Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο των πέντε

Ζητήθηκε προκαταρκτική έρευνα. Απόλυτη κάλυψη στους χειρισμούς του ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ από Μαρινάκη

Την προκαταρκτική έρευνα των συνθηκών που στοίχισαν τη ζωή στην αντιπλοίαρχο Υγειονομικού Γλυκερία Μεμεκίδου, στην επισμηναγό Υγειονομικού Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, στον αρχιλοχία Πεζικού Γεώργιο Βούλγαρη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και στα δύο αδέλφια, Αντζελα και ο Φίλιππο Μανδαλιό, που μετείχαν εθελοντικά ως διερμηνείς στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, ζήτησε χθες με παραγγελία της προς την Αστυνομία η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ταυτόχρονα, απόλυτη κάλυψη στους χειρισμούς του ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο «φιάσκο» της Λιβύης παρείχε η κυβέρνηση με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

«Καταρχάς, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή λιγότερης εμπιστοσύνης στον αρχηγό του στρατεύματος, στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Το κάνω σαφές αυτό για να μην υπάρχει και καμία παρεξήγηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση αντιπαρήλθε την κριτική που άσκησαν ανώτατοι αξιωματικοί εν αποστρατεία, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε λάθη στη σχεδίαση και την εκτέλεση της επιχείρησης σε μια προσπάθεια να διαγράψει τις όποιες ευθύνες όσων ενέκριναν και διηύθυναν την επιχείρηση.

Το ίδιο απόλυτος, αλλά κρατώντας και σχετική απόσταση ασφαλείας, καθώς κατέστησε σαφές ότι αναμετέδιδε πληροφορίες που του είχαν διαβιβαστεί από το ΓΕΕΘΑ, ήταν ο Μαρινάκης και σε σχέση με το έλλειμμα επικοινωνίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανακριβή αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που αναφερόταν σε τραυματίες. «Ως προς τις αρχικές ανακοινώσεις, αυτό το οποίο μας ενημέρωσαν και νομίζω έχει και λογική είναι ότι δεν κινείται η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με δημοσιογραφικούς όρους. Αυτή ήταν η ενημέρωση που είχε από τη Λιβύη και αυτή την ενημέρωση αναπαρήγαγε στην αρχή.

Δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μόλις υπήρξε ενημέρωση, άμεσα εκδόθηκαν οι επόμενες ανακοινώσεις και ενημερώθηκαν όλοι για την τραγική έκβαση αυτού του δυστυχήματος» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ομως, στην απάντησή του αναφέρει έναν από τους κύριους λόγους που η σχεδίαση της επιχείρησης μπορεί να χαρακτηριστεί ελλειμματική, αναγνωρίζοντας την ανυπαρξία συνεχούς επικοινωνίας.

Ταυτόχρονα, προσπαθώντας να μετατοπίσει το ζήτημα από το προσκήνιο της επικαιρότητας, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα, αυτό είναι ξεκάθαρο». Συμπλήρωσε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές ότι συνέλεξε πληροφορίες ύστερα από αυτό το τραγικό συμβάν», χωρίς όμως να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως η αξιοπιστία και το περιεχόμενο των πληροφοριών ή οι πηγές από τις οποίες προήλθαν.

Μάλιστα, με έμφαση σημείωσε ότι δεν ισχύει η πληροφορία ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη. «Το διαψεύδουμε αυτό» ανέφερε απαντώντας όμως σε ερώτηση που όμως αφορούσε την εμπλοκή της ΕΥΠ στις έρευνες και όχι την τυχόν μετάβαση κλιμακίου της υπηρεσίας στη Λιβύη. Πάντως, σε χθεσινό ρεπορτάζ της κρατικής ΕΡΤ αναφέρεται ότι «στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο πως η έρευνα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το αφήγημα του ΓΕΕΘΑ το συμβάν στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και τραυματίστηκαν άλλα 13, στο σύνολό τους επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου, προκλήθηκε από σύγκρουση με όχημα τύπου τζιπ που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση με υπερβολική ταχύτητα.

Κατά το αφήγημα, ο οδηγός του τζιπ, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με το όχημα συνοδείας που προπορευόταν του λεωφορείου της ελληνικής αποστολής, εκτέλεσε απότομο ελιγμό προς τα δεξιά και στη συνέχεια προκειμένου να επαναφέρει το όχημα στον δρόμο επιχείρησε απότομο ελιγμό προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Σημάδια πυρκαγιάς

Τα δε εμφανή σημάδια πυρκαγιάς στο λεωφορείο και το τζιπ αποδίδονται στην επιπλέον δεξαμενή καυσίμων που είχε εγκατασταθεί στο τζιπ για την αύξηση της αυτονομίας του και η οποία ανεφλέγη λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης. Πάντως, το αφήγημα δεν εξηγεί την προέλευση των οπών που διακρίνονται στο αμάξωμα του λεωφορείου, ενώ δημιουργούνται αμφιβολίες για τη βασιμότητά του, χωρίς επιτόπια έρευνα των ελληνικών Αρχών.


Μητέρα τραυματία επιτέθηκε στον Φλώρο, στο Ναυτικό Νοσοκομείο

Εντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ιστότοπου ieidiseis.gr, κατά την επίσκεψη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου είχε μεταβεί για να επισκεφθεί νοσηλευόμενο τραυματία της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ φέρεται ότι ενεπλάκη σε «άγριο καβγά» με τη μητέρα τραυματία, η οποία τον εγκάλεσε για την απόφαση αποστολής του προσωπικού στη Λιβύη χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα όσα τραγικά συνέβησαν. Κατά το ρεπορτάζ του ieidiseis.gr, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Αρχηγός απάντησε στη μητέρα του τραυματία ότι «την ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθούσε και πάλι εάν του ζητούσαν να ξαναστείλει Ελληνες στρατιώτες σε ανθρωπιστική αποστολή στο εξωτερικό».

Επίσης, στο ρεπορτάζ διατυπώνεται και το ερώτημα για ποιον λόγο δεν έχει επιληφθεί του ζητήματος εισαγγελέας της τακτικής Δικαιοσύνης ώστε να λάβει καταθέσεις από τους νοσηλευόμενους «οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ για όσα δραματικά έζησαν». Στο μεταξύ, συνεχίζει η απουσία επίσημης ενημέρωσης για την εξέλιξη της κατάσταση των τραυματιών. Από τους 13 τραυματίες οι 10 (συμπεριλαμβανομένου και αυτού που έχει υποστεί τα βαρύτερα τραύματα) νοσηλεύονται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι τρεις στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα