήσει ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναφέρεται σε εργαζομένους των οποίων οι μισθοί προκύπτουν από συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται εν ισχύ. Υπολογίζεται ότι μόλις 38 είναι οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που παραμένουν εν ισχύ, καλύπτοντας περίπου 735.000 εργαζομένους, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 29% του συνόλου.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν χάνεται η προηγούμενη προϋπηρεσία – μέχρι να ενεργοποιηθεί ο νόμος του 2012, αν θέλει ακόμα μία ημέρα για να συμπληρώσει τριετία, τότε αυτό σημαίνει πως θα αποκτήσει το δικαίωμα να πληρωθεί την τριετία τη δεύτερη ημέρα του 2014. Για παράδειγμα, σε εργαζόμενο με πρόσληψη προ του 2012 και με προϋπηρεσία δύο ετών το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται από τις 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας στις 1/1/25, με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού. Δηλαδή, ο σημερινός βασικός μισθός των 780 ευρώ, όταν συμπληρώσει την πρώτη τριετία, θα ανέλθει στα 858 ευρώ. Σε εργαζόμενο με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία πέντε ετών το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά του 2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1/1/25, με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού, δηλαδή τα 780 ευρώ γίνονται 936 ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός του 2023 θα εφαρμοστούν οι εξής νέες παρεμβάσεις:

• Επέκταση του market pass έως το τέλος του χρόνου μόνο για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Εβρου. Για τις υπόλοιπες περιοχές το συγκεκριμένο μέτρο λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

• Πριν από το τέλος του χρόνου θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά λόγω του νόμου Κατρούγκαλου. Σημειώνεται πως πέρυσι τα ποσά που δόθηκαν ήταν 200, 250 και 300 ευρώ. Φέτος, όμως, οι συνταξιούχοι έχουν «ψαλιδίσει» την προσωπική τους διαφορά, ενώ η αύξηση των συντάξεων δεν θα είναι 7,75%, όπως πέρυσι, αλλά κοντά στο 3,5% (μέσος όρος πληθωρισμού και ανάπτυξης), συνεπώς η έκτακτη ενίσχυση αναμένεται να είναι μικρότερη.

• Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θα αρχίσει πλέον από τα 216 ευρώ τον μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Οσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα λάβουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ τον μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

• Αμεσα θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

• Θα υπάρξει μέριμνα για το φετινό επίδομα θέρμανσης.

• Θα δοθεί το μόνιμο επίδομα των 150 ευρώ σε όσους νέους ενηλικιώνονται, γνωστό ως youth pass.

Το στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα αποτελεί, πάντως, η πάταξη της φοροδιαφυγής, μια μάχη η οποία έχει εξαγγελθεί πολλές φορές από πολλές κυβερνήσεις, με λιγοστά αποτελέσματα. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 8 σημεία, μεταξύ των οποίων η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS, η επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά, η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία, και το δελτίο αποστολής για τα εμπορεύματα.

Επίσης, για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται μόνο τα έξοδα που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα «myDATA», τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών, οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, που απαγορεύονται, στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους, ενώ θα αναδειχθεί η υπηρεσία IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

Πέρα από αυτό, με το νέο έτος θα εφαρμοστεί η νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους, που με βάση τους τελευταίους στόχους του Προϋπολογισμού για τη φετινή ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εκτιμάται κοντά στο 3,5%.

Από τις αρχές του 2024 θα ισχύσει επίσης η αύξηση των αμοιβών στον δημόσιο τομέα κατά 10,5%, που αφορά 660.000 δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ετήσια αύξηση ήταν σχεδόν 1.500 ευρώ, δηλαδή όσο ένας μηνιαίος μισθός. Επίσης, αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες για κάθε παιδί, μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και θα καταβάλλεται μόνο μία εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%.


Τι αλλάζει στα Airbnb και στον φόρο διαμονής

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και μια νέα παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Από τις αρχές του 2024 θα μπει ΦΠΑ 13% στα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (π.χ. τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του τζίρου).

«Τα εισοδήματα από τρία ή περισσότερα Airbnb ακίνητα θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται πως με το ισχύον πλαίσιο οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Σήμερα, το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης φορολογείται με τους εξής συντελεστές: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Η αναζήτηση επιπλέον πόρων για να γεμίσει ο «κουμπαράς» του ειδικού Ταμείου για τις φυσικές καταστροφές οδήγησε στην αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής που επιβάλλεται στα καταλύματα και καταβάλλουν οι επισκέπτες τους. Η αύξηση θα είναι από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Σήμερα στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος διαμονής είναι 0,50 ευρώ τη μέρα, στα τριών αστέρων 1,5 ευρώ, στα τεσσάρων αστέρων 3 ευρώ και σε αυτά των πέντε αστέρων 5 ευρώ. Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ο φόρος είναι 0,50 ευρώ.


Οι υποσχέσεις Κυριάκου για την Υγεία, το Flyover και το μετρό

Στο περιθώριο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» πριν από την ομιλία του στην 87η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός. αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε για τη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής, η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως μετά τη φωτιά που είχε ξεσπάσει πριν από 1,5 χρόνο, τον Απρίλιο του 2022, δήλωσε: «Δύσκολες ημέρες για τη χώρα να επισκέπτομαι το Νοσοκομείο “Παπανικολάου” για να επιθεωρήσω ένα σημαντικό έργο, την πλήρη ανακαίνιση της Πνευμονολογικής Κλινικής, η οποία είχε καταστραφεί από μια πυρκαγιά το 2022. Ενα έργο που ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μήνες.

Μόνο στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” θα διατεθούν πάνω από 17.000.000 ευρώ, τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί στη δημιουργία ενός καινούργιου κτιρίου για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες. Το νοσοκομείο αξίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας. Δεσμευόμαστε για 10.000 νέες προσλήψεις, για ένα νέο σύγχρονο σύστημα υγείας, από τα καλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο υλοποιείται βήμα βήμα υπό την καθοδήγηση του ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Θα τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα, έτσι ώστε όλοι οι Ελληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν».

Μέσα στο γενικό πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε: «Το Flyover είναι ένα έργο που μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης για κάποιες ώρες, τις ώρες αιχμής, για λίγα χρόνια -τέσσερα χρόνια προβλέπεται-, αλλά τις επόμενες δεκαετίες αυτή η καθημερινότητα, μαζί με το μετρό, θα βελτιωθεί σημαντικά».

Αναφορικά με το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Δέσμευσή μου είναι, όπως έχω πει στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιουλίου στη Βουλή, ότι θα υπάρχει μετρό το 2024. Το μετρό κάτω λειτουργεί κανονικά. Τεστ κάνει, δοκιμαστικά. Πρέπει να φτιάξουμε τους σταθμούς. Πολλοί σταθμοί έχουν ολοκληρωθεί. Και η Αγία Σοφία. Αρα, είμαστε πολύ κοντά στο να υλοποιηθεί το έργο. Χρειάζεται να τελειώσουμε κάποιο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του μετρό και να γίνουν τα τεστ. Το έργο συνεπώς θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί σε λειτουργία μέσα στο 2024».


Ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, δεν είδε με καλό μάτι την πρωθυπουργική εξαγγελία για μεταφορά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πολιτική Προστασία, «βλέποντας» πίσω από αυτή προσπάθεια αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών και διάχυσή τους στους επιστήμονες.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους επιστήμονες στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά μόνος στόχος του είναι να τους φιμώσει, ώστε να μην εκθέτουν με τις προειδοποιήσεις τους την κυβέρνησή του» κατήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου στου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κριτικής κινήθηκε και η πράσινη παράταξη.

«Η απόφαση να υπαχθούν στην Πολιτική Προστασία η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, οι επιστημονικοί φορείς, δηλαδή, που ανέδειξαν τη γύμνια τού εν λόγω υπουργείου κατά τη διαχείριση των πυρκαγιών και των πλημμυρών, είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων και του πολιτικού λαϊκισμού του κ. Μητσοτάκη», όπως κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ.

«Νέα χαράτσια»

Οσο για το ΚΚΕ, υποστήριξε πως την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, ο πρωθυπουργός «έρχεται κυνικά να επικαλεστεί τις φυσικές καταστροφές προκειμένου από τη μία να επιβάλει νέους φόρους, βάρη και χαράτσια στον λαό κι από την άλλη να διαμορφώσει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο».

Την ίδια ώρα, σκληρή κριτική άσκησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο, να πει ότι το ψέμα ήταν αλήθεια και, δυστυχώς, να αποδεχθούμε όλοι μας την πραγματικότητα, ότι ένα δίκιο που το έχει ο πρωθυπουργός είναι ότι παρέλαβε χάος».


Σκληρή κριτική από φορείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Την άποψη ότι η αναγκαία καθολική ασφάλιση των ιδιωτικών κτιρίων δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν υποστηριχθούν οι πολίτες με σοβαρά φορολογικά και άλλα κίνητρα διατυπώνει η ΠΟΜΙΔΑ, εξηγώντας πως θα πρέπει να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζόμενων ιδιοκτητών.

Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εκτιμά ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται, προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ, είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες από την αγορά και στην απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε πως για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν υπήρξε καμία αναφορά από τον πρωθυπουργό για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη στιγμή που το υψηλό λειτουργικό κόστος, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας και τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το «ξεπάγωμα» των τριετιών κλονίζουν το επιχειρείν.


Δείτε επίσης: Πρωτοτύπησε ο Κυριάκος: ζήτησε λεφτά, αντί να δώσει

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα